Пиле Тандури BBQ
Време за подготовка: 8ч 45мин
Време за готвене: 45 мин
Общо: 9ч 30мин
за 4 порции
Продукти:
- 1 пиле, нарязано на парчета, кожата се маха,както и други видими излишни части
- 1/2 ч.ч кисело мляко cup plain yogurt
- 2 с.л. лимонов сок или малцов оцет
- 1 с.л. счукан чесънTablespoon minced garlic
- 1 с.л. счукан/настърган пресен джинджифил
- 1 с.л. млян кимон
- 1 ч.л. млян кориандър
- 1/2 ч.л. кайенски пипер(лют червен пипер)
- 1/4 ч.л. смлян кардамом
- 1/4 ч.л. смлян карамфил
- 1/4 ч.л. смлян черен пипер
- 2 ч.л. сол на вкус
- растително олио за намазване
- пресен кориандър за украса
- праченца краставица, червен лук, домати и лимон за гарниране
Надраскайте с вилица месото и после с остур нож направете по няколко среза в него за да може по-добре да проникне маринатата. Осатавете в съд настрана.
В купа комбинирайте киселото мляко, лимоновия сок или оцета, чесъна, джинджифила, кимиона, смления кориандър, лютия червен пипер, кардамома, карамфила, черния пипер и солта. Разбъркайте добре и след това изсипете сместа върху пилето и разбъркайте добре отново така че сместа да полепне от всички страни на месото. Покрийте и оставете в хладилника да престои една нощ - 8 часа(не по дълго от 2 дни) Извадете пилето от хладилника 30 минути преди да започнете с готвенето..
Пилето може да се изпече на грил или в тава. Ако имате барбекю още по-добре. Сложете скарата на 10-тина сантиметра от огъня. Оставете въглените да горят докато започнат да отделят бяла пепел и температура е по-умерена.
Извадете пилето от маринатата, акто леко изтисквате парчетата за да падне излишната течност и намажете с малко олио. Наредете месото на скарата като обръщате 3-4 пъти .Печете така 45 мин или докато соковете при разрязване изтичат прозрачни.
Ако го печете на фурна, нагрейте я до 220 градуса. Сложете пилето на скара в тава намажете месото с мазнина и печете, обърнете парчетата един път, за 25-30 мин трябва да е готово или докато соковете му започнат да се избистрят при разрязване за проба.
Сервирайте с кориандрови листа и праченца краставица, червен лук, домат и лимон.
Tandoori Chicken BBQ
Prep Time: 8 hours, 45 minutes
Cook Time: 45 minutes
Total Time: 9 hours, 30 minutes
Yield: 4 servings
Ingredients:
- 1 (3-pound) chicken, cut into serving pieces, skinned and trimmed of all visible fat
- 1/2 cup plain yogurt
- 2 Tablespoons fresh lemon juice or malt vinegar
- 1 Tablespoon minced garlic
- 1 Tablespoon peeled and grated or crushed ginger root
- 1 Tablespoon ground cumin
- 1 teaspoon ground coriander
- 1/2 teaspoon cayenne pepper
- 1/4 teaspoon ground cardamom
- 1/4 teaspoon ground cloves
- 1/4 teaspoon fresh-ground black pepper
- 2 teaspoons salt, or to taste
- Vegetable oil, for brushing
- Fresh cilantro sprigs for garnish
- Slices of cucumber, red (Spanish) onion, tomato and lemon, for garnish
Preparation:
Prick the flesh of the chicken all over with a fork. Then, using a sharp knife, cut slashes in the flesh to allow the marinade to penetrate. Place the chicken in a nonreactive large, shallow dish.
In a nonreactive bowl, combine the yogurt, lemon juice or vinegar, garlic, ginger, cumin, ground coriander, cayenne pepper, cardamom, cloves, black pepper and salt. Stir until well-mixed, then pour the mixture over the chicken and rub it into the flesh, turning the chicken several times. Cover and refrigerate 8 hours or overnight. (Do not marinate for longer than 2 days.) Remove the chicken from the refrigerator at least 30 minutes before cooking.
The chicken may be grilled or roasted. If using a charcoal grill, prepare a fire for direct-heat cooking. Position the grill rack 5 inches from the fire. Allow the coals to burn until white ash covers them and the heat is moderate.
Remove the chicken from the marinade, pressing lightly to extract excess marinade, and brush with oil. Place the chicken pieces on a well-oiled grill rack and; grill, covered, with the vents open, turning 3 or 4 times, 45 minutes or until the juices run clear when a piece is pierced near the bone with a knife.
If roasting, preheat the oven to 450 degrees. Place the chicken on a rack in a roasting pan, brush with oil, and cook, turning once, 25 to 30 minutes until the juices run clear when a piece is pierced near the bone with a knife.
Serve with sprigs of cilantro and slices of cucumber, red onion, tomato, and lemon.
Няма коментари:
Публикуване на коментар