Самбар
Продукти:
- 1 ч.ч. тур дал
- 1 до1.5 ч.ч почистени и нарязани зеленчуци: бамя, зелен боб, картофи, лук, патладжан, домат...
- 1 с.л. почистен тамаринд накиснат в ½ ч. вода
- 1 до1.5 с.л Самбар масала
- ½ ч.л. червено чили на прах
- ½ ч.л. куркума
- щипка асафетида
- 2.5 до 3 ч. вода за сваряване на дала
- 2 ч вода за добавяне по-късно
- сол на вкус
- 2 до 3 сушени люти чушки
- 1 ч.л. синапено семе
- ¼ ч.л. семена сминдух
- 1-2 щипки асафетида
- 2 до 3 парчета чесън - смлян/нарязан
- 12 до 15 листа къри
Instructions
- Накиснете тамаринда в топла вода за 30 мин. Измийте и отцедете дала.
- Сварете тур дала ж 2.5-3 ч вода в тенджера под налягане до 8-9 изсвирвания на тенджерата на среден огън. Далът трябва да стане мек и кашкав.
- Махнете тенджерата от огъня,оставете настрана и махнете капака.
- Добавете нарязаните зеленчуци, куркумата, червеното чили,асафетида и сол и прибавете 2 ч вода и разбъркайте добре.n
- Задушете отново в тенджерата за едно изсвирване на среден огън. Щом изстине малко махнете капака
- Добавете Самбар масалата и тамариндовото пюре. Ако конситенцията на самбара е гъста, добавете още вода.
- Оставете тенджерата на печката и нека къкри 10-12 мин на слаб огън
- Разбърквайте от време на време за да не залепне дала за дъното. Изключете котлона и покрийте тенджерата.
- В малък тиган нагрейте мазнина. Запържете първо синапа.
- След това добавете сминдуха на семена, чесъна, червените чилита, асафетидата и листата къри.
- Пържете докато чесънът стане златист и червеното чили промени цвета си. Изсипете подправките в самбара и затворете тендьерата за да могат да се смесят ароматите за 5-6 мин.
- По-късно разбъркайте и сервирайте самбар заедно с ориз, идли, доса или меду вада.
- За по-бързо сваряване на лещата накиснете вув вода предварително за 30-40мин.
- Oбкновено зеленчуците не се сготвят в тенджера под налягане ами в друг съд/тиган. Сготвянето им в тенджерата под налягане запазва техните хранителни вещества
- Можете да подправите с ¼ или ½ ч.л. гарам масала в самбара в момента, в който добавяте зеленчуците. Гарам масалата добавя пикантен и ароматен вкус към самбар.
Vegetable Sambar
Ingredients (american measuring cup used, 1 cup = 250 ml)
Ingredients for the Sambar Recipe:
- 1 cup tuvar or arhar dal/pigeon pea lentils
- 1 to 1.5 cups, cleaned and chopped vegetables - okra, french beans, potatoes, shallots or onions, small round brinjals, tomatoes
- 1 tbsp seedless tamarind/imli soaked in ½ cup water
- 1 to 1.5 tbsp sambar powder
- ½ tsp red chilli powder
- ½ tsp turmeric/haldi powder
- a pinch of asafoetida/hing
- 2.5 to 3 cups water for pressure cooking the dal
- 2 cups water to be added later
- salt as required
- for the tempering (tadka/chaunk) of sambar
- 2 to 3 dry red chillies
- 1 tsp mustard seeds/rai
- ¼ tsp fenugreek seeds/methi seeds (optional)
- a pinch or two of asfoetida/hing
- 2 to 3 cloves garlic - crushed lightly with the peels (optional)
- 12 to 15 curry leaves
Instructions
- first soak the tamarind in warm water for 30 mins. pick and rinse the dal in water well.
- boil dal in 2.5 to 3 cups water in the pressure cooker for 8-9 whistles on medium to high flame. the dal should become soft and mushy.
- once the pressure settles down on its own, remove the lid.
- now add the chopped veggies, turmeric powder, red chili powder, asafoetida and salt. add 2 cup water and stir well.
- pressure cook again for 1 whistle on medium to high flame. once the pressure settles down on its own, remove the lid.
- add the sambar powder and tamarind pulp. if the consistency of sambar is thick, then add some water.
- keep the cooker on the stove and and then simmer the sambar for 10-12 minutes on a low flame.
- keep on stirring at intervals so that the dal does not stick to the bottom. switch off and keep the sambar covered.
- in a small pan, heat oil. crackle the mustard seeds first.
- then add the fenugreek seeds, garlic, red chilies, asafoetida and curry leaves.
- fry till the garlic turns a light brown and the red chilies change color. pour the whole tempering in the steaming hot sambar. close with a lid so that the flavors infuse for about 5-6 minutes.
- later stir and then serve the vegetable sambar with steamed rice or idli or dosa or medu vada.
2. Usually the vegetables are not cooked in a pressure cooker but in another pan. But cooking the vegetables in the pressure cooker saves a lot of time and also preserves the nutrients of the vegetables.
3: You can also add about ¼ or ½ tsp garam masala powder to the sambar when you add the veggies. The use of garam masala powder gives a spicy flavour and taste to sambar.
Няма коментари:
Публикуване на коментар