Джалджийра
Джалджийра е много приятна разхладителна напитка. Най-просто може да се опише като индийска лимонада с подправки. Напитката е много популярна в Индия.
Рецепта за 4 ч
Съставки:
- ¼ ч.ч. нарязани пресни ментови листа
- ¼ ч.ч.нарязани кориандрови листа
- 1 с.л. настърган джинджифил
- 1 с.л. смлени печени кимионови семена
- щипка асафетида
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черна сол
- 3 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. почистен тамаринд/имли
- 2 с.л. захар или на вкус
- 4 ч вода
- 1 чаша разбит лед
- Пасирайте всички подправки до получаването на еднородна смес заедно с достатъчно вода за да се смелят добре.
- Прецедете водата от подправките и отстранете изцедената смес.
- Добавете водата, миксирайте и сервирайте с лед.
Разхладителна напитка с краставица
Тази напитка заедно с ментата се превръща в много приятно освежаващо питие за летните горещини.Има приятен и лек вкус. Може да се приготвя ден по-рано и е чудесна за събирания на отркито и пикник.
Съставки:
- 1 краставица обелена и нарязана на малки кубчета или около2 чаши кубчета
- 8-9 ментови листа
- 3ч. вода
- 1 с.л. сок от лайм или колкото прецентите на вкус
- 3 с.л. захар или колкото прецентите на вкус
- 1/4 чл. сол или колкото прецентите на вкус
- 1/4 ч.л. черен пипер или колкото прецентите на вкус
- лед
- В блендер пасирайте краставицата на пюре заедно с ментата, солта, пипера и захарта. Прецедете пюрето през цедка в купа. Използвайте лъжица за да натиснете останлите твърди частици за да отцедите максимално течността. Ще останат около 1-1/4 чаши сок от краставицата.
- Добавете сока от лайм и разбъркайте добре.
- Напълнете чашите с лед и налейте напитката върху ледените кубчета.
- Напитката е готова за сервиране!
Разхладителна напитка с диня
Това е лятна разхладителна напитка приготвена от диня, джинджър ейл, лимонов сок, и няколко подправки, която със сигурност ще ви хареса.
за 2 чаши
Съставки:
- 2 чаши диня на малки парченца
- 1-1/2 с.л. лимонов сок
- 2 ч.л. джиджифилов сок
- 2 с.л. захар
- 1/2ч.л.л черна сол
- щипка черен пипер
- около 3/4 чаша джинджър ейл
- около 1 ч лед
- В блендер пасирайте динята, лимона, джинджифилов сок, захар, пипер и сол и пасирайте до еднородна смес. Добавете лед и блендирайте пак докато се смели леда.
- Сипете напитките в чаша до 3/4 и добавете джинджър ейл и сервирайте.
Разхладителна напитка от ечемик и сливи
Съставки:
(за 3-4 чаши)
- 1/2 чаша cup ечемик/булгур
- 10 сливи
- 1/4 ч.л. настърган джинджифил
- 2 с.л. мед
- 3 чаши вода
- 2 лимона
- лед
Приготвяне:
- Измийте ечемика и го накиснете в 3 чаши вода за 3-4 часа. Кипнете го във вода за 10-15 мин на среден огън.
- Отцедете сместа в голям буркан и оставете водата от ечемика да изстине.
- Измийте сливите и махнете костилките. Смелете ги в блендер докато се получи пюре.
- Добавете меда и пюрето от сливи към водата от ечемика. Нарежете лимоните и махнете семките и ги добавете към напитката като леко ги изстискате. Ако пък сливите са кисели не изстисквайте лимоните ами само ги нарежете на кръгчета и ги пуснете в напитката.
- Охладете напитката в хладилник
- Сервирайте с натрошен лед и няколко листа свежа мента.
Jaljeera drink
Jaljeera is very refreshing drink. Best way to describe Jaljeera, Indian flavored lemonade. Jaljeera is a popular summer drink in India.
Recipe will serve 4.
Ingredients:
- ¼ cup packed chopped mint leaves (podhina)
- ¼ cup packed chopped cilantro (hara dhania)
- 1 tablespoon chopped ginger (adrak)
- 1 tablespoon cumin seed dry roasted and powdered (bhuna jeera)
- Pinch of asafetida (hing)
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon black salt (kala Namak) available in Indian stores
- 3 tablespoons lemon juice
- 1 tablespoon tamarind seedless (imli)
- 2 tablespoons sugar adjust to taste
- 4 cups water
- 1 cup crushed ice
Method:
- Blend all the spices into the paste using enough water needed to blend.
- Strain the spice mix and squeeze all the spicy water out. Discard the roughage.
- Add the water, mix it and serve over the ice.
Cucumber cooler
Cucumber cooler with mint makes a very refreshing drink. This has a nice and soothing taste. This drink can be prepared up to a day in advance and it is great for outdoor parties and picnics.
Ingredients:
- 1 cucumber peeled and cut in small cubes to make about 2 cups (I like to use English cucumber)
- About 8 mint leaves
- 3 cups water
- 1 tablespoon lime juice adjust to taste
- 3 tablespoons sugar adjust to taste
- 1/4 teaspoon salt adjust to taste
- 1/4 teaspoon of black pepper adjust to taste
- Ice cubes to serve
- In a blender, puree the cucumber, mint, salt, pepper and sugar. Pour the puree through a fine mesh strainer into a bowl. Use the spoon to press the solids to take out all the juice. There will be about 1-1/4 cups of cucumber juice.
- Add the lime juice mix it well.
- Fill the glasses with ice cubes and pour the cucumber drink.
- Cucumber cooler is ready to be served. Enjoy!
Watermelon cooler
Watermelon cooler is a refreshing summertime drink. Made with cubed watermelon, ginger ale, lemon juice and a few spices, it is sure to please.
Serves 2
Ingredients:
- 2 cups watermelon cut in small pieces
- 1-1/2 tablespoons lemon juice
- 2 teaspoons ginger juice
- 2 tablespoons sugar
- 1/2 teaspoon black salt
- Pinch of black pepper powder
- Approx. 3/4 cup ginger ale
- About 1 cup ice cubes
- In a blender place watermelon, lemon juice, ginger juice, sugar, pepper and salt together and blend until it is smooth. Add ice and blend it again until ice is crushed.
- Pore the drink in a glass filling the glass up to 3/4 and add ginger ale, serve immediately.
Barley- plum summer splash
Ingredients:
(serve 3-4)
- 1/2 cup pearl Barley
- 10 Plums
- 1/4 tsp. Grated ginger
- 2 tbsp Honey to sweeten
- 3 cups Water
- 2 whole lemons
- Crushed ice
Method:
- Wash and soak barley in 3 cups of water for 3-4 hours. Boil Barley in water for 10-15 minutes on medium heat.
- Strain the mixture in a large jar and let the barley water cool.
- Wash and remove flesh from Plums. Blend in a blender to make plum puree.
- Add honey and plum puree to barley water. Slice the lemons, remove the seeds, add it to the drink and slightly squeeze them with your fingers inside the jar. . I did not squeeze the lemons in my drink as the Plums were too tart.
- Refrigerate the drink till use.
- Serve Barley- plum summer splash with crushed ice and a few sprigs of fresh mint leaves.
Няма коментари:
Публикуване на коментар