вторник, 29 юли 2014 г.

Ориз Джийра - Jeera Rice


Jeera Rice

 

Поръчай

Нужни продукти


Поръчай
· Ориз Басмати           1 1/2 чаша

· Кимион на зърна       2 ч.л.

· Масло Гий (или Слънч. олио) 1 1/2 с.л.

· Дафинов лист           1

· Черен кардамон       1

·Канела                      1 малка пръчка

· Сол                           на вкус



Начин на приготвяне

Стъпка 1
Измийте ориза и накиснете за половина час. Отцедете.

Стъпка 2
Загрейте мазнината в тигана. Добавете кимиона, кардамона, канелата и дафиновия лист.Когато кимиона започне да пука, добавете и ориза. Добавете сол на вкус.

Стъпка 3
Разбъркайте, докатомаслото покрие всяко зрънце от ориза. Добавете 3 чаши вода. Оставете да заври. Разбъркайте. Намалете огъня и покрийте тигана(тенджерата) с капак. Отхлупете леко, за да не изкипи водата.

Стъпка 4
Оризът ще е готов, когато водата попие в него напълно и се появят дупки по повърхността на ориза. В чинията, в която ще сервирате разрошете ориза с вилица. Това ще отдели зрънцата едно от друго. Сервирайте топло с всяко къри.

 

 

Поръчай
Налично в магазините

 

 

 

 

 

 

 

Поръчай

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeera Rice

 

Ingredients


· Basmati rice           1 1/2 cups

· Cumin seeds           2 teaspoons

· Ghee(sunflower oil) 1 1/2 tablespoons

· Bay leaf                 1

· Black cardamom   1

· Cinnamon              2 two inch to cook

· Salt                        to taste




Method

Step 1
Wash rice thoroughly and soak in water for half an hour. Drain.

Step 2
Heat ghee in a pan. Add cumin seeds, bay leaf, cardamom and cinnamon.When cumin seeds crackle, add the rice. Add salt to taste.


Step 3
Stir till ghee coats every grain of rice and it looks glossy. Add three cups of water. Bring to a boil. Stir once. Reduce heat to minimum and cover the pan with a lid. Leave a little gap, otherwise water will boil over.

Step 4
Rice will be done when holes appear on the surface and water has been completely absorbed. Fork the rice out onto a serving dish. This will separate each grain. Serve hot with any curry.

Няма коментари:

Публикуване на коментар