събота, 5 юли 2014 г.

Рожков - Carob

Рожков


Рожковът е вечнозелен  цъфтящ храст, принадлежащ към семесйството на  граха. Родината му е Средиземноморието най-вече източните и и южни части на Испания, където е култивиран заради ядливите си семена.Намира  се също в южна Анадола, Кипър, Сирия, Гърция, Мароко, Тунис, Алжир, Либия и Израел. Сушените плодове на рожкова традиционно се консумират по време на еврейски празници,а а сокът се пие от мюсюлманите по време на ислямския месец Рамадан. Рожковът се използва като заместотел в приготвянето на различни печива, закуски, зърнени закуски, млечни изделия, съдържащи какако продукти и напитки.


Рожков - заместител на шоколада

 

Рожковът е  алтернатива на шоколада без съдържание на мляко, предлагащ възможност на страдащите от непоносимост към лактоза или алергия от мляко. Има по-ниско съдържание на  мазнини, калории, кофеин от шоколада, затова може да бъде полезен негов заместител, ако се опитвате да отслабнете. Сам по себе си  той има горчив вкус.


Фибри и холестерол


Приемането на храни съдържащи рожков могат да понижат нивата на холестерол. През 2001г учени дали плецебо на една група хора и съединение съдържащо неразтворими фибри от рожков на други 88 човека с висок холестерол.  Тези приели рожкова понижили холестерола си  18 % и ЛДЛ нивата си почти 23 %. Те също постигнали по-ниски триглицеридни нива в сравнение с хората от другата група, при които не се наблюдавали съществени промени. 


Диабет

 

Смленият рожков е безопасна алтернатива за диабетиците. Всяка шушулка от рожков съдържа семена, които се използват от производителите за дъвкоподбна субстанция наричаща се трагасол, който често се използва като стабилизатор и сгъстител в тестени храни, сладолед, салатни сосове, сосове, сирена, консервирани меса, желета и горчици. 
Щом се извлече субстанцията от семената, производителите използват остатъчния материал за направата на рожково брашно, 60% от което се състои от протеини. 


Поръчай

Защита срещу рак


Рожковът може да помогне за предотвратяването на рак, според германски учени публикували изследването си в списанието "Food and Chemical Toxicology" през 2003г. След изследването на фибрите в рожкова, те октрили 24 полифеноли съединения, 26% от които били флавоноиди, растителни съединения притежаващи силни антиоксидантни свойства. Също отркили съдържание на значително количество от антиоксидантните съединения мирицетин и керцетин. Тези уяени вярват, че рожковът съдържа фенолни субстанции предпазващи от рак.


Употреба

 

Освен че някои хора дъвчат рожковите плодове като бонбон, неговите шушулки също се обработват за направата на брашно, подобно на какаото на прах, с което може да се приготви напитка подобна какаовото мляко или топлия шоколад. Можете да комбинирате брашно и рожков на прах за различни печива. По-фината версия на рожкова се използва са сладкиши и бонбони. Гъст сироп пък може да се получи от настъргването и сваряването на шушлките. В Испания и Германия много хора заменят кафените зърна с тези ан печения рожков.
Опитайте и тези: 



1. За смуути! - 1 с.л. е достатъчна за да пробави приятен вкус на кремообразното смуути. Добре се съчетава със замразени банани и ментови листа за наподобяване шоколадово-ментовия шейк. 
2. Смесете смлян рожков, ванилия и бадемово мляко с лед.
3. Използвайте рецепти с рожков вместо какао за суров брауни.
4. В закуска с чиа семена и бадемово мляко и прясно нарязани банани.
5. Рожковът яесто се използва в приготвянето на енергийни топчета или парченца в основата си направени от фурми, ядки и семена!

Поръчай от тук

Carob


Carob is an evergreen flowering shrub, belonging to the pea family. Native to the Mediterranean region especially in the eastern and southern area of Spain, carob is cultivated for its edible seeds. It is found in its natural form in Southern Anatolia, Cyprus, Syria, Greece, Spain, Morocco, Tunisia, Algeria, Libya and Israel.  The dried carob fruit is traditionally consumed on Jewish holidays and the juice is taken by Muslims, during the Islamic month of Ramadan. It is used as a substitute in making various products such as baked goods, bars, snacks, cereal, dairy products, cocoa-containing products and beverages.   

Chocolate Alternative

 

Carob is a nondairy alternative to chocolate, offering an option to those with lactose intolerance or milk allergies. It is lower in fat, calories and caffeine than chocolate, so it can be a beneficial substitute if you are trying to lose weight. It is bitter as a stand-alone ingredient, however. 


Fiber and Cholesterol

 

Eating foods with carob fiber may help lower your cholesterol. In 2010 researchers gave either a placebo or a compound with insoluble carob fiber to 88 people with high cholesterol levels. Those who took the carob fiber lowered their total cholesterol levels by about 18 percent and their LDL levels by approximately 23 percent. They also had lower triglycerides than the placebo group, whose members did not experience any significant changes to their cholesterol levels.


Diabetes

 

Carob flour is a safe option for diabetics. Each pod from the carob tree contains seeds that growers use to make a gum-like substance called tragasol, which is often used as a stabilizer and thickener in foods such as baked goods, ice cream, salad dressings, sauces, cheese, deli and canned meats, jellies and mustard. Once the gum has been extracted, growers use the seed residue to make carob flour, 60 percent of which consists of protein, according to Purdue University.


Protection Against Cancer

 

Carob may help prevent some types of cancer, according to German researchers who published a study in the journal "Food and Chemical Toxicology" in 2003. After examining carob fiber, they found 24 polyphenol compounds, 26 percent of which were flavonoids, plant-based compounds with powerful antioxidant properties. It also contained a significant amount of the antioxidant compounds myricetin and quercetin. The researchers believe that carob fiber's high content of these phenolic antioxidant substances may give it cancer-preventing properties.


Uses

 

Although some people chew carob fruit as a sweetmeat, its pods are also processed to make flour that is similar to cocoa powder, which you can use to make a beverage similar to chocolate milk or hot cocoa. You can combine carob powder with wheat flour for baking. A finer version of carob flour is also used for confections, such as candy bars. A thick syrup can also be derived by grinding the pods and boiling them in water. In Spain and Germany, people substitute coffee beans with roasted carob seeds.

 Try these:

1. In your smoothies! 1 tsp.  - 1 tbsp. is enough to add a nice flavor to a creamy smoothie. It pairs wonderfully with frozen bananas and mint leaves for a mock “chocolate mint shake”.
2. Mix some ground carob powder into vanilla almond milk with ice!
3. Use carob raw brownie recipes that call for cocoa or cacao.
4. In chia seed porridge with almond milk and fresh sliced banana.
5. Carob is often used in energy balls or squares, with a base of dates, nuts and seeds!


1 коментар:

  1. Пълни глупости - без понятие за основните продукти от Ведическата кухня тук, същата, която Адептът Дионис пренася с Аргонавтите в Индия и не само! Проверете си източниците, защото именно в Индия има документи за произхода на Ведите там - с балкански произход! Какаото е бегла и жалка имитация на Слънчевия и свещен рождов! Учим се всеки ден. Поздрав.

    ОтговорИзтриване