Малцовият оцет
Поръчай от тук
Малцовият оцет и вид оцет, който се произвежда от варенето на ечемик, от който се прави бира, а после бира се оставя да стане на оцет. Вкусът и ароматът му са много специфични и са познати на тези, които обичат "фиш енд чипс": традиционното английско меню от Риба и пържени картофи, от което малцовият оцет е неизменна част. Освен че се ползва като подправка и побавка към храна за постигане на специфичен и традиционен аромат и вкус, малцовият оцет се ползва и за приготвяне на чътни ( сладко от плодове) или за пикълс (подобно е на българските туршии). Има сравнително остър и силен вкус, поради тази причина не се ползва често за приготвяне на сосове или дресинг.
Когато се ечемикът се свари, се накисва във вода и се оставя да покълне преди да се "изпече", за да се изсуши. Частичното покълване и изпичане на ечемика, превръща естественото нишесте във него в захар, известна като малтоза. Когато покълналият ечемик ферментира, малтозата се превръща в алкохол. Целият този процес се използва за произвеждане на бира, както и за производството на някои ликьори и уиски. Когато сместа ферментира по специален начин, алкохолът се превръща в оцет с висока концентрация на оцетна киселина, което дава отличителен остър вкус.
Повечето малцови оцети са светло кафяви на цвят, а най-висококачествените такива се оставят да отлежат, за да омекнат. Високата киселинност се комбинира с малцовия вкус и се получава неповторима подправка подходяща за много и различни ястия. "По-мадите" оцети са агресивни и натрапчиви на вкус, докато правилно отлежалите са много меки и не натрапчиви. За съжаление, много производители произвеждат имитации на малцов оцет и добавят карамел, който придава почти същият вкус, но липсва уникалната острота.
Ако искате да ползвате малцов оцет за пикълс (туршии) е добре да се уверите, че малцовият оцет, който ще ползвате, е със със киселинно съдържание около 5%. Тази концентрация осигурява чудесен вкус и в същото време дава гаранция за правилното консериране на продуктите, които правите на пикълс.
Когато се ечемикът се свари, се накисва във вода и се оставя да покълне преди да се "изпече", за да се изсуши. Частичното покълване и изпичане на ечемика, превръща естественото нишесте във него в захар, известна като малтоза. Когато покълналият ечемик ферментира, малтозата се превръща в алкохол. Целият този процес се използва за произвеждане на бира, както и за производството на някои ликьори и уиски. Когато сместа ферментира по специален начин, алкохолът се превръща в оцет с висока концентрация на оцетна киселина, което дава отличителен остър вкус.
Повечето малцови оцети са светло кафяви на цвят, а най-висококачествените такива се оставят да отлежат, за да омекнат. Високата киселинност се комбинира с малцовия вкус и се получава неповторима подправка подходяща за много и различни ястия. "По-мадите" оцети са агресивни и натрапчиви на вкус, докато правилно отлежалите са много меки и не натрапчиви. За съжаление, много производители произвеждат имитации на малцов оцет и добавят карамел, който придава почти същият вкус, но липсва уникалната острота.
Ако искате да ползвате малцов оцет за пикълс (туршии) е добре да се уверите, че малцовият оцет, който ще ползвате, е със със киселинно съдържание около 5%. Тази концентрация осигурява чудесен вкус и в същото време дава гаранция за правилното консериране на продуктите, които правите на пикълс.
Съществуват няколко вида малцов оцет: дестилиран, светъл и тъмен малцов оцет.
Дестилираният малцов оцет е безцветен, много остър на вкус и с доста слаб аромат. Заради безцветността, му най - често се използва за по-силни и кисели сосове, както и за приготвяне на пикълс (туршии), в които хранителните продукти имат специфичен цвят, който трябва да се запази. Например: круши, лук, краставички и др.
Светлият малцов оцет има бледо кехлибарен цвят и мек вкус. Той често се използва за маринати, салати, сосове, ястия и храни, изискващи по - малко кисел, но остър вкус малцов оцет. Най-често този вид малцов оцет става заместител за използване в различни храни, светъл цвят, леко кисел и много малцов вкус.
