понеделник, 14 май 2012 г.

Чапати


Чапати е вид тънък индийски хляб, приготвен от пшенично брашно без мая. Освен в Индия е разпространен в цяла Южна Азия и Източна Африка (Уганда, Гана и др.).


Как да си приготвим Чапати?

Необходими продукти за 15 броя:                                                                        

  • 300г брашно за Чапати                               
  • 250мл топла вода
  • 2 супени лъжици (30мл) мазнина             
  • Гий – за мазане, ако желаете 
Начин на приготвяне:
Смесете мазнината и брашното. Добавете водата и направете средно меко тесто. Разделете тестото на 15 части. Оформете по една топка от всяка част, оваляйте всяка в брашно за чапати и оформете тънко кръгло чапати. Изпечете чапатито от двете страни в горещ тиган за чапати (Тавди) или друг плосък и кръгъл тиган.
Друг начин да се пиготви Чапати: За да ги направите по-пухкави, запечете леко от двете страни и след това за малко ги сложете върху гореща скара. След като са готови може да се намажат с Гий или друг вид масло и да се консумира.

Гий

Хумус



Съставки:
½ чаша кабули чана  (бял грах) (нахут)
Сол на вкус
2 обелени скилидки чесън
2 супени лъжици сусам
1 супена лъжица лимонов сок
4 супена лъжица прясна извара (кисело мляко)
1 супена лъжица зехтин

За украса:
Стръкче магданоз
½ супена лъжица зехтин

Начин на приготвяне:
  1. Накиснете кабули чана (нахут) във вода за една вечер.
  2. На следващият ден изсипете водата, добавете солта и ½ чаша вода и варете под налягане докато се свари добре.
  3. Позволете на парата да излезе преди да отворите капака. Охладете и прецедете през цедка. Оставете нахута отделно от водата.
  4. Смесете чесъна, сусама, лимоновият сок, изварата, зехтинът, солта и ¼ чаша от прецедената вода и пасирайте всичко това с миксер до получаването на гладка смес.
  5. Добавете свареният нахут и пасирайте отново докато се получи гладка смес. Ако сместа е прекалено гъста, добавете 2-3 супени лъжици от водата, в която се е варил нахута и разбъркайте добре.
  6. Сложете тази смес в купа и я поставете в хладилника за най-малко 1час.

Как да сервирате: Точно преди да сервирате, гарнирайте хумуса със стрък магданоз и зехтина и сервирайте охладено със лентички хляб.


Кичари


Това е смес от ориз и леща (Mung Dal), която е основа при здравословния начин на живот Аюрведа. И оризът Басмати, и  лещата Мунг Дал имат свеж сладък вкус. Смесването на зърнени култури с варива представлява много балансирана диета. Така се получава отлично комбиниране на протеини и осигурява постигане на баланс в огранизма. Твърди се, че това е най-добрата комбинация гарантираща добро храносмилане на човека. Тази смес е много лека и не затруднява храносмилателната система. Това подхранва тялото и му дава сила.


Обикновено, при приготвянето, се слагат две части ориз и една част леща. На някои места KHICHARI се запържва, като се добавят подправки, чили, чесън и масала.
Рецептите за Кичари са за 4-5 души.

Мунг Дал Кичари

Съставки:
  • 1чаша ориз Басмати                                     
  • ½ чаена лъжица куркума
  • ½ чаша разделена жълта леща (Мung Dal)   
  • 2 щипки асафетида
  • 3 чаена лъжици разтопено масло                  
  • ½ чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица черно синапено семе
  • 4 чаши вода
  • 1 чаена лъжица семена от кимион                
  • ½ чаена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Първо измийте добре ориза и лещата. По-добре е за залеете с вода лещата няколко часа преди да я приготвите, защото така тя става по-лесна за храносмилане. В някои части на Индия накисват и двата продукта предварително. В тенджера или тиган на средно висока температура се загрява разтопеното маслото, като към него се добавят черните синапени семена, семената от кимион и асафетида. Разбъркайте и оставете на огъня, докато семената започнат да пукат. Тогава добавете оризът, лещата, куркумата и солта и разбърквайте докато продуктите се смесят добре с подправките.
Прибавете водата и оставете да заври. Нека да ври за околко 5 минути, без капак, като периодично разбърквате. Намалете температурата и поставете капака, като го оставите леко открехнат. Оставете го на такава температура за околко ½ час, докато омекне.




ОРИЗ БАСМАТИ С ГИЙ



Разтопете 2 супени лъжици гий (или повече, ако искате да получите по-наситен вкус) в тиган и добавете една чаена лъжичка канела, 2 дафинови листа, щипка карамфил, 1 чаена лъжичка черен пипер и около 6 средно големи глави лук, нарязани. Запържете лука на умерен огън, докато омекне и стане прозрачен.

След това добавете 2 чаши ориз Басмати и задушете с лука за около 10-20 секунди и след това добавете 4 чаши вода и сол на вкус. Оставете водата да заври и след това покрийте и гответе на бавен огън за около 15 минути или докато оризът се свари.

