Jeera Rice
Поръчай |
Нужни продукти
Поръчай |
· Кимион на зърна 2 ч.л.
· Масло Гий (или Слънч. олио) 1 1/2 с.л.
· Дафинов лист 1
· Черен кардамон 1
·Канела 1 малка пръчка
· Сол на вкус
Начин на приготвяне
Стъпка 1Измийте ориза и накиснете за половина час. Отцедете.
Стъпка 2
Загрейте мазнината в тигана. Добавете кимиона, кардамона, канелата и дафиновия лист.Когато кимиона започне да пука, добавете и ориза. Добавете сол на вкус.
Стъпка 3
Разбъркайте, докатомаслото покрие всяко зрънце от ориза. Добавете 3 чаши вода. Оставете да заври. Разбъркайте. Намалете огъня и покрийте тигана(тенджерата) с капак. Отхлупете леко, за да не изкипи водата.
Стъпка 4
Оризът ще е готов, когато водата попие в него напълно и се появят дупки по повърхността на ориза. В чинията, в която ще сервирате разрошете ориза с вилица. Това ще отдели зрънцата едно от друго. Сервирайте топло с всяко къри.
Поръчай |
Налично в магазините |
Поръчай |
Jeera Rice
Ingredients
· Basmati rice 1 1/2 cups
· Cumin seeds 2 teaspoons
· Ghee(sunflower oil) 1 1/2 tablespoons
· Bay leaf 1
· Black cardamom 1
· Cinnamon 2 two inch to cook
· Salt to taste
Method
Step 1Wash rice thoroughly and soak in water for half an hour. Drain.
Step 2
Heat ghee in a pan. Add cumin seeds, bay leaf, cardamom and cinnamon.When cumin seeds crackle, add the rice. Add salt to taste.
Step 3
Stir till ghee coats every grain of rice and it looks glossy. Add three cups of water. Bring to a boil. Stir once. Reduce heat to minimum and cover the pan with a lid. Leave a little gap, otherwise water will boil over.
Step 4
Rice will be done when holes appear on the surface and water has been completely absorbed. Fork the rice out onto a serving dish. This will separate each grain. Serve hot with any curry.
Няма коментари:
Публикуване на коментар