сряда, 2 октомври 2013 г.

Сиропът Рух Афза - Rooh Afza Syrup

Сиропът "Рух Афза"

 

Кратка история
Тученица (Portulaca oleracea Seeds)
Причината, поради която Rooh Afza е първият сироп за обикновения човек, е че това е първият сироп, който съчетава добър (визуално, като течност) търговски вид и полезността и важността на други традиционни сиропи. Очевидно е, че собствникът на фирмата производител Hamdard не е щадил време, усилия и огромни разходи в организацията на производството и най-вече технологията за производство на толкова здравословен и полезен продукт. Собственикът на компания е насочил всичките си усилия да предостави на хората продукт, който е с възможно най-високото качество.
Цикория(Cichorium intybus Seeds)
Sharbat Rooh Afza се появява през 1907, и е включен в първата продуктова гама лекарства на компанията Hamdard през 1908. Според азбучния ред, е продукт No. 293. Качествата на продукта по това време са описани главно като медицински и има очевидна причина за това: основателят на компанията Hamdard, Хаким Абул Маджит е стигнал до рецептата по интуиция. Не е имало формула, която да постигне такова качество и широк обхват на пазара. Почти 110 годишата история на продукта, поазва, че все още не съществува по - добра формула за напитка до наши дни.
Съставки
Vitis vinifera
През 1907 година са се правили сиропи от един плод, чисти билкови сиропи или сокове от ароматни цвета, като например роза или кеора. Хаким Абул Маджит успял да съчетае тези три продукта във формулата на един : Rooh Afza по много впечатляващ начин. Той избрал от всички лековити растения само такива като: семена от тученица (Portulaca oleracea Seeds), семена от цикория (Cichorium intybus Seeds), сок от грозде(Vitis vinifera), лишеи (Permelia perlata), водна лилия (Nymphaea nauchali), пореч или "лечебна краставица" (Borago officinalis), листа от кориандър (Coriandrum stivum green leaves ), кратуна - вид тиква (Lagenaria vulgaris)
и др., които имат цялостни лечебни свойства. От плодовете: портокал, ананас, пъпеш, моркови и други, които също са много полезни за здравето. Решението да бъдат включени в рецептата спанак, мента и тиква, освен кеора и роза,
цветовете на плодни дървета като портокал и лимон, корени от ветивер, сандалово дърво и други.


Лишеи (Permelia perlata)
 Нови рецепти, модификации и начини на производство

До момента формулата на Рух Афза не е претърпяла никакви промени. Методите за производство на сиропа обаче, постоянно се подобряват и развиват в крак с най-новите технологии за производство, което не включва химия, само технология. Сега, след дълги и продължителни експерименти в производството, екстрактите от плодове, зеленчуци и лечебни билки, представляващи Rooh Afza се получават по такъв начин, че всички тези важни хранителни и лечебни свойства и основни съставки да се запазят и да не променят цвта, аромата, вкуса и т.н., а вкусът му е станал много по-добър. Повишената ефективност и ефикасност на Рух Афза от медицинска и здравословна гледна точка с тези модификации и подобрения, са станали обществено достояние съвсем скоро, благодарение на проучвания на петима учени, на които са предложени научни награди. За многото здравословни приложения и качества на сиропа, включени в рекламата на продукта още пред 1908 г., сега има много научни доказателства. 
Водна лилия (Nymphaea nauchali)
Ползи за здравето

Освен че е чудесна разхладителна напитка, RoohAfza притежава забележителни терапевтични и хранителни качества. RoohAfza помага за постигане на воден баланс на човешкото тяло и ни предпазва от обезводняване и слънчеви удари. Обогатен с лековити билки,RoohAfza ефективно стимулира и регулира функциите на сърцето, черния дроб и бъбреците. Помага също така при диария, лошо храносмилане, повръщане, болки в стомаха .Той е хранителен и неговите освежаващи свойства успокояват нервната система. 

RoohAfza е и чудесна добавка към много напитки и десерти. От ароматен топинг за сладолед до съставка на яйчен крем, основна съставка на Ласи, сос за плодова салата и много много други.
Вкусът, който оставя в устата е подобен на черешов, но много екзотичен и.... има вкус на истински неща... Освежете се като пробвате Рух Афза.

 

Пореч (Borago officinalis) 




 Най-бързия и лесен начин да си приготвите разхладителна напитка с Рух Афза:
 
50 мл Rooh Afza смесени 200 мл ледено студена вода. По желание с лимонов сок (и любимия лек алкохол).

Шарбат (Индийска млечна напитка, която се прави със сироп Rooh Afza , кардамом, бадеми, кашу и шам фъстък)

 

Съставки

  • за 12 порции
  • 1 ч.л. кардамом, цял 
  • 4,5 литра пълномаслено краве мялко 
  • пудра захар на вкус 
  • 2 ч.л. ванилов екстракт 
  • 1 1/2 чаша Rooh Afza 
Начин на приготвяне
 
  1. Счукайте на едро кардамома. счукайте всички ядки и отделете 1 ч.л.
  2. Разтворете сиропа Rooh Afza и пудра захарта в млякото. Опитайте. Ако предпочитате да е по-сладко добавете още захар или Rooh Afza 
  3. Прибавете ядките, кардамома и ваниловия екстракт към подсладеното вече мляко. 
  4. Оставете в хладилника за през нощта.
 

 Rooh Afza Syrup

 

Brief history
Portulaca oleracea Seeds
The reason why Rooh Afza remains the world's first ever syrup of the common man is that never before was a syrup presented to the people
which combined visual beauty with the essence and virtues of other traditional syrups. No effort was spared and no consideration given to the huge expenses involved by the founder of Hamdard in the preparation of a syrup processing such a host of qualities. He focused his attention on giving to the public only that which was of a very high standard.
Cichorium intybus Seeds
Sharbat Rooh Afza was introduced in 1907, and was included in the first list of drugs of Hamdard in 1908. According to the alphabetical order, it occures against item No. 293. The qualities attributed to it at that time were mainly medicinal. The reason is obvious. The founder of Hamdard, Hakim Abul Majid was led to this formula by his intuitive faculty. No other formula could surpass its excellence, range and efficacy in those days. The almost 102 year old history of Rooh Afza is also a pointer to the fact that no better formula has yet been evolved.
Ingredients
Vitis vinifera
In 1907, there were syrups of individual fruits or purely herbal syrups or syrups made with the juices of sweet-smelling flowers such as Rose and Keora. The founder of Hamdard managed to integrate all these three categories in the formula of Rooh Afza in a very striking manner. He chose from among the drugs only such as Tukhm-e-khurfa (Portulaca oleracea Seeds) Tukhm-e-kasni(Cichorium intybus Seeds), Munaqqa(Vitis vinifera), Chharila (Permelia perlata), Nilofer (Nymphaea nauchali), Gaozaban (Borago officinalis), Hara Dhania (Coriandrum stivum green leaves ), Hara Ghia (Lagenaria vulgaris)
etc. which possessed wholly medicinal properties and from among the fruits his discerning eyes fell on such fruits as orange, pineapple, carrot and
watermelon, which contained, higher medicinal qualities.He displayed a novelty by including in the formula some vegetables such as palak, podina and hara ghia, Besides Rose and Keora, the traditional floweres of the time, the use of flowers of juicy fruits like lemon and orange, roots like khas with subtle aroma, and sweet-smelling woods like sandal can be descripded as providential selectivity.
Permelia perlata
 New Formulas, modifications, methods?
No modification has taken place in the original formula of Rooh Afza as yet. But its processing has been receiving modifications and improvements according to the present scientific techniques. For instance, distilled extracts of drugs, fruits of Rooh Afza from the very inception. This extract did not include the proteins, salts, vitamins and essential elements of the ingredients. Now, after experiments over long periods, the extracts of fruits, vegetables and drugs constituting Rooh Afza are prepared in such a manner that all these important nutritive and medicinal properties with such essential ingredients are obtained totally without affecting colour,aroma, flavour, etc. rather its taste now has become much better. The increase in the efficacy of Rooh Afza from medical and health points of view through these modifications and improvements is now becoming manifest and substantiated from the research papers of those five scholars who were offered awards. The various medical and health benefits enumerated in the very first advertisement of Rooh Afza in 1908 are now being confirmed by science in its own language. It is hoped that this never-ending process of research will continue with the same zeal and Rooh Afza will maintain its high standing in the future also.
Nymphaea nauchali
Health benefits:

Besides being a refreshing drink, RoohAfza also has several therapeutic and nutritional qualities. RoohAfza helps to maintain the water balance in the body and guards from dehydration, heat stroke etc. Enriched with herbal medicinal goodness, RoohAfza effectively stimulates and regulates functioning of heart, liver and kidney. It also checks vomiting, diarrhea, indigestion and stomachache and helps in maintaining body’s water balance due to the presence of electrolytes. It serves as a true nutrient and its refreshing properties soothe the central nervous system. RoohAfza is also an excellent additive to numerous drinks and desserts. A frothy milkshake, refreshing nimbu-pani, ice crushed lassi, chilling soda seduce your taste buds. From sensational fragrant ice cream, fascinating faluda, creamy custard, passionate phirni, fabulous fruit salad to all time sensational jelly one can explore many desserts with rich blend of RoohAfza. To cherish true essence of taste and health dive into RoohAfza delight. Let your taste buds cherish the taste and your health feel at its best. Refresh yourself with the new tune of freshness, RoohAfza.

 

Borago officinalis 




 Direction:
 
50 ml Rooh Afza mixed with 200 ml ice cold water and take it as and when required. Mix lemon juice to make it more palatable.

Sharbat (Indian Milk Drink made with Rooh Afza Syrup, Cardamom Seeds, Almonds, Cashews and Pistachios)

 

Ingredients

Yields: 12
1 cup cashews, pistachios and almonds, finely crushed
1 tsp cardamom seeds
1 gallon whole milk
8 cups superfine sugar, to taste
2 tsp vanilla extract
1 1/2 cup Rooh Afza, to taste

Directions

In a mortar and pestle, grind the cardamom seeds. Crush all the nits and gather about 1 tsp.
Dissolve the Rooh Afza syrup and superfine sugar in the milk. Taste. If you like your drink a little more sweet, add more Rooh Afza and superfine sugar.
Mix the nuts, cardamom powder, vanilla extract in the sweet milk.
Refrigerate overnight.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар