Червено палмово масло
Палмовото масло, и най-вече червеното палмово масло,е традиционна мазнина взимащата част от ежедневното меню на човека поне от последните 5000 г. От поколения червеното палмово масло е било ценено заради своите хранителни стойности и лечебни свойства. Египтяните са считали маслото за свещена храна. Толкова много са почители палмовото олио, че са слагали от него в гробниците на фараоните за да могат да го използват и в задгробния живот.
Палмовото масло се извлича от плода на маслодайната палма (Elaesis
guineensis). Произлизаща от тропическа Африка, сега тя е разпространена из целия свят. В днешни дни тя е важна култура в Югоизточна Азия, Западна Африка и Южна Америка.
Ако погледнем историята, палмовото олио е служело за основен източник на диетична мазнина за безброй хора. Неговите хранителни и лековити свойства са известни от поколения. До момента, в който настъпва съвременната медицина, червеното палмово масло е било основното лекарство срещу буквално всички болести в някои части на Африка. Когато някой се разболеел, изпивал една чаша палмово масло и това било нещо много често срещано. Дори днес много хора в селата разчитат на това древно лекарство. То се препоръчва в диетата на бременните жени и кърмещите за доброто здраве на детето и майката.
Днес, съвременните лекари припознават стойността на червеното палмово масло в лечението и превенцията набоелсти свъразни с недохранването и недостига на витамини. Правителства по целия свят работят заедно в програми за да заличат дефицитните болести, които се разпространяват в изостаналите райони
Червеното палмово масло доставя не само мастни киселини определящи нормалния растеж и развитие, но е наситено с разнообразие от витамини, антиоксиданти и други фитонутриенти важни за доброто здраве. Червеното палмово олио взима името си от характерния си тъмночервен цвят. Цветът идва от каротените като бета-каротен и ликопен - същите, на които доматите и морковите дължат своя червен или оранжев цвят.
Каротените са ценни вещества и силни антиоксиданти. Те са важни защото, тялото ни ги преобразува във Витамин А. Недостатъчното му съдържание може да доведе до слепота, слаби кости, лош имунитет, както и сериозни проблемипри учене и отслабена мозъчна функция. Витамин А се съдържа само в животински продукти. Такива храни са обикновено прекалено скъпи за много хора. Каротените в плодовете и зеленчуците могат да набавят необходимото количество витамин А, ако се консумира достатъчно количество мазнина. Каротените изискват мазнини за да се превърнат във витамин А. За съжаление, тези които не могат да си позволят закупуването на месни продукти, обикновено не консумират и достатъчно мазнини. Популации консумиращи храни с обилно съдържание на каротен често страдат от недостиг на витамин А, защото не приемат достатъчно мазнини с храната си.
Червеното палмово масло осигурява идеалното решение. То доставя необходимата мазнина и каротен за получаването на витамин А. Червеното палмово олио е най-богатият източник на провитамин А каротени( бета-каротен и алфа-каротен). Съдържа 15 пъти повече провитамин А каротени от морковите и 300 пъти повече от доматите. Това го прави отлично лекарство при лечението на ниски нива на витамин А. Само една чаена лъжичка на ден от червеното палмово масло доставя на децата препоръчителното количество витамин А за деня. На кърмещите майки се препоръчва приемането на маслото с храната за да бъде богато млякото на витамина. Проучвания показват, че добавянето на червено палмово масло в храната, може да удвои и да утрои съдържанието на Витамин А в млякото на майката.
Децата не само че получават необходимия витамин А , но също и други важни хранителни вещества. Освен каротените то съдържа витамин Е, витамин К,
CoQ10, сквален, фитостероли, флавоноиди, фенолни киселини, и гликолипиди.
Палмово масло е един от най-богатите природни източници на витамин Е. В допълнение към обикновения витамин Е, също така съдържа най-високата стойност на супер мощна форма на витамин Е, известна като токотриенол. Има четири токотриеноли. Палмовото масло съдържа всички от тях. Тези токотриеноли имат до 60 пъти по-голяма антиоксидантна активност нот обикновения витамин Е. Съчетанието на витамин E, токотриеноли, каротини и други антиоксиданти прави палмово масло изключително антиоксидантна храна.
CoQ10, сквален, фитостероли, флавоноиди, фенолни киселини, и гликолипиди.
Палмово масло е един от най-богатите природни източници на витамин Е. В допълнение към обикновения витамин Е, също така съдържа най-високата стойност на супер мощна форма на витамин Е, известна като токотриенол. Има четири токотриеноли. Палмовото масло съдържа всички от тях. Тези токотриеноли имат до 60 пъти по-голяма антиоксидантна активност нот обикновения витамин Е. Съчетанието на витамин E, токотриеноли, каротини и други антиоксиданти прави палмово масло изключително антиоксидантна храна.
Червеното палмово масло е заредено с толкова много хранителни вещества и антиоксиданти както са хранителните добавки. В действителност, в момента се произвеждат таблетки с него. Маслото може да се намери на пазара в бутилки, като други растителни масла за готвене.
В правителствените програми за лечение на хранителни дефицити, палмовото масло е включено в храната. Лесно е за едно дете да вземе една чаена лъжичка от червено палмово масло, когато то се използва за приготвяне на зеленчуци или хляб. Палмовото масло е отличено за готвене и печене. То се състои от 50% наситени мастни киселини, 40% мононенаситени мастни киселини и 10% полиненаситени мастни киселини. Високото съдържание на наситени и мононенаситени мастни киселини прави палмово масло много устойчиво на топлина . Той има висока точка на горене 437 градуса F. Високите стойности на наситени мазнини и антиоксиданти в съдържанието му го прави изключително устойчиво на окисление и образуване на свободни радикали.
В правителствените програми за лечение на хранителни дефицити, палмовото масло е включено в храната. Лесно е за едно дете да вземе една чаена лъжичка от червено палмово масло, когато то се използва за приготвяне на зеленчуци или хляб. Палмовото масло е отличено за готвене и печене. То се състои от 50% наситени мастни киселини, 40% мононенаситени мастни киселини и 10% полиненаситени мастни киселини. Високото съдържание на наситени и мононенаситени мастни киселини прави палмово масло много устойчиво на топлина . Той има висока точка на горене 437 градуса F. Високите стойности на наситени мазнини и антиоксиданти в съдържанието му го прави изключително устойчиво на окисление и образуване на свободни радикали.
През последните две десетилетия учените старателно проучват ефектите на палмово масло върху сърдечно-съдовите заболявания . Резултатите са изненадващи за тях. Въпреки високо съдържание на наситени мазнини , то предпазва от сърдечни заболяванеия.Проучванията
показват , че добавянето на палмово масло в диетата може да премахне
плаката, която се натрупват в артериите и следователно обръща процеса на
атеросклероза. Това е наблюдавано в животни, както и при изследвания върху хора . В едно проучване ,например, 50 пациенти са разделени на две равни групи. Всички участници са били диагностицирани с атеросклероза и са претърпели най-малко един удар. В началото на изследването на степента на запушване на техните каротидни артерии варира от 15 до 79 процента . Без
никакви други промени в начина им на хранене или лекарства , половината
от тях започва като дневна добавка палмово масло . Другата половина получили плацебо и служили като контрол . Степента на атеросклероза беше следена с ултразвук над 18 месеца. В групата, получаваща палмово масло , атеросклероза бе спряна в 23 от 25-те случая . В седем от тези пациенти атеросклероза е не само спряла , но и намаляла . В
сравнение , нито един от тези в контролната група показали подобрение , в
действителност , състоянието, в 10 от тях се влошава ( Tomeo , 1995 ) .
Това проучване показа, че палмовото масло може не само да спре, но дори да обърне атеросклероза.
Премахването на плаката не е единственият начин, по който палмовото масло предпазва от инсулти и инфаркти . Палмовото масло може също да подобри стойностите на холестерола. В
проучване в Университета на Илинойс, колеж по медицина, изследователи
показаха 10 процента намаление на общия холестерол при 36
хиперхолестеринемичен (висок холестерол) индивиди, получавали палмово
масло на капсули в продължение на четири седмици. A проследващо проучване на 16 пациенти е довело до 13% намаляване на общия холестерол ( Куреши , 1995 ) .В друго проучване, 31 пациенти вземали палмово масло всеки ден в продължение на 30 дни. Никакви други промени не са направени в техните диети . Те продължили да ядат всичко, което желаят. Резултатите
показват, че добавянето палмово масло понижава общия
холестерол и LDL ( лош ) холестерол във всички доброволци . Степента
на намаляване на общия холестерол в диапазона от 5 до 35,9% и
намаляване на LDL холестерол в границите от 0.9 до 37 процента от
времето. Което е дори по-важно, влиянието на палмово масло върху съотношението на холестерола. Съдържанието
на холестеролът е било намалено с 78 процента от пациентите, демонстрирайки
изключително значима и благоприятна реакция от добавката. ( Tan , 1991) .Палмово масло помага да се поддържа правилното кръвно налягане . Високото антиоксидантно съдържание на масло гаси свободните радикали и поддържа възпалението под контрол . В едно проучване учени върху индуцирано възпаление на артериите са тестваните животни . Възпалението
причинява подуване , което стеснява артериалните проходи , ограничава притока на кръв до жизненоважни органи като сърцето. Половината от животните получили палмово масло в диетата си , докато другата половина служи като контрол . В контролната група артериалните проходи са силно стеснени и 42 процента от животните умрат. От друга страна, тези, които получили палмово масло показват далеч по-малко
възпаление и свиване в резултат и 100 процента оцеляване.
Токотриенолите също укрепват сърцето , така че да може по-добре да издържа на стрес. Изследователи нарочно предизвикали сърдечен пристъп в лабораторни животни . Това води до сериозни наранявания и смърт. Въпреки
това, ако животните са хранени палмово масло степента на преживяемост е
значително увеличена , повредите са сведени до минимум и
възстановяването е по-бързо ( Esterhuyse , 2005 г.).След разглеждане на изследвания като това става ясно, че палмовото масло предпазва от сърдечно-съдови заболявания . Това се потвърждава в популации , където потреблението на палмово масло е особено високо . Сърдечно
заболяване в Малайзия , Индонезия , Папуа- Нова Гвинея и Нигерия ,
където палмово масло е основен , ако не и единствен източник на видими
мазнини в дневния хранителен режим , са сред най-ниските в света ( Sron ,
2005 г.).Високата антиоксидантност в съдържанието на палмово масло го прави мощен противораков храна прави . Палмовите токотриеноли са особено полезни в това отношение. Отдавна е известнио, че антиоксидантите дпредлагат защита срещу различни форми на рак . Токотриенолите
са много мощни антиоксиданти показващи забележителни противоракови
свойства, много по-добри от повечето други антиоксиданти.Проучванията
показват, че токотриенолите инхибират растежа на кожата , стомаха,
панкреаса , черния дроб, белия дроб, дебелото черво , на простатата , на
гърдата и други видове рак . Повечето от изследванията до този момент били с много обещаваши резултати. Те
предпазват не само от рак , но и активно да блокират растежа му
и да инициират апоптоза - процес, при който болните клетки се
самоубиват . Това е нормален процес, който е програмиран в всички наши клетки , за да се отстранят старите и болни клетки . Въпреки
това, в раковите клетки, този процес е блокиран и засегнатите клетки
продължават да се размножават и растат без задръжки . Обикновена витамин E, не индуцира програмираната клетъчна смърт в раковите клетки. Само токотриеноли имат този ефект .Първоначално
изследванията са било толкова впечатляващи, че учените изследващи рака са наречекли токотриеноли най- мощните природни противоракови
вещества , известни на науката ( Яно , 2005 г.). Това е смело изявление, но илюстрира потенциалите, които токотриенолите имат в областта на превенцията и лечението на рака .
Антиоксидантната сила на палмово масло може също да бъде от полза в защитата срещу неврологичната дегенерация . Два от най-важните фактори , които влияят върху мозъчната функция са оксидативния стрес и лошата циркулация . Оксидатиният стрес генерира свободни радикали, коитовредят на мозъка и нервната тъкан . Лошото
кръвообращение се отразява на мозъка, чрез ограничаване на кислорода и
глюкозата , които са жизнено важни за правилното функциониране на мозъка .
Изследователите
са установили корелация между оксидативения стрес и намаляванет на притока на
кръв към мозъка на сенилна деменция , болест на Алцхаймер , болест на
Паркинсон , болест на Хънтингтън , и дори шизофрения . Всички тези условия включват смърт на мозъчни клетки . Токотриенолите подпомагат на мозъка чрез намаляване на оксидативния стрес и подобряване на кръвния поток .Учените могат да имитират лабораторно много от ефектите разглеждани по-горе при
неврологични разстройства. Основното действие на клетъчна смърт е , причинена от свободните радикали . Обикновеният витамин Е не е достатъчно силен, за да се предотврати глутамат - индуцирана клетъчна смърт . Но палмовите токотриеноли могат да спрат разрушителното действие на глутамата . В
лабораторни изследвания токотриенол третирани неврони поддържат
здравословния растеж и подвижността дори в присъствие на излишен
глутамат ( Khanna , 2003) .Изследването
показва, че антиоксидантната способност на червеното палмово масло може
да помогне в защитата срещу редица здравословни проблеми, включително
остеопороза , астма , катаракта , дегенерация на макулата , артрит и
заболяване на черния дроб . То дори може да спре процесите насъряаващи преждевременно стареене. Не е чудно, че се възприема като свещена храна от древните египтяни . Червеното палмово масло не е само за фараони , то е достъпна за всеки . Продава се като масло за готвене и като хранителна добавка в най- добрите магазини за здравословни храни и онлайн .