Това силно ароматно ястие е перфектна добавка, както към много храни, така и като самостоятелно хранене.
За да постигнете различни вкусове, може да добавите джинджифил или гарам масала, а тези които обичат люто- чили на прах или чеснова чили паста.

Сочно Пиле със сос Butter Chicken



Необходими продукти:

• 4 средни парчета, нарязани на кубчета пилешки гърди
• 1 бурканче със сос за готвене 
Patak's Butter Chicken sauce.
• масло

Начин на приготвяне:

• Загрейте 1 с. л. растително масло в голям тиган.
• Добавете пилешките гърди и разбъркайте ги и ги запържете, докато месото се покафене
e (около 5 мин).
• Изсипете върху тях бурканчето със сос и оставете да къкри за 15 минути, като периодично разбърквайте.
• Като алтернатива, може да използвате скариди, микс от зеленчуци или агнешко.
Преценете времето за къкрене.
• Най-добре е да се сервира върху канапе от ориз басмати, с хляб Patakss Naan.

Вскуснo пиле със сос Балти ( Balti Cooking Sauce)


Необходими продукти:
• 500 гр обезкостено пилешко бутче (излишните мазнини се отстраняват), нарязано на парчета 20мм
• 2 супени лъжици растително масло  
• 150 грама лук, нарязан
• ½ ч.л. синапено семе
• 2 зелени люти чушки, ситно нарязани
• 4 скилидки чесън, нарязани
• ½ ч.л. черен пипер, счукан
• 1 бурканче (500 гр) сос за готвене
Pataks Balti
• 100 мл вода
• 100 мл сметана (по избор)

 Начини на приготвяне:

1. Загрейте олиото в тенджера и добавете синапено семе. Тъй като те започват да пращят добавете чесъна и запържете за няколко минути
   
2. Добавете нарязаният лук и запържете до златисто. Добавете нарязаните на ситно зелени люти чушки и соса за готвене Pataks Balti и разбъркайте добре.
   
3. Добавете пилето заедно с 100 мл вода и го сложете на бавен огън. След това го запечете на висока температура за 2-2 часа и половина.
   
4. Добавете счукания черен пипер и разбъркайте със сметана (по желание).
   
5. Поднася се горещо с ориз, chapattis или хляб Patakss Naan.

Добър апетит!

Печени зеленчуци със сос Балти (Balti Cooking Sauce)


Необходими продукти:  

• 75 г печурки, почистени
• 75 г млечна царевица
• 100 г аспержи, разрязани наполовина
• 1 зелена чушка, ситно нарязана
• ½ глава червен лук, ситно нарязан
• 1 карфиол, без кочана, нарязан на парченца
• 1 хляб Patak’
s  Naan, превърнат в галета 
• 1 Patak’s Balti  - сос за готвене
• 1 супена лъжица кориандър, украса

Начин на приготвяне:

В голяма тава поставете всички зеленчуци и разбъркайте добре. Изсипете върху тях сосът за готвене Patak’s Balti и разбъркайте добре. Поръсете върху всичко това галета от хляба Patak’s  Naan. Всичко се пече в предварително загрята фурна на 200 ° C за 40-45 минути. Ако галетата в началото започне твърде бързо да покафенява, се слага парче фолио отгоре. Сервира се топло, гарнирано с кориандър.

Кюфтенца от Елда


Необходими продукти за 2 порции: 
1 чаша сварена елда (приготвя се от ½ чаша сурова)
1 суп. лъжица сусамено олио или Гий
2 суп. лъжици ситно настъргани моркови
1 суп. лъжица настърган стар лук
2 скилидки чесън, ситно накълцани
2   ч. лъжици кимион
½  ч. лъжица кориандър
½  ч. лъжица куркума
2   ч. лъжици морска или хималайска сол
Овесени трици за овалване и слепване

Начин на приготвяне:
Пригответе намазана със сусамено олио или Гий кухненска хартия, постелете я на дъното на подходяща тавичка. Задушете леко лука, чесъна и морковете в мазнината на умерен огън. Прибавете подправките. В отделен съд смесете всичко с елдата и размесете добре. С ръка оформете кюфтенца, като ползвате овесените трици за овалване и слепване. Печете 20 минути в предварително загрята на 200° градуса фурна. 

събота, 12 май 2012 г.

Чували ли сте за елда? "Царицата" на зърнените храни


Неслучайно наричат елдата "зрънце за милиони", защото тя, освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и една от най-подходящите зърнени храни за активно спортуващите и за поддържане на фигурата.

Елдата (Fagopyrum) представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Елдата се отглежда лесно. Характерна особеност е, че при посевите от елда естествено не виреят бурени. Поради това не се налага обработване на полетата с химикали. Друга причина за избягването на употребата на химикали при добивите е, че те действат твърде неблагоприятно на вкуса на зърното. Тези факти недвусмислено определят елдата като действително екологично чиста храна, не единствена причина, поради която да се използва за хранене на децата в кърмаческа възраст.

Смята се, че елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с останалите зърнени култури и картофите.



Наричат обикновената елда още гречка, наименование, с което е позната в Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но в Русия те са най-популярни. В България елдата е позната най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото.

