Пансит със скариди и зеленчуци
Пансит означава нудълс в филипинската кухня. Нудълсът е бил въведен във Филипините от китайците и оттогава е приет в местната кухня . Терминът пансит буквално означава " удобна храна. " Ястията с нудълс също са в стандартното меню на местните ресторанти. Заведенята за хранене , специализирани в приготвянето на пансит често са наричани панситерии .
Съставки:
- 450г сурови почистени скариди
- 3 супени лъжици масло
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 глава зеле
- 2 големи моркова
- 1 чаша зелен боб
- 250г пансит кантон нудълс
- 3 чаши пилешки бульон
- 2 супени лъжици соев сос
- 1 супена лъжица бульон от риба
- каламанси (или лайм ) сок на вкус
- нарязан зелен лук за украса
Приготвяне:
- Нрежете на ситно чесъна и лука . Нагорещете 1 супена лъжица олио в голям тиган . Добавете чесъна и лука и разбъркайте - запържвайте докато омекне за около 3 минути. Добавете скаридите и гответе, разбърквайки често докато вече не са полупрозрачни, около 3-5 минути . Отстранете от огъня и оставете настрана .
- Нарежете зелето и зеления боб , обелете и настъргжете моркова . Добавете още една супена лъжица масло в тигана и запържете зеленчуците докато станат леко хрупкави - около 5 минути. Отстранете от огъня и оставете настрана .
- В голям съд сипете пилешкия бульон , соевия сос , и рибния бульон и кипнете . Сложете пансит да се вари докато омекне за около 5 минути. Добавете скаридите и зеленчуците в съда и разбъркайте за да се съчетаят вкусовете .
- Добавете останалата супена лъжица масло в голям тиган и добавете съдържанието на на съда. Разбъркайте сместа и запържете за около 10 минути. Когато повечето от течността се абсорбира , отстранете от огъня и се разбъркайте вътре лимоновия сок . Поръсте с нарязан пресен лук.
Бележки:
Можете да промените видовете зеленчуците според сезона или с такива каквито имате под ръка.
Можете да промените видовете зеленчуците според сезона или с такива каквито имате под ръка.
Пансит Бихон |
Pancit Canton with Shrimp
and Vegetables
Pancit or pansit is the term for noodles in Filipino cuisine. Noodles were introduced into the Philippines by the Chinese and have since been adopted into local cuisine. The term pancit literally means "convenient food." Noodle dishes are also standard fare in local restaurants. Food establishments specializing in noodles are often referred to as panciterias.
Ingredients
- 1 lb. raw, tail-off shrimp
- 3 tablespoons oil
- 3 cloves garlic
- 1 onion
- 1 head green cabbage
- 2 large carrots
- 1 cup snow pea
- 8 ounces dry pancit canton noodles
- 3 cups chicken stock
- 2 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon fish sauce
- calamansi (or lime) juice to taste
- sliced green onions for topping
Instructions
- Mince the garlic and onion. Heat 1 tablespoon of oil in a large skillet. Add garlic and onion and stir-fry until soft, about 3 minutes. Add shrimp and cook, stirring frequently, until no longer translucent, about 3-5 minutes. Remove from heat and set aside.
- Chop the cabbage and the snow pea, peel and grate the carrot. Add another tablespoon of oil into the skillet and stir fry the vegetables until tender-crisp, about 5 minutes. Remove from heat and set aside.
- In a large pot, bring the chicken stock, soy sauce, and fish sauce to a boil. Add the pancit noodles and boil until the noodles are soft, about 5 minutes. Add the shrimp and vegetables to the pot and stir to combine.
- Add the remaining tablespoon of oil to a large skillet and add the contents of the pot. Stir fry the mixture for about 10 minutes. When most of the liquid has been absorbed, remove from heat and stir in the calamansi juice. Top with sliced green onions.
Notes:
You could change up the vegetables with anything that’s in season or that you happen to have on hand.
You could change up the vegetables with anything that’s in season or that you happen to have on hand.
Няма коментари:
Публикуване на коментар