Мот къри
Време за подготовка:
4 часа
Време за готвене: 20мин
Общо: 4ч 20 мин
Количество: 2 порции
Продукти:
- ½ ч. боб мот
- 1с.л. олио
- 1ч.л. кимион на семена
- ⅓ ч. нарязан ситно лук
- 1 ситно нарязано зелено чили
- ½ нарязан ситно домат
- ½ ч.л. кориандър на прах
- 1ч.л. кимион прах
- ¼ч.л. куркума
- 1 ч.л. червено чили на прах
- 1 ¼ч. вода
- 1 ½ с.л. лимонов сок
- магданоз или кориандър за гарниране
Приготвяне:
- измийте боба под течаща вода докато водата се избистри и ги оставете да се накисне за 4часа. Отцедете водата и оставете настрана.
- Загрейте олиото в тенджера под налягане на среден огън. Щом се нагорещи сложете кимионовите семенеа и ги запържете за 10-15 секунди.H
- След това добавете лука и зеленото чили с малко сол. Пържете докато лукът стане прозрачен.
- Добавете доматите.
- Сложете всички сухи подправки и останалата сол. Сотирайте една минута.
- Добавете боба заедно с водата. Затворете тенджерата и гответе на среден огън докато изсвири 5-6 пъти.
- Изключете котлона и оставете настрана, не отваряйте докато налягането е високо.
- Отворете капака и добавете лимоновия сок и магданоза.
- Разбъркайте добре и сервирайте.
Moth Beans Recipe
Cook time: 20
mins
Total time: 4
hours 20 mins
Moth beans recipe is simple and
quick to make. It is very healthy and home style recipe.
Yield: 2
Servings
Ingredients
- Moth beans (matki)- ½ cup
- Oil - 1 tablespoon
- Cumin seeds - 1 teaspoon
- Onion - ⅓ cup, chopped
- Green chilies - 1, finely chopped
- Tomato - ½ cup, chopped
- Coriander powder - ½ teaspoon
- Cumin powder - 1 teaspoon
- Turmeric powder - ¼ teaspoon
- Red chili powder - 1 teaspoon
- Water - 1 ¼ cups
- Lemon juice - 1 ½ teaspoons
- Cilantro or coriander leaves - few, finely chopped
Instructions
- Wash the beans under running cold water till water runs clear and soak them in enough water for 4 hours. Discard the water and keep the drained beans aside.
- Heat the oil in a pressure cooker on medium heat. Once hot add cumin seeds and let them sizzle.
- Then saute onion and green chili with little salt. Let the onions get translucent.
- Then min in tomatoes.
- add all dry spices with remaining salt. Saute for a minute.
- Add drained beans with water. Cover the pressure cooker and let it whistle for 5-6 times on medium heat.
- Turn off the stove and let the pressure go down by itself.
- Open the lid, add lemon juice and cilantro.
- Mix well and serve.
Няма коментари:
Публикуване на коментар