четвъртък, 4 септември 2014 г.

Кхир Вермисели - Vermicelli Kheer

Кхир Вермисели

 

Подготовка:15мин
Приготвяне: 30мин
Количество: 4 порции


Продукти:

  • 1/2 ч.ч вермисели
  • 2-1/2ч.ч топло мляко
  • 1/2 1.1 подсладено кондензирано мляко
  • 2-3 с.л. смесени сушени плодове и ядки
  • 1/4 ч.л. смлян кардамом
  • 1 с.л. гий
  • щипка шафран

Приготвяне:

  1. Нагорещете гий в незалепващ тиган . Добавете ядките и когато леко покафенеят, добавете сушените плодове. Щом плодовете набъбнат, махнтете от огъня и ги извадете.
  2. В същия тиган ( в останалото гий), запържете вермиселито докато стане златисто кафяво.
  3. Към него добавете топлото мляко заедно с част от ядките (останлите отделете за украса). Можете да готвите заедно с ядките или да ги добавите по към края.
  4. Затворете капака и гответе 6-8мин или докато вермисели са омекнали.
  5. Сега добавете кондензираното мляко, кардамома и шафрана към сместа и гответе още няколко минути, докато сместа се сгъсти леко.

Можете да сервирате така или да го охладите предварително. Гарнирайте с осталите ядки.


Vermicelli Kheer

 

Prep Time: Under 15 min
Cook Time: Under 30 min
Serves: 4 people

Ingredients:
1/2 cup Vermicelli
2-1/2 cups warmed Milk, or as needed.
1/2 cup Sweetened Condensed Milk,
2-3 tbsp of mixed Dried Fruits and Nuts
1/4 tsp Cardamom Powder
1 tbsp Ghee
Pinch of Saffron



Method:

  1. Heat Ghee in a non stick or heavy bottomed pan. Add the nuts and when slightly browned, add the raisins. When the raisins puff up, remove and set aside.
  2. In the same pan (in the remaining ghee), roast the vermicelli until it turns golden brown.
  3. To it, add the warmed milk along with the some of the nuts (keep the rest for garnish). I like to cook the nuts along with it, but you can add all of it towards the end of the cooking.
  4. Close the lid and cook for 6-8 minutes, or until the vermicelli is cooked.
  5. Now add the condensed milk, cardamom and saffron to the mixture and cook for another few minutes until the mixture thickens slightly.

You can now serve this as it is or refrigerate it and serve it chilled. I personally lobe it chilled. Garnish it with the remaining nuts.

Няма коментари:

Публикуване на коментар