Пакора
За 4 порции
За пакора панировката
- 3 ч.ч. бесан/нахутено брашно
- 1 ч.ч оризово брашно
- 1 ч.л. аджвайн
- 1 ч.л. сусамени семена
- щипка или две асафетида
- 1 ч.л. червно чили на прах
- ½ ч.л. куркума
- вода за тестото
- олио за пържене
- сол
- 2 малки патладжана
- 1 голям картоф
- 4 зелени чилита
- 2-3 филии хляб
Приготвяне:
- В купа сложете всички сухи подправки за тестото.
- Добавете вода и пригответе тестото. Сместа не трябва да е нито много рядка нито много гъста.
- Нарежете патладжаните на тънко и ги оставете в солена вода за около 15-20 мин.
- Нарежете ан малки парчета картофите. Разцепете лютите чушки без да ги прекъсвате.
- Нагорещете олио за пържене на пакорите.
- Натопете зеленчуците един по един в панировката и ги пуснете в олиото.
- Пържете на порции и отцеждайте пакорите в тензух или цедка.
- Поръсете с чат масала .
- Сервирайте топли.
Vegetable pakora
Serves: 4
- 3 cups besan/chickpea flour
- 1 cup rice flour
- 1 tsp ajwain/carom seeds
- 1 tsp sesame seeds (optional)
- a pinch or two of hing/asafoetida
- 1 tsp red chili powder
- ½ tsp turmeric powder
- water to make the batter
- oil for frying
- salt
- 2 small brinjals
- 1 large potato
- 4 green chili – the larger variety of green chillies meant for pakoras
- 2-3 slices of bread
Instructions
- in a bowl take all the dry ingredients meant for the batter.
- add water and prepare the batter. the batter should not be too thick nor too thin.
- slice the brinjals thinly and keep them in salted water for about 15-20 mins
- thinly slice the potatoes also. slit the green chillies without breaking them. the top and the base of the green chillies must be intact.
- now heat oil for deep frying the pakoras.
- dip the vegetable slices one by one in the batter and slid these into the oil.
- fry in batches and drain the fried vegetable pakoras on kitchen tissue.
- sprinkle some chaat masala on the pakoras.
- serve the mix vegetable pakora piping hot and have fun during the monsoons.
Няма коментари:
Публикуване на коментар