Пилав с киноа, ориз, копър и печени домати
- 250г чери домати нарязани на две
- 4 с.л. зехтин
- 1 лук нарязан наситно
- 3 пера свежа целина, нарязани
- ½ ч.л. кимион семена
- 2 скилидки чесън ситно нарязани
- 100гр бял или кафяв басмати ориз
- 140гр киноа
- 2 x 20гр връзки копър, ситно няразан
- 500мл пилешки или зеленчуков бульон
- 50гр препечени кедрови ядки
- сервира се с бяла риба по желание
- Нагрейте фурната до 180 градуса. Сложете доматите върху хартия за печене и поръсете две супени лъжици зехтин и малко сол и подправки по избор. Печете 15 мин, махнете от фурната и оставете настрана.
- Загрейте останилия заехтин в голям тиган. Добавете лука, целината, кимиона, чесъна и подправете на вкус. Запържете на среден огън за 10 минути до златисто. Добавете ориза, киноата, копъра и булжона. Покрийте с капак тигана и гответе 12-15 минути или докато оризът омекне. Добавете доматите и кедровите ядки и разбъркайте. Сервирайте с бяла риба или зелена салата.
Quinoa rice pilau with dill & roasted tomatoes
- 250g cherry tomatoes, halved
- 4 tbsp olive oil
- 1 onion, thinly sliced
- 3 sticks celery, sliced
- ½ tsp cumin seeds
- 2 garlic cloves, finely chopped
- 100g basmati rice (brown or white)
- 140g quinoa
- 2 x 20g packs dill, chopped
- 500ml chicken or vegetable stock (from a cube is fine)
- 50g pine nuts, toasted
- white fish, such as sea bass, to serve
- Heat
oven to 180C/fan 160C/gas 4. Put the tomatoes on a baking sheet and
drizzle with 2 tbsp olive oil and some seasoning. Roast for 15 mins,
remove and set aside.
- Heat
the remaining olive oil in a large pan. Add the onion, celery, cumin
and garlic, then season to taste. Fry on a medium heat for 10 mins until
golden. Add the rice, quinoa, dill and stock. Cover with a lid and cook
for 12-15 mins or until the rice is soft. Add the tomatoes and pine
nuts, and gently stir through. Serve with white fish or a green salad.
Няма коментари:
Публикуване на коментар