История на елдата
За първи път хората започват да я отглеждат още преди 6 000 години в Югоизточна Азия. В Индия наричат елдата "черен ориз", а в другите страни е известна като "черна пшеница". След като започва масовото й отглеждане, тя бързо си спечелва славата на една от най-разпространените храни за бедните и плебеите.

Съвсем друга била историята на зърнената храна във Франция, където била отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа. В Русия пък елдата се радвала на особен почит. Там са познавали добре нейните свойства и дори препоръчвали тя да се консумира преди големи изпитания, защото давала много енергия и сила.

Днес елдата съвсем не е синоним за бедност и нищета, а точно обратното - тя се е превърнала в израз на един по-здравословен и пълноценен начин на живот. 

Хранителен състав на елдата
Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 г продукт: протеини (около 14%), захар (2-2.5%), мазнини (около 3%), фибри (около 1%), витамините А, от групата В, и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк и  магнезий, както и органични киселини (лимонена и яблъчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фенилаланин и валин). В нейния състав липсва глутен, което своевременно я превръща в прекрасен диетичен продукт.

 Много са лечебните свойства на елдата.
 При анемия, падаща коса, чупещи се нокти. Смята се, че елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с останалите зърнени култури и картофите.  Препоръчва се при остеопороза, ревматизъм и артрит. Срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението. Подсилва имунната система. Подобрява зрението. При заболявания на черния дроб. Срещу разширени вени и хемороиди. 

Здравословни ползи

    * Високото съдържание на белтъци, които пълноценно се усвояват, способства за увеличаване на мускулната сила и издръжливост, което я превръща в изключително подходящ продукт за активно спортуващите.
    * Богата на флавоноиди, зърнената храна ефективно се бори с процесите на стареене на клетките.
    * В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той е изключително важен за профилактиката на сърдечно-съдовата система.
    * Наличието на калий, калций, желязо, цинк и фосфор превръща елдата в задължителна хранителна добавка, особено за хората, редовно посещаващи фитнес центъра или алеята за джогинг.
    * Богатото съдържание на витамини и минерали я прави незаменим "продукт за красота". Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите.
    * Несъмнено елдата е много ефективна при хора, подложили се на редуциращ режим на хранене. Особено в съчетание с мляко, защото по този начин значително подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Диети, включващи елда, са изключително подходящи за студения сезон, както и за хора с установен висок холестерол и високо кръвно налягане.
    * Елдата има способността да стабилизира нивото на кръвната захар и заедно с просото се превръща в "алкално зърно" с киселинно-формираща функция.
    * Тази храна е много полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната им система, защото тя съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Богатото съдържание на желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма. За всички деца най-полезни се оказват закуските от цели зърна, тъй като в обвивките на зърнените култури се съхраняват всички полезни и ценни за доброто здравословно състояние вещества.

Кашата от елда е подходяща при сърдечно-съдови заболявания и заболявания на черния дроб. Спомага извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните на тежки метали. Съдържащите се в нея хранителни вещества намаляват пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и чупливостта им. Подходяща храна е при и срещу разишери вени и хемороиди.

Елдата се препоръчва и при ревматизъм и артрит, както и срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението, имунната система и за добро зрение.
Може да се използва като частитен заместител на месото, тъй като е с високо съдържание на желязо, което я прави особено подходяща при анемични състояния. Достатъчна е консумацията на 2 супени лъжици брашно от елда на ден, за да се подобри концентрацията на хемоглобин в кръвта. За целта обаче трябва да се взима елда, чийто технологичен процес на обработка не включва запичане във фурна. По-полезно е брашното със светложълт цвят.

Не само за храна - рефлексотерапия
Зрънцата на елдата могат да се използват и за рефлексотерапия. Затова се препоръчва ходене на бос крак върху тях. Триъгъната форма на зрънцата е подходяща за притискане на активните точки на ходилото. Когато между дланите и пръстите се поставят зрънца елда и се ръцете се разтъркат няколко пъти се постига тонициращ и отпускащ ефект.

Да си приготвим вкусна гозба с елда 

Зърнената храна с успех може да бъде присъединена към всяка част от нашето меню, може да се консумира подсладена или осолена, като подходяща гарнитура към различни меса или зеленчуци, или просто като десерт в комбинация с много плодове. Може да бъде приготвена и като ориз, сварена в съотношение 1:2, а с брашното, получено от елда, можете да приготвите различни сладкиши или палачинки, или просто да го добавите към ястието, когато е необходимо.

Яжте елда поне 2-3 пъти седмично, за да почувствате здравословната й сила!







петък, 11 май 2012 г.

Хималайската сол – „Бялото злато” на планетата



Солта се превръща в най-употребяваната подправка след захарта. Българинът употребява от 2,5 до 3 пъти повече сол от допустимите 3 до 5 г на ден. Консумацията на натриев хлорид е много висока, като 75-80% се приемат с готовите храни (колбаси, пушени и консервирани меса, сирена). А последствията наистина могат да бъдат много сериозни!

Наричат натриевия хлорид "тихият убиец"...

