Коледен Кейк
Традиционният Коледен кейк си заслужава усилията, ако можете да му посветите достатъчно време за да доливате бренди към него до настъпването на Коледа!
Съставки:
- 225 гр обикновен брашно
- ¼ чаена лъжичка сол
- ½ ч.л. смесени подправки
- ½ чаена лъжичка канела на прах
- 200 гр масло
- 200 гр кафява захар
- 2 супени лъжици черна меласа Lyle's Black Treacle
- 1 супена лъжица мармалад
- ¼ ч.л. ванилoва есенция
- 4 яйца , леко разбити
- 800гр смесени сушени плодове
- 100гр нарязани смесени кори
- 150гр захаросани череши, наполовина
- 100гр бланширани бадеми, нарязани
- бренди
За украсата:
- 200 гр марципан
- 1-2 супени лъжици сладко от кайсия, затоплено
За глазурата:
- 3 белтъка
- 600гр / пудра захар, пресята
- 1½ ч.л. течен глицерин - по избор
- 1 супена лъжица лимонов сок
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 150 ° Намажете 20 см кръгла или 18см и покрийте дъното и стените с хартия за печене.
- Пресейте брашното, солта, смесените подправки и канелата в купа.
- Разбийте маслото и захарта в голяма купа и след това добавете захар, меласа, мармалад и ванилия и бъркайте докато се получи лека и пухкава смес
- Разбъркайте яйцата малко и в даден момент добавете супена лъжица брашно към последното останало количество яйца.
- Сипете останалото брашно в сместа и смесете добре след което добавете сушените плодове, смесените кори, захаросаните череши и бадемите.
- изсипете сместа в подготвената тава като леко натиснете тестото в средата така че да се вдлъбне малко.
- Пече се във фурната в продължение на 3 часа и след това се тества с шиш. Ако не е готово печете до още един час, като пробвате на всеки 20 минути, докато шиша излезе чист.
- Извадете от фурната и оставете да изстине в тавата за 15 минути.
- Обърнете кейка върху решетка/скара и се оставете да се охлади.
- След като изстине, направете няколко дупки в кейка с шиш и залейте 3-4 супени лъжици бренди. Оставете да попие добре.
- Съхранявайте кейка увит във фолио и в херметически затворен съд или пластмасов контейнер, с дупките нагоре.
- ПО ИЗБОР: За богата и сочна торта, поливайте в продължение на няколкоседмици с супени лъжици ракия всяка седмица, докато сметнете за добре да сложите финалната украса.
- За украсата на кейка: поставете тортата на фолио или плоска чиния за торта.
- Поръсете ръцете аи и работната повърхност с малко пудра захар и омесете марципана, докато омекне.
- Разточете половината от марципана за да оформите горната част на кейка , останалата част разточете на ленти и използвайте за да покриете страните на кейка
- Намажете целия кейк със затоплено сладко от кайсии и след това поставете марципана отгоре и около тортата.
- Покрийте кейка с чиста кърпа и оставете на хладно място в продължение на най-малко един ден.
- За глазурата, леко разбийте белтъците като добавяте захар на интервали. Разбийте добре, докато глазурата стане пухкава. Добавете глицерина, ако използвате, добавете и лимонов сок.
- Разнесете глазурата по целия кейк с помощта на чиста линия за образуване на остри ръбове или без нея като получите заоблени такива. Украсете с коледни орнаменти.
CHRISTMAS
CAKE
This traditional Christmas cake pulls out all
the stops - if you have the time, feed it with brandy in the run up to
Christmas.
Ingredients:
-
-
-
225g/8oz plain flour
-
¼ tsp salt
-
½ tsp mixed spice
-
½ tsp ground cinnamon
-
200g/7oz butter
-
200g/7oz dark brown sugar
-
2 tbsp black treacle
-
1 tbsp marmalade
-
¼ tsp vanilla essence
-
4 free-range eggs, lightly beaten
-
800g/1¾lb mixed dried fruits
-
100g/3½oz chopped mixed peel
-
150g/5oz glacé cherries, halved
-
100g/3½oz blanched almonds, chopped
-
brandy
-
- To decorate
-
-
200g/7oz marzipan
-
1-2 tbsp apricot jam, warmed
-
- For the royal icing
-
-
3 free-range egg whites
-
600g/1lb 5oz icing sugar, sieved
-
1½ tsp liquid glycerine - optional
-
1 tbsp lemon juice
-
Preparation method
-
Heat the oven to 150C/300F/Gas2. Grease a 20cm/8inch
round or an 18cm/7inch square cake tin and line the bottom and sides with baking
parchment.
-
Sieve the flour, salt, mixed spice and cinnamon into
a bowl.
-
Cream the butter and the sugar in a large mixing bowl
and then mix in the sugar, treacle, marmalade and vanilla essence until light
and fluffy.
-
Mix the eggs a little at a time into the mixture
adding a tablespoon of flour mixture with the last amount.
-
Fold in the remaining flour mixture until well mixed
and then mix in the dried fruit, mixed peel, glace cherries and the
almonds.
-
Turn the mixture into the prepared tin and make a
slight hollow in the centre.
-
Bake in the oven for 3 hours and then test with a
skewer. If not ready bake for up to another hour testing every 20 minutes until
the skewer comes out clean.
-
Remove from the oven and leave to cool in the tin for
15 minutes.
-
Turn out on to a wire rack and leave to
cool.
-
Once cool, make a few holes in the cake with a skewer
and pour over 3-4 tbsp of brandy. Let the brandy soak into the cake.
-
Store the cake wrapped in foil and in an airtight tin
or plastic container, holes side up.
-
OPTIONAL: For a rich and moist cake, spoon over a few
tablespoons of brandy every week until you are ready to ice and decorate your
cake.
-
To decorate the cake, place the cake on a foil board
or cake plate.
-
Dust your hands and the work surface with a little
icing sugar and knead the marzipan until soft.
-
Roll out half the marzipan to fit the top of the cake
and roll out the rest in strips to fit around the sides of the cake.
-
Brush the cake all over with the warmed apricot jam
and then place the marzipan on top and around the cake.
-
Cover the cake with a clean tea towel and then leave
in a cool place for at least one day.
-
To make the icing, lightly whisk the egg whites
adding the sugar at intervals. Beat well until the icing reaches soft peaks. Add
the glycerine if using and the lemon juice.
- Spread icing all over cake either flat iced using a clean ruler or by forming soft peaks. Decorate with Christmas ornaments.
Няма коментари:
Публикуване на коментар