Мини коледни кексчета
Продукти:
500гр сушени плодове
10 мл лимонова есенция
30мл портокалова есенция
75гр масло
75гр кафява захар
15 мл меласа
2 среди разбити яйца
115г бяло брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. канела на прах
225 гр марципан
2 с.л. кайсиева глазура или мед
пудра захар за поръсване
225г Др Йоткер Бял Фондан
За декроация:
златен и сребърен спрей, перли
10 мл лимонова есенция
30мл портокалова есенция
75гр масло
75гр кафява захар
15 мл меласа
2 среди разбити яйца
115г бяло брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. канела на прах
225 гр марципан
2 с.л. кайсиева глазура или мед
пудра захар за поръсване
225г Др Йоткер Бял Фондан
За декроация:
златен и сребърен спрей, перли
Приготвяне:
1. Загрейте фурната до 170 С (150С ако е с вентилатор) Напръскайте леко формичката за кексчета със спрей против залепване. Смесете сушените плодове с лимоновата и портокалова есенция и оставете настрани.
2. В купа разбийте маслото,захарта и меласата докато станат на крем, след което добавете и разбитите яйца. Пресейте брашното, бакпулвера и подправките отгоре и добавете плодовете. Разбъркайте внимателно и сложете от сместа във формичките така че да са пълни на половина.
3. Разделете марципана на 9 парчета и оформете всяко едно като диск, който да покрие всяко кексче. Добавете останалата част от сместа и загладете с лъжица върховете. Печете във фурната 25-30 минути до златист цвят и твърдост на пипане. Оставете да изстине за 10 минути, след което ги разделете с нож и ги оставете на скарата на печката да изстинат. Завийте ги добре, за да не съхнат и ги съхранявайте поне 24 часа преди декорирането.
4. Когато кексчетата са готови за сервиране, намажете върховете с прасковна глазура, или с малко мед. Поръсете пространството, на което ще разточите фондана с пудра захар и го разточете с дебелина 5мм. Отрежете дискове с големината на върховете на вашите кексчета, ако има нужда доразточете малко и поставете на върха на всяко. Запазете остатъка от фондана, защото ще го ползваме за декорация, след малко.
5. За декорация разточете фондана много на тънко и изрежете звезди или други формички. Може да направите остатъците от фондана на панделки и с хранителен оцветител да ги боядисате в червено.
Mini Christmass cakes
Ingredients:
Cake Release Spray
500g (1lb 2oz) dried
fruit
10ml (2tsp) Lemon Extract or essence
30ml (2tbsp) orange flavour essence
75g (3oz) unsalted butter,
softened
75g (3oz) dark brown sugar
15ml (1tbsp) treacle
2 medium eggs,
beaten
115g (4oz) plain flour
3.75ml (3/4tsp) Baking Powder
10ml (2 tsp) ground
cinnamon
225g (8oz) Marzipan
30ml (2 tbsp) Apricot Glaze or clear
honey
A little icing sugar for dusting
225g (8oz) Dr. Oetker White
Regal-Ice Ready to Roll Icing
Decorate:
Gold and Silver Shimmer Sprays
Soft Silver Pearls
Method:
1. Preheat the oven to 170°C (150°C fan assisted
oven, 325°F, gas mark 3). Lightly spray 9 x 115ml (4fl.oz) baking moulds or
muffin tins with Cake Release Spray to grease. Mix the dried fruit with the
Natural Lemon Extract and orange liqueur, and set aside.
2. In a mixing bowl, beat the butter, sugar and
treacle together until soft and creamy then beat in the eggs. Sift the flour,
Baking Powder and spice on top and add the fruit mixture. Carefully mix all of
the ingredients together and then spoon half the mixture into the prepared tins
to half fill them.
3. Divide the marzipan into 9 pieces and form each
into discs to cover the cake mixture in the tins. Spoon over the remaining
mixture and smooth the tops. Bake in the oven for 25-30 minutes until golden and
firm to the touch. Allow to cool for 10 minutes, then loosen with a knife and
turn on to a wire rack to cool. Wrap up the cakes well and store for at least 24
hours before decorating.
4. When ready to serve the cakes, brush the cake
tops with Apricot Glaze or a little honey. Lightly dust the work surface with
icing sugar and roll out the Regal-Ice Ready to Roll Icing to a thickness of 5mm
(1/4inch) thick. Cut out discs of icing the same size as the top of your cakes,
re-rolling as necessary, and secure on top of each cake. Reserve the Regal-Ice
Ready to Roll Icing trimmings. Alternatively, leave the tops uniced.
5. To decorate, roll out the trimmings thinly and
cut out stars and snowflakes using small cutters. Spray the stars with Gold or
Silver Shimmer Spray, place onto the top of the cakes and decorate with Soft
Silver Pearls as desired. Decorate the cakes with ribbon to serve.
These cakes are ready to eat within a couple of
days of baking, but will keep, well wrapped and stored in an airtight container
for about a month
Няма коментари:
Публикуване на коментар