Малвани Пиле Къри
За 2 порции
време за приготвяне : 30 мин
време за готвене: 30 мин
Съставки:
За кърито :
200 гр пиле
1/2 чаша ситно нарязан лук
1/2 чаша ситно нарязани домати
1/4 чаша тамариндова вода
1 супена лъжица джинджифиловочеснова паста
1/4 чаена лъжичка куркума на прах
1/2 ч.л. червено чили на прах - по желание
1/2 ч.л. кимион на прах
сол на вкус
4 супени лъжици синапено масло
1 ч.л. семена горчица
2 зелени кардамона
1 супена лъжица нарязани листа кориандър
За запичне и смилане:
5 сухи червени люти чушки
1 ч.л. семена от кориандър
1/2 ч.л. черну семена кимион
4 скилидки
1/2 канела
1 звездовиден анасон
1 ч.л. семена от копър
1 чаена лъжичка кокосови стърготини
Приготвяне :
За да подготвите Малвани масала :
Запечете всички по-горе споменати съставки в тиган без мазнина за няколко секунди до получаването на приятен аромат . Махнете от огъня и оставете да се охлади .Смелете всичко в миксер до гладка паста като добавите малко вода. Оставете настрана масалата .За къри соса :
Мариновайте пилешкото с куркума на прах и оставете настрана за 20 минути . Загорещете синапено масло в тенджера под налягане .Добавете синапените семена и кардамона . Добавете нарязаните лук и запържете за минута . Добавете нарязаните домати и ги намачкайте на каша .Добавете джинджифиловочесновата паста и леко задушете известно време. Добавете маринованото пилешко и тамариндовата вода. Варете на слаб огън за 5 минути докато мазнината започне да се отделя по стените на съда .Добавете кимион на прах и леко задушете известно време. Добавете подготвената масала , сол на вкус и 2-3 чаша вода. Разбъркайте добре всичко и добавете нарязаните листа кориандър .Затворете капака и варете на среден огън за 9-10 изсвирвания на тенджерата под налягане . Махнете от огъня и се оставете да се охлади . Сервирайте кърито с ориз или роти .Забележки:
Ако искате да избегнете кокоса, добавете кашу . Смелете кашуто заедно с малко вода и добавете към кърито .Кърито ще бъде малко воднисто ако готвите до 3-4 изсвирвания .Добавянето на синапено масло е по избор . Вместо него можете да добавите рапично олио, зехтин или друго растително масло. Но синапено масло дава хубав аромат на това къри .
Malvani Style Chicken Curry
Serves 2
Preparation Time : 30 mins
Cooking Time : 30 mins
Ingredients :
For Curry :
200 gms Chicken
1/2 cup finely chopped onion
1/2 cup finely chopped tomatoes
1/4 cup tamarind water
1 tbsp ginger-garlic paste
1/4 tsp turmeric powder
1/2 tsp red chili powder - optional
1/2 tsp cumin powder
salt to taste
4 tbsp mustard oil (or any other oil of your choice)
1 tsp mustard seeds
2 green cardamom
1 tbsp chopped coriander leaves
To Dry Roast & Grind :
5 dry red chilies
1 tsp coriander seeds
1/2 tsp black cumin seeds (shah-jeera)
4 cloves
1/2 cinnamon
1 star anise
1 tsp fennel seeds
1 tsp chopped coconut
Method :
To Prepare Malvani Masala :
Dry roast all the above mentioned ingredients in a pan or kadhai for few seconds till nice aroma comes. Remove from the heat and allow to cool.
Grind everything in a mixer to smooth paste adding little water. Keep the masala aside.
To Prepare Curry :
Marinate chicken with turmeric powder and keep aside for 20 mins. Heat mustard oil in a pressure cooker.
Temper mustard seeds and cardamom. Add chopped onions and fry for a minute. Add chopped tomatoes and mash the pulp.
Add ginger-garlic paste and saute a while. Add marinated chicken and tamarind water. Cook on low flame for 5 mins till oil separates.
Add cumin powder and saute a while. Add prepared masala, salt to taste and 2-3 cup water. Mix well everything and add chopped coriander leaves.
Close the lid and pressure cook on low-medium flame for 9-10 whistles. Remove from the heat and allow to cool. Serve this curry with rice or roti.
Notes :
If you want to avoid coconut, they try adding cashewnuts. Grind cashewnuts along with little water and add this to curry.
The curry will be little watery if you pressure cook for 3-4 whistles. I cook for 10 whistles to make the curry little thick.
Adding mustard oil is optional. You can instead add canola oil, olive oil or any other vegetable oil. But mustard oil gives a nice flavor to this curry.
Няма коментари:
Публикуване на коментар