Черна сол
Може да бъде срещната под следните наименования на латиница: sulemani namak, black salt, kala loon, sanchal, black Indian salt. Черната сол има леко остра и много специфични миризма и вкус; широко разпространена е и се ползва много често в Южна Азия. Подправката е много богата на натриев хлорид и някои други примеси, на които дължи специфичния си цвят(на снимката в дясно) и мирис. Специфичният й аромат се дължи главно на съдържанието на сяра.
Как се произвжда и добива?
Суровината за производството на черна сол е била минералът халит, добиван в мини в Северна Индия, Пакистан, както и в солените езера в Северна Индия в Самбар и Дидвана.
Това включва изпичане на сурови соли в пещ в продължение на 24 часа, като запечатани в керамични буркани с активен въглен, заедно с малки количества семена от харад, амла, бахеда и кора от акация. Печената сол след това се охлажда, съхранява, и отлежава преди да се пусне на пазара. Кала нимак се приготвя по този начин в Северна Индия с производство концентрирано в щата Хисар, Хараяна. Солните кристали стават черни на цвят и обикновено се смилат на фин прах, който има розов цвят.
Съдържание:
Индийската черна сол съдържа основно натриев хлорид, който е и основният елемент на трапезната сол, и примеси като сулфати, сулфиди, стабилизатори и магнезий. Хлоридните съставки на солта дават соления вкус, стабилизиращите сулфиди дават розовият сивкав цвят, а съдържащият се сероводород дава специфичната миризма.
Полезна е за:
Индийската черна описвана като охлаждаща подправка в Аюрведичната медицина, се препоръчва при следните здравословни проблеми:
- запек
- разстройство
- киселини
- подуване на стомаха
- газове
- гуша
- лошо зрение
- истерия
Други приложения:
Много хора позлват Индийската черна сол за нещо като домашни спа процедури с топла вода, възпроизвеждайки много близко спа процедури с минерални бани, които са разпространени и познати по целия свят. Съдържащите се във водата сяра и сол, не само доказано облекчават болки в ставите, мускулите и костите, но и действа като природен дезинфектант. Някои хора ползват Индийската черна сол разтворена във вода за лекуване на локални възпаления и инфекции. Същата смес може да се ползва чрез инхалации за прочистване и лечение на респираторния тракт.
ИЗБЯВАЙТЕ ПРЕКУМЕРНА УПОТРЕБА НА ИНДИЙСКАТА ЧЕРНА СОЛ!
Въпреки че е остановен лек срещу запек, прекумерната употреба може да предизвика силно разстройство. Хипертониците също са съветвани да заместят обикновенната трапезна сол с Черна сол, но прекумерната й употреба може да предизвика много ниско кръвно налягане.
Използване в кухнята
Използва се на първо място за придаването на много характерен и специалеn остър вкус на свежа индийска салата наричана Чаат. Използва се също така в малки количества в чътнита(сладка), пикълс(туршии), както и за приготвянето на много основни ястия от индийската кухня, придавайки доста различен вкус от този на обикновената трапезна сол. Опитайте например да поръсите току що разрязан плод: ябълка или банан. Ако вкуса на индийската черна сол Ви допада спокойно може да заместите изцяло трапезната сол с нея.
Като аюрведично лекарство
Практикуващите
Аюрведична медицина лекари твърдят, че основното приложение на черната
сол (има се предвид като лекаствено средство) е регулация на
електролитите на стомашно-чревния тракт. Поради съдържанието си на много
и различни минерали, често се препоръчва за възстановяване от/лекуване
на анемия. Основните начини за приложението й са посочени по-горе.
Надяваме се тази статия да Ви е била полезна.
Това, което можете да намерите при нас:
Надяваме се тази статия да Ви е била полезна.
Това, което можете да намерите при нас:
Няма коментари:
Публикуване на коментар