Светлият малцов оцет има бледо кехлибарен цвят и мек вкус. Той често се използва за маринати, салати, сосове, ястия и храни, изискващи по - малко кисел, но остър вкус малцов оцет. Най-често този вид малцов оцет става заместител за използване в различни храни, светъл цвят, леко кисел и много малцов вкус.
Тъмният малцов оцет, известен още като кафяв малцов оцет, е тъмно кафяв на цвят и има по-силен вкус от светлия малцов оцет. Той е най-популярният вид малцов оцет и се използва най-много в кулинарията и в гореспоменатия "Фиш енд Чипс", както и в чътнита, пикълс и много други.
Като лекарство
В тази смес малцовият оцет е доста по-поносим, отколкото ябълковия, а има същите свойства.
В помощ на диетата
Използвайте малцов оцет, за да забързате отслабването и премахването на излишните килограми, като го използвате в комбинация с широко разпорстранените и много калорични продукти като майонеза и салатни дресинги. Чудесно се комбинира и с пържени храни и спомага по-бързото разграждане на мазнините в организма, така че да не се трупат.
Усвояването на калций в организма
Всекидневния пример на малцов оцет доказано спомага усвояването на калций в организма. Това е от съществена важност ако човек не може да пие мляко, например заради непоносимост към лактоза, или при веганите, които не консумират животински продукти. Ако пиете чаша вода с 1 ч.л. оцет всеки ден или добавяте малцов оцет към храната, ще улесните организма в усвояването на калций от не - млечни продукти.
Хигиена на храната
Ако миете пресните пловоде и зеленчуци с малцов оцет преди консумация, ще премахнете вредните и опасни остатъци от използваните пестициди, както и ако накиснете марулите или салатите във вода с няколко капки оцет, ще извлечете само нитратите от салатата, без да навредите на хранителните вещества в нея.
Фиш енд чипс на фурна (Риба и картофи на фурна)
Нужни продукти:
700 g червени картофи
1-2 ч.л. зехтин, плюс още малко ,за да намажете тавата
сол и прясно смлян черен пипер
1 чаша хлебни трохи
500г филе от треска
1/3 чаша майонеза
2 - 3 с.л. настърган пармезан
1 пълна ч.л. нарязан пресен магданоз
За тартар сос:
1/3 чаша майонеза
2 - 3 с.л. нарязан консервиран или пресен копър
сокът от един лимон
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на 200 С.
- нарежете картофите по дължина на ленит.Сложете върху хартия за печене и залейте с мазнина. Разбъркайте с ръце и ги оставете да се пекат.
- Пригответе и загрейте тиган на средна температура и изпечете хлебните трохи, разбърквайки добре до светло кафяв цвят. Преместете ги в купа и ги оставете да изстинат.
- Намажете леко незалепващ тиган с мазнина.
- Използвайте сладкарска четка, за да намажете добре върховете и страните на рибата с тънък слой майонеза, подправете със сол и пипер, след което ги оваляйте добре в хлебните трохи (галетата). Поставете рибана в тигана и поръсете част от оставащите трохи или галета отгоре.
- Печете 12 - 2о минути в зависимост от размера на рибата. Проверете в средата- рибата трябва да е бяла, а не прозрачна в центъра.
- През това време пригответе тартар соса, като смесите копъра, майонезата и лимоновият сок в малка купа.
- Когато картофите са готови ги поръсете с пармезана и магданоз
- Серирайте и подправете картофите с малцов оцет.
Sarsons Malt Vinegar - Малцов оцет : http://www.mysupermarketbulgaria.com/shopexd.asp?id=770
Malt vinegar
Malt vinegar, or
alegar, is a type of vinegar that is made by malting barley, turning the barley
into a beer, and then allowing the beer to turn into vinegar. The flavor is
quite distinctive and very familiar to many fans of fish and chips. In addition
to being used as a condiment, this vinegar is also commonly used in chutneys,
and it can be added to pickling mixtures. The strong flavor makes malt vinegar
less suitable for more mild, delicate sauces and dressings.
When barley is malted, it is soaked in water and
allowed to germinate before being roasted to dry it out. The partial germination
and roasting converts the natural starch in the barley into a sugar known as
maltose. When the malted barley is fermented, the maltose will change into
alcohol. The malting process is used to make beers and an assortment of liquors
such as whiskey. When the mixture is fermented in a special way, the alcohol
turns to vinegar, which has a high concentration of acetic acid, giving it a
distinctive tangy taste.
Most malt vinegar is light brown, and it is often
aged before sale to allow it to mellow. Fresh vinegar can have a raw, assertive,
aggressive taste that is a bit intense, while well handled aged versions are
creamy and soft. The acidity pairs with the distinctive malted flavor to create
a very unique condiment. Unfortunately for fans, some companies make imitations
of this popular vinegar that are dyed with ingredients like caramel; these
products may be labeled with the name, but they lack the complex, layered
character of true malt vinegar.
Cooks who plan to use malt vinegar for pickling
should make sure that the acid content is around 5%. This concentration is ideal
for pickling, and it will ensure that the food is safely preserved by the
process. Vinegar that is used as a condiment should be the genuine product to
provide its trademark malty flavor.
The strong flavor of this vinegar means that it is
not usually suitable for the purpose of making herbed or flavored vinegars. At
best, a flavored vinegar made with it will simply be overwhelmed by the malt,
and at worst the added flavoring could clash with the underlying flavor in a
rather unpleasant way.
There are several varieties of Malt
Vinegar available which include distilled, light and dark malt vinegar.
Distilled Malt Vinegar, which may also be referred to as spirit vinegar, is
colorless, very sharp in flavor, and mildly aromatic. Since it is clear in
color, it is most often used in stronger more acetic sauces or for pickling
foods where there is a need to retain the existing colors in the food being
pickled. The clear vinegar assists with the maintaining the appearance and color
of the foods being pickeled for foods such as pears, cucumbers or onions that
need to keep their natural white colors rather than displaying tints of brown.
When used for pickling, the Malt Vinegar should contain at least 5% acetic
acid.
Light Malt Vinegar has a pale amber
color and a mild flavor. It is often used for marinades, salad dressings,
sauces, and food dishes requiring a milder but tangy Malt Vinegar flavor. Most
often this type of Malt Vinegar becomes a substitute for use in various foods
when a less acetic or lighter malt flavor is desired.
Dark malt vinegar, also known as
brown malt vinegar, has a dark brown color and a stronger flavor than light malt
vinegar. The dark brown coloring is derived from the addition of caramel to the
vinegar. This type of vinegar is a common seasoning used for the popular English
food known as "fish and chips" which is enjoyed with the addition of this tangy
more intense vinegar flavoring. It is also used in condiments, for pickling and
is a common ingredient in various chutney sauces.
Medicine
-
Soon after its discovery thousands of years ago, the Greeks and Babylonians used vinegar as an antibiotic. Vinegar mixed with honey was purported to be useful in healing wounds and to increase vitality. Today, this preparation is suggested as a tonic for individuals suffering with the pain and inflammation of arthritis. One tbsp. of malt vinegar plus 1 tbsp. of honey added to an 8 oz. glass of water ingested daily is believed to ease pain and swelling of joints. Malt vinegar in this tonic has a more palatable taste than cider vinegar tonic, with the same beneficial results.
Diet Aid
-
Use malt vinegar to promote weight loss by using it to replace high-calorie spreads such as mayonnaise and salad dressings. Many believe the acidic properties of vinegar promote weight loss by aiding the breakdown of fats in the body. Add malt vinegar to salads, hot vegetable dishes and fried foods. In the United Kingdom, people add malt vinegar to fish and chips or french fries as a condiment.
-
Calcium Absorbtion
-
Using malt vinegar daily reportedly aids the body in calcium absorption. This is especially important if you are unable to drink milk due to lactose intolerance or are a vegan who does not consume milk or dairy products in your diet. Drinking a tonic of 1 tbsp. of vinegar added to an 8 oz. glass of water daily or adding malt vinegar to your food will help the body properly utilize calcium ingested via non-dairy foods or as food supplements.
Food Cleanser
-
Giving fresh fruits and vegetables a mild vinegar bath before consuming them removes the harmful residue of pesticides that may have been used during growing. To prepare a produce bath, add approximately two gallons of cool water to a clean sink. Add 1/2 cup of malt, apple cider or white vinegar and stir. Bathe the fruit and vegetables in the bath, drying each after washing.
Няма коментари:
Публикуване на коментар