Няма съмнение, че едно от най-тежките последствия от прекомерната употреба на сол е хипертонията. Натрият има свойството да задържа вода в организма, като го "принуждава" да елиминира калия, при което се увеличава работата на бъбреците и те се свръх натоварват функционално.Съществува реален риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет и не на последно място - туморни образувания. От друга страна, мускулните клетки се изпълват с вода, увеличавайки теглото и размерите си.

Специалисти твърдят, че всеки излишен грам сол води до задържането на 23 грама излишна вода в тялото, чиято проява е целулит и клетъчно обезводняване. Освен това организмът се стреми да се освободи от излишното количество натриев хлорид, в резултат на което той се отлага в ставите, кръвоносните съдове и органите. Това създава предпоставка за развитие на подагра, артрит, камъни в бъбреците.

Нито един организъм не може да живее без прием на сол, защото е известно, че тя влиза в състава на кръвта и лимфата и е от основно значение за редица клетъчни процеси, сред които - движението на водата във и вън от клетките. Недостигът на натрий може да доведе до нарушаване на процесите на провеждане на нервните импулси, както и на производството на инсулин. Липсата на този елемент стимулира производството на вещество, наречено ренин, което може да предизвика спазъм на капилярите и повишаване на кръвното налягане.

Тогава възниква въпросът как организмът да си осигури необходимото количество сол, без това да доведе до негативни последствия за него? Отговорът е – чрез прием на Хималайска сол. 

Наричат хималайската сол - "бялото злато"  

Химилайската сол има съвършена кристална структура, създадена в Хималаите – най-големия енергиен център на Земята. Тя се смята за най-чистата от примеси сол на планетата, богата на ценни минерали и енергия.

Образувала се е в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години. И въпреки че носи името "бяло злато", хималайската сол е с розов цвят, дължащ се на железните атоми, включени в кристалната й решетка, в големи кубични кристали, които са едни от най-съвършените форми в природата.

Различни методи за анализ показват, че енергията на кристалите е правопропорционална на големината им.

В състава на солта освен желязо, влиза и сяра, калий, калций, магнезий и натрий, който е в значително по-ниско количество, отколкото в обикновената готварска сол, което със сигурност означава едно - в организма не се задържа вода.

Разтварянето на кристалната сол във вода води до разпадане на кубичната структура, вследствие на което йонизираните елементи могат лесно да бъдат усвоени от човешкия организъм.

А минералните соли във вид на йони изпълняват някои жизненоважни функции:

    * поддържат осмотичното налягане в клетките;
    * поддържат нормалното колоидно състояние на цитозола;
    * стабилизират белтъчните разтвори;
    * участват в поддържането на киселинно-алкалното равновесие.

Начинът на добиване на хималайската сол е съвсем прост - изкопава се, измива се на ръка и се суши на слънце. Много преди да бъде разгадан биохимичният състав на солта, хората са я използвали не само за кулинарни цели, но и за лечение. Те вярвали, че хималайската сол събира и съхранява енергията на слънчевите лъчи.


Sole (So-Lay) – наситен разтвор на хималайска сол
“Sole” (So-Lay) от английските думи sole и soul е наситен разтвор на хималайска сол, който се приготвя от 26% разтвор на солта в стъклен съд.
Много е полезно да се приема по 1 чаена лъжичка от него сутрин на гладно, но поне половин час след това не е добре да се пият кафе или черен чай, които имат диуретично действие и повишават киселинността. 

Хималайската сол съдържа 84 минерала, образуващи съвършена биохимична структура

Чрез различни методи за анализ (атомно-абсорбционна спектроскопия, йонна хроматография, честотна спектроскопия, пламъчна спектрометрия и др.), е разгадан съставът на хималайската сол. Той включва всички елементи с пореден номер от 31 до 94 в периодичната система, както и допълнителни комбинирани елементи.

Но трябва да се има предвид, че наличието на много от елементите не може да бъде доказано чрез конвенционален химичен анализ. Това означава, че съдържанието на повечето от тях е в много ниска концентрация. Добре е да се има предвид и това, че хималайската сол не съдържа йод.

Здравословни ползи за организма

На хималайската сол се придават редица свойства, много от които тя постига в партньорство с други химични вещества, които консумираме:

    * алкализация и възстановяване на солевия баланс;
    * помага за детоксикацията на организма;
    * стимулира дейността на нервните клетки и подобрява процеса на пренасяне на информация;
    * подобрява паметта и подсилва нервната система;
    * укрепване на кръвоносните съдове и нормализиране на кръвното налягане;
    * намалява нивото на „лошия” холестерол в кръвта;
    * оказва положителене ефект при лечение на болести на кожната и дихателната система;
    * подобряване на клетъчния метаболизъм и храненето като цяло, включително по-добро усвояване на лекарствата и хранителните добавки;
    * предотвратява мускулните крампи, укрепва костите и значително намалява риска от развитието на остеопороза, т.к. укрепва костно-мускулната система;
    * особено полезна при бременност, тъй като подобрява състава на амниотичната (околоплодната) течност.