Red Palm Oil
Palm oil, particularly virgin or “red” palm oil, is a traditional fat
that has been a part of the human diet for at least 5000 years. For generations
red palm oil has been revered as both a nutritious food and a valuable medicine.
It was prized by the pharaohs of ancient Egypt as a sacred food. The oil was so
highly valued that it was entombed with the pharaohs so that they would have
access to it in the afterlife.
Palm oil comes from the fruit of the oil palm (Elaesis
guineensis).Originating in tropical Africa, it has now spread throughout
much of world. Today it is an important crop in Southeast Asia, West Africa, and
South America.
Throughout history palm oil has served as the primary source of
dietary fat for countless numbers of people. Its nutritional and healing
properties have been recognized for generations. Until modern medicine arrived,
red palm oil was the remedy of choice for nearly every illness in many parts of
Africa. When someone was sick, downing a cup full of palm oil was common. Even
today many people in the villages rely on this age old method of treatment. Palm
oil is regarded among many as essential in the diet for pregnant and nursing
women in order to assure good health for the mother and child.
Today, medical doctors are recognizing the value of red palm oil in
the treatment and prevention of malnutrition and vitamin deficiency diseases.
Governments around the world are incorporating it into programs to wipe out
deficiency diseases which are still rampant in many impoverished areas.
Red palm oil not only supplies fatty acids essential for proper
growth and development, but it is packed with an assortment of vitamins,
antioxidants, and other phytonutrients important for good health. Red palm oil
gets its name from its characteristic dark red color. The color comes from
carotenes such as beta-carotene and lycopene—the same nutrients that give
tomatoes and carrots and other fruits and vegetables their rich red and orange
colors.
Carotenes are valuable nutrients and powerful antioxidants. They are
also important because our body can convert them into vitamin A, an essential
nutrient. Vitamin A deficiency can cause blindness, weaken bones, lower
immunity, and adversely affect learning ability and mental function. Vitamin A
is only found in animal foods. Such foods, are too expensive for many people.
Carotenes in fruits and vegetables can supply the needed vitamin A if an
adequate amount of fat is also consumed. Carotenes require fat for conversion
into vitamin A. Unfortunately, those who can’t afford animal products often do
not eat much fat either. Populations with ample carotene-rich foods available
often suffer from vitamin A deficiency because they don’t get enough fat in
their diet.
Red palm oil provides a perfect solution. It supplies the needed fat
and vitamin A precursors. Red palm oil is the richest dietary source of
provitamin A carotenes (beta-carotene and alpha-carotene). It has 15 times more
provitamin A carotenes than carrots and 300 times more than tomatoes. This has
made it a valued resource in the treatment of vitamin A deficiency. Just one
teaspoon a day of red palm oil supplies children with the daily recommend amount
of vitamin A. Nursing mothers are encouraged to supplement their diet with palm
oil to enrich their milk with the vitamin. Studies show that adding red palm oil
into the diet can double or triple the amount of vitamin A in mother’s
milk.
The children are not only getting the vitamin A they need but other
important nutrients as well. Red palm oil is a virtual powerhouse of nutrition.
It contains by far, more nutrients than any other dietary oil. In addition to
beta-carotene, alpha-carotene, and lycopene it contains at least 20 other
carotenes along with vitamin E, vitamin K, CoQ10, squalene, phytosterols,
flavonoids, phenolic acids, and glycolipids. Palm oil is one of the richest
natural sources of vitamin E. In addition to ordinary vitamin E, it also
contains the highest amount of a super potent form of vitamin E known as
tocotrienol. There are four tocotrienols. Palm oil contains all of them. These
tocotrienols have up to 60 times the antioxidant activity of ordinary vitamin E.
The combination of vitamin E, tocotrienols, carotenes, and other antioxidants
makes palm oil a super antioxidant food.
Red palm oil is loaded with so many nutrients and antioxidants it’s
like a natural dietary supplement. In fact, it is currently being encapsulated
and sold as a vitamin supplement. The oil is also available in bottles like
other vegetable oils for kitchen use.
In government programs for the treatment of nutritional deficiencies,
palm oil is simply incorporated into the food. It’s easy for a child to get a
teaspoon of red palm oil when it is used to cook vegetables or bread. Palm oil
is an excellent for cooking and baking. It consists of 50 percent saturated
fatty acids, 40 percent monounsaturated fatty acