петък, 8 август 2014 г.

Пакора - Vegetable Pakora



Пакора

За 4 порции


За пакора панировката
  • 3 ч.ч. бесан/нахутено брашно
  • 1 ч.ч оризово брашно
  • 1 ч.л. аджвайн
  • 1 ч.л. сусамени семена
  • щипка или две асафетида
  • 1 ч.л. червно чили на прах
  • ½ ч.л. куркума
  • вода за тестото
  • олио за пържене
  • сол
Зеленчуците:
  • 2 малки патладжана
  • 1 голям картоф
  • 4 зелени чилита
  • 2-3 филии хляб
Приготвяне:
  1. В купа сложете всички сухи подправки за тестото.
  2. Добавете вода и пригответе тестото. Сместа не трябва да е нито много рядка нито много гъста.
  3. Нарежете патладжаните на тънко и ги оставете в солена вода за около 15-20 мин.
  4. Нарежете ан малки парчета картофите. Разцепете лютите чушки без да ги прекъсвате.
  5. Нагорещете олио за пържене на пакорите.
  6. Натопете зеленчуците един по един в панировката и ги пуснете в олиото.
  7. Пържете на порции и отцеждайте пакорите в тензух или цедка.
  8. Поръсете с чат масала .
  9. Сервирайте топли.



Vegetable pakora

Serves: 4

for the pakora batter:
  • 3 cups besan/chickpea flour
  • 1 cup rice flour
  • 1 tsp ajwain/carom seeds
  • 1 tsp sesame seeds (optional)
  • a pinch or two of hing/asafoetida
  • 1 tsp red chili powder
  • ½ tsp turmeric powder
  • water to make the batter
  • oil for frying
  • salt
the vegetables:
  • 2 small brinjals
  • 1 large potato
  • 4 green chili – the larger variety of green chillies meant for pakoras
  • 2-3 slices of bread
Instructions
  1. in a bowl take all the dry ingredients meant for the batter.
  2. add water and prepare the batter. the batter should not be too thick nor too thin.
  3. slice the brinjals thinly and keep them in salted water for about 15-20 mins
  4. thinly slice the potatoes also. slit the green chillies without breaking them. the top and the base of the green chillies must be intact.
  5. now heat oil for deep frying the pakoras.
  6. dip the vegetable slices one by one in the batter and slid these into the oil.
  7. fry in batches and drain the fried vegetable pakoras on kitchen tissue.
  8. sprinkle some chaat masala on the pakoras.
  9. serve the mix vegetable pakora piping hot and have fun during the monsoons.


Няма коментари:

Публикуване на коментар