Начини на употреба

Хималайската сол е напълно достойна трайно да замени обикновената готварска сол в менюто ви, както в сурови, така и в термично обработени блюда.

Освен това хималайската сол може да се използва и за прочистване на синусите, гаргара, промивки на устната кухина при борба с различни язви и възпаления на венците, инхалация, под формата на маска за лице, за натривки по тялото, като се смеси с други натурални масла, и не на последно място - тя е чудесна добавка към солите за вана.

Детоксикация с хималайска кристална сол
Когато тази праисторическа хималайска кристална сол се използва като сол за вана за детоксикация, представлява изключително ефикасен начин за хомеопатично поддържане на кожата и по естествен начин облекчава много кожни състояния. Разтворени във водата във ваната, солта и микроелементите се връщат към естественото си състояние от преди милиони години. Кожни състояния като акне, екзема, псориазис и обриви могат да се повлияят положително при използването на натурални продукти от сол за вана. Потапянето във вана с хималайска сол е добре познато и препоръчително за облекчаване на мускулни болки, умора, както и при ревматизъм и кожни заболявания.

Можем да обобщим, че хималайската сол е здравословна добавка, която прави храненето по-пълноценно и по-балансирано. Тя е дар от природата, подходящ за всяка възраст - от бебета до възрастни, за един пълноценен и здравословен начин на живот.












сряда, 9 май 2012 г.

Киноа



Киноа (Chenopodum quinoa) представлява едногодишно растение с широки листа, за родина на което се приема Южна Америка. Въпреки че определят киноа като зърнена култура, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лободата, а благодарение на превъзходните си хранителни качества, придобива все по-голяма популярност. Киноата е истински дар от природата, тъй като позволява да се консумират не само нейните семена, наподобяващи кус-кус, но и листата. В Южна Америка наричат киноата "дребен ориз", семената й наподобяват на кускус, има лек орехов аромат, а по хранителни качества прилича на млякото.

Неслучайно наричат киноа "царицата на зърнените култури". С богат хранителен състав и лек орехов привкус, малките зрънца са предпочитана храна от вегани, вегетарианци и суровоядци.

Нейното консумиране определено е добра предпоставка за здравословно и балансирано хранене, а липсата на глутен пък позволява зърнената култура да бъде включена в менюто на подрастващите. Най-големите производители на киноа в световен мащаб са Перу, Боливия и Еквадор.

Историята разказва, че киноа е подарък от инките, заедно с картофите и царевицата, които неслучайно я приемали не само за свещена храна и лекарство, но и за слабоалкохолна релаксираща напитка.

Наричали я "дребен ориз" и се занимавали с нейното отглеждане още преди повече от 5 000 години, а засаждането й започвало с хвърлянето на семена от вожда на племето. 

Начини за консумация на киноа 


Киноа е подходяща за сервиране под формата на гарнитура към различни основни ястия:
  • сварена и гарнирана с обезмаслено сирене;
  • успешно може да замести ориза във всяка гозба;
  • с киноа лесно може да бъде приготвен хляб и хлебни изделия, различни салати, десерти и дори супи;
  • от киноа може да бъде приготвена слабоалкохолна напитка с вкус, силно напомнящ този на бирата.

Хранителен състав

Хранителни стойности в 100 г киноа: 368 ккал, 14 г белтъчини, 64 г въглехидрати, 6 г мазнини и 7 г фибри

•          Изключително богата на протеини зърнена култура - 14-20% (за сравнение - в ориза съдържанието на протеини е приблизително 7.5%, в просото 9.5%, а в пшеницата 14%).
•          Киноата е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини.
•          Добър източник на витамини от групата В и Е.
•          Съдържа цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.
•          В киноата има умерено висока порция фибри.
•          Не съдържа глутен и има сравнително нисък гликемичен индекс.
•          В състава й се открива многообразие от полезни за организма вещества, което я превръща в подходяща храна за бременни и малки деца.
•          Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като действа благоприятно върху процесите на храносмилане и стимулира метаболизма. Високото съдържание на протеини превръща киноа в задължителна част от менюто на всички активно спортуващи.
•          Смята се, че спомага за сравнително бързото редуциране на дегенеративните промени на кожата.

Киноа – здравословни качества
  • Киноа подобрява дейността на стомашно-чревния тракт.
  • Киноа поддържа клетъчните функции.
  • Киноа помага за по-бързото заздравяване на раните.
  • Киноа предпазва от сърдечносъдови заболявания.
  • Киноа съдържа всички жизненоважни вещества и е особено подходяща за малки деца и бременни жени.

Гликемичният индекс на киноата и кръвната захар
 Гликемичният индекс на храните, съдържащи въглехидрати, показва скоростта на вдигане на кръвната захар веднага след консумацията им. Храните с висок гликемичен индекс не са подходящи за диабетици, както и за хора, практикуващи ограничителен режим на хранене за отслабване. Обратното – храните с нисък гликемичен индекс не влияят особено на глюкозата, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и подпомагат загубата на излишното тегло.
Киноата се нарежда сред онези храни с нисък гликемичен индекс.


Киноата и паметта
Тази толкова богата на аминокиселини храна е и богат източник на витамини от В групата, включително и толкова важната фолиева киселина. Фолиевата киселина е необходима за изработването на нови клетки, и е най-препоръчваната добавка за бременните жени. Тя е също така важна за правилното функциониране на мозъка. Споед научни изследвания, възрастните хора, коита имат ниски нива на фолиева киселина, е по-вероятно да страдат от старческа деменция, загуба на паметта или депресия.


Киноата и сърцето
 Консумирането на киноа е добра превантивна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система. Добър източник на магнезиум е. Този важен минерал съдейства за здрави кръвоносни съдове като осигурява тяхната добра еластичност, и по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Киноата и диетите
Поради пълното съдържание на есенциални аминокиселини и сравнително ниската си калоричност, киноата бива използвана често в ограничителни хранителни режими, предназначени за намаляване на излишното тегло. Съществува и диета, базирана почти изцяло на консумиране на киноа.



петък, 4 май 2012 г.

Чудотворната сила на растението Нийм


Дървото Нийм е вечнозелено растение, което се среща в Пакистан, Индия, Бангладеш и Мианмар. Известно е, че растението е полезно при лечението на 40 различни заболявания. Всички части на Ниймът имат лечебни свойства – листата, плодовете, семената и дори кората на дървото – всички те имат лечебно действие.

Използването на Нийм като лечебно растение датира от преди повече от 5000 години. Днес неговите лечебни свойства са доказани в различни научни изследвания и клинични опити. Ниймът днес може да се намери под формата на хапчета, олио или на прах.

В Индия растението е наричано още „Божествено дърво”, „Лек за всичко”, „Натурална Аптека” . Тези имена красноречиво показват лечебната сила, което хората са открили в растението. С лекота то може да носи името „ Дървото на живота”.

Доказано е, че при лечението на диабет, Нийм може да намали до 50% нуждата от инсулин. Препоръчително е приемането на от 3 до 5 капки вътрешно всеки ден, за да се поддържат нормални нивата на кръвната захар.

Ниймът пречиства кръвта, подобрява имунитета на организма, което влияе положително върху състоянието на целият организъм и го прави по-устойчив на заболявания. Използван за измиване на устата, Ниймът предпазва от инфекции, помага при ранички в устната кухина, спира кървенето на венците.
 При зачервяване на очите, можете да използвате сок от Нийм като капки за очи. Затоплете 5-10мл и поставете в очите няколко капчици.

Ниймът се използва и при лечение на Жълтеница. Смесете 30мл сок от Нийм с15мл мед. Приемайте сместа на гладно в продължение на 7 дни.

Ако чувствате цялото си тяло да гори и страдате от прекомерно изпотяване , смесете 5 до 10 капки олио от Нийм с чаша мляко и го изпийте преди лягане.

Ниймът се счита за най-доброто лекарство против псориазис. Вземайте по 2 таблетки 3 пъти на ден, след хранене, заедно с чаша вода.

Друг начин за лечение на псориазис, екзема, кожни рани, губички и херпеси  е като смесите 1чаена лъжица олио от Нийм с около 120мл зехтин. Мажете засегнатото място поне 2 пъти дневно.

При проблеми с акне, приемайте 2 таблетки два пъти на ден. След няколко дни ще забележите положителния ефект.

За да премахнете бенки или брадавици, поставете една капка олио от Нийм директно върху бенката или брадавицата и след това покрийте с малка превръзка. Процедурата трябва да бъде повтаряна всеки ден, като използвате ново олио и нова превръзка.

При синузит, обикновено чисто олио от Нийм може да бъде използвано като капки за нос. Слагайте по 2 капки два пъти на ден – сутрин и вечер.   

При хемороиди, на малко тампонче от памук поставете няколко капки олио от Нийм и леко разтрийте, като повтаряте процедурата в продължение на седмица. Ако искате, можете да направите паста, като добавите малко количество зехтин или олио от Алое Вера, докато се получи желаната от Вас гъстота на сместа.

За да се предпазите от косопад или просто за да укрепите косата си, можете да смесите няколко капки олио от Нийм с кокосово масло или зехтин. Масажирайте скалпа с получената смес. Това дори ще предпази косата Ви от побеляване.

Маслото от Нийм помага при порязвания или охлузвания, като кара раните да заздравеят по-бързо. Ниймът увеличава притокът на кръв, което помага за образуването на колагеновите влакна, което помага на раните да се затворят.

При лечение на изгаряния, както и при слънчево изгаряне, олиото от Нийм унищожава бактериите, редуцира болката и стимулира имунната система. Като стимулира имунната система, растението ускорява оздравителния процес и предотвратява образуването на белези.

При проблем с въшки, може да нанесете олио от Нийм на скалпа на главата и да масажирате. Оставете така за една нощ. На следващата сутрин, измийте косата с шампоан.

Ниймът има детоксикиращо действие върху тялото и стимулира циркулацията, храносмилането и действието на дихателната система. Помага за предпазване на пикочните пътища от инфекции. Като засилва имунната система на организма, Ниймът му помага да се предпази от редица заболявания.

Лабораторните проучвания показват, че растението е много ефективно при хранителни отравяния свързани със салмонела или стафилококи. Екстрактът от Нийм убива бактериите на салмонелата, пречиства организма и намалява продължителността на заболяването.

Паста от Нийм можете да нанесете директно върху пъпчиците, причинени от варицела. Това ще облекчи сърбежа и ще намали белезите.

Ако пиете чай от Нийм веднъж или два дни в седмицата, можете да се предпазите от простуди. Ако вече сте настинали, можете да туширате симптомите на простудата като пиете чай от Нийм 3 пъти на ден. Това ще Ви помогне при повишена температура, кашлица, болки в гърлото и отпадналост. Доказано е също, че Нийм има силни противогъбични свойства.


Растението се използва при лечение на хепатит. При направени изследвания, 80% от третираните с Нийм хора са показали подобрение. Екстрактът от Нийм всъщност блокира инфекцията предизвикана от този вирус.

Пиенето на чай от Нийм по време на грипна епидемия ще помогне за облекчаване на някои от симптомите и ще Ви помогне да се възстановите по-бързо.  








Горчив пъпеш (Карела)


Горчивият пъпеш е тропично и субтропично увивно растениеот семейството на тиквовите, което се отглежда заради своите плодове. Те приличат по форма на краставицата, но са по-силно набраздени и имат много силно изразен горчив вкус. Растението се отглежда предимно в Южна и Югоизточна Азия, Китай, Африка и страните от Карибския басейн. Растението е известно още под името горчива тиква, балсамова круша или карела.

Плодовете се използват за храна в свеж вид, като салати или гарнитури, или след кулинарна преработка (най-често чрез пържене или задушаване) в различни ястия със свинско месо, в супи, с люти чушки и др. В Индия се приготвят различни ястия с картофи, с кокосови орехи, а в Индонезия – задушени в кокосово мляко, пържени, приготвени с миди и др. Листата или плодовете могат да се използват и за приготвянето на чай.  

Освен като храна, в много от азиатските страни плодовете на Горчивия пъпеш намират приложение в народната медицина. Поради силния горчив вкус те стимулират храносмилателната система и помагат в случаите на диспепсия и запек. В някои страни в Азия (Колумбия и Панама)  растението се използва като заместител на хинина – лечебно средство против малария. В индийската традиционна медицина плодовете на Карелата се препоръчват като тонизиращо и стимулиращо средство, за предизвикване на повръщане, при болки в жлъчните пътища, подагра, ревматизъм, заболявания на далака, черния дроб, при урологични заболявания, а така също и при някой новообразувания. 

На етап клинични проучвания е установено, че плодовете на Горчивия пъпеш са се оказали ефективни при лечение на HIV-инфекциите. Установените в тях протеини, глюкопротеини и лектини подобряват състоянието на засегнатите от спин лица. При други изследвания е установено, че те са добър имуностимулатор, като подобряват и активират функциите на имунните клетки за борба срещу някои ракови заболявания.

Най-голям брой изследвания са проведени върху влиянието на плодовете на Горчивия пъпеш върху диабета. Доказано е, че протеина АМРК, който те съдържат, оказва много силно въздействие върху метаболизма на глюкозата в човешкия организъм и на практика тушира негативното влияние на захарта.

При прием орално на плодов сок от Карела е установено категорично, че се нормализира нивото на кръвната захар. Този прием може да се замести и с приемането на един малък зелен горчив пъпеш дневно, разделен на 2-3 порции.


четвъртък, 26 април 2012 г.

Полезни свойства на Етеричните масла и Индийските подправки


 Различните видове етерични масла са широко разпространени в Аромо-терапията. Te имат положително действие върху тялото на човека и могат да се използват по различен начин:

  • във ваната
  • като ароматизатор за стаята
  • при масаж
  • при инхалация
  • в козметичните продукти
  • в парфюмерията

Много от растенията, от които се произвеждат етерични масла се използват и в кулинарията като подправки. Те имат лечебни свойства и намират приложение и в медицината.

Полезно действие на Етеричните масла и индийските подправки: 

Анасон: много силно действие; широко използван в медицината за намаляване на газовете и при проблеми с бронхиалната тръба. Изключително полезен при кашлица.

Босилек: използва се като тоник. Широко приложение намира при лечение на нервни разстройства и стрес, при главоболие и мигрена. Помага за изчистване на ума и премахване на умората. Има положителен ефект върху дихателните пътища и често се използва при астма, бронхит и проблеми със синусите. Помага за нормализиране на менструацията.

Дафинов лист: Антисептик, стимулант.

Черен пипер: Стимулира апетита, има затоплящо действие. Използва се при лечение на кашлица и бронхит.

Кардамон: релаксиращо действие. Използва се в традиционната медицина за подобряване на храносмилането, при коремни болки и ректални заболявания. Има характерен аромат и се използва в кулинарията – за захарни изделия, напитки, а също и като освежител за устя.

Канела: стимулант, затоплящо действие. Помага при гадене и стомашни болки. Да не се използва външно върху чувствителна кожа!

Карамфил: Използва се като подправка в кулинарията. Използва се и в традиционната медицина: успокоява храносмилателната мускулатура, има успокояващо и антибактериално действие, използва се против гъбички. 
Използва се при производството на пасти за зъби и освежители за уста.

Кориандър: Използва се при ревматизъм и болки в ставите, при лечение на диария и колики, обриви, изгаряния, алергии, сенна хрема. Укрепва сърцето. В китайската медицина се използва при дизентерия, хемороиди, морбили, гадене, зъбобол и херния.

Кимион: Стимулант, затоплящо действие. Използва се за облекчаване на мускулни болки и остеоартрит. Помага при колики, диспепсия, флатуленция, подуване на стомаха и при лошо храносмилане. Има благотворно въздействие при главоболие, мигрена и нервно изтощение.

Резене: Увеличава млечния секрет при кърмачките, улеснява раждането, помага при проблеми с менструацията.

Джинджифил: затоплящо действие, стимулант. Помага при стомашно-чревни проблеми, газове, треска, ревматизъм, грип и висока температура. Действа като афродизиак.

Жасминово олио: Афродизиак. В Индия се използва при главоболие и кожни заболявания. Използва се като средство в козметиката, в продукти за промивки на устата и пастите за зъби. Дезинфекционно средство.

Лимонена трева: при кашлица

Индийско орехче: затоплящо действие

Бахар: затоплящо действие

Сандалово дърво: Използва се широко в парфюмерията и козметиката заради уникалния си аромат. Маслото от сандалово дърво се е използвало и в медицината при гонорея, цистит, кашлица. В медицината маслото се използва още като стимулант, успокоително и противовъзпалително средство. Сандаловото дърво има антипиретично и охлаждащо свойство. 

вторник, 24 април 2012 г.

Положително действие на чистото индийско масло Гий / Гхи

Поръчай наСайта ни !
Пречистеното индийско масло Гий се използва широко от хората, които се придържат към здравословния начин на живот. Тъй като всички млечни протеин са извлечени от маслото при неговото пречистване, то има по-голяма хранителна стойност в сравнение с обикновеното масло. Маслото Гий не съдържа лактоза, ето защо се явява много ценен заместител на обикновеното масло за хората, които са алергични към лактоза.

Пречистеното масло се състои основно от наситени мазнини. В една чаена лъжица от него се съдържат около 14гр. мазнини, но без никакви изкуствени добавки или консерванти. Да се консумират прекалено големи количества от маслото Гий не е препоръчително и не е здравословно. Поради силният си аромат, дори и пестеливото използване на маслото също може да придаде желаният вкус на вашите ястия. Гий е подходяща добавка за хората, които са на диети с ниско съдържание на мазнини. Като ориентир може да използвате следното съотношение: 1с.л. Гий = 4с.л. обикновено масло или олио.

Положително действие на маслото Гий 
Гий се използва най-вече за:

  • Стимулиране на секрецията на стомашни киселини, което подпомага храносмилането, за разлика от обикновеното масло и олиото, които забавят храносмилателния процес и предизвикват чувство на тежест в стомаха;
  • Въпреки, проучванията и тестовете за доказване на положителното действие на пречистеното индийско маслото все още не са завършени, в Индия Гий се използва в медицината при оплаквания от язва, запек, както и за подобряване на зрението и състоянието на кожата;
  • Използвано като лекарство от народната медицина в продължение на стотици години в Индия, маслото подпомага също паметта;
  • Използва се в индийските кремове за лице, като прави кожата по-мека. Използва се също при изгаряния;
  • Гий е богато на антиоксиданти. Подпомага усвоявяането на витамини и минерали от другите храни, укрепва имунната система;
  • Пречистеното индийско масло Гий съдържа висока концентрация на мастни и маслени киселини. Счита се, че те имат силни анти-вирусни свойства и помагат за забавяне растежа на раковите тумори;
  • Според Аюрведичната практика, Гий е жизнено важен хранителен продукт, който помага за поддържане на кожата в добро здраве, подобрява паметта и спомага за по-добро храносмилане. Маслото помага на организма да усвои по-пълно хранителните вещества;
  • Гий не съдържа соли и лактоза. Ето защо е подходящо за хора, които не трябва да пият мляко или да ядат сирене;
  • Счита се, че Гий има анти-раково и анти-вирусно действие;
  • Съдържа CLA или конюгирана линоленова киселина, която помага за намаляване на телесната маса, особено мазнините в областта на корема.
  • Доказано е, че Гий забавя развитието на  някои видове рак и някои сърдечни заболявания;
  • Всички ние се нуждаем от приемането на здравословни мазнини при хранене. Маслото Гий е източник на наситени мазнини, който се възприема лесно от организма и не съдържа транс-мазнини и хидрогенирани мазнини. Гий е с ниско съдържание на Омега -3 мастни киселини, които са ни нужни за поддържане на мозъка в добро здраве. Ето защо, когато се използва маслото Гий, трябва допълнително да се осигурява и необходимото количество Омега -3 киселини.

За хората с висок холестерол се препоръчва да не консумират пречистеното индийско масло Гий, защото комбинацията от наситени мазнини и високи нива на холестерола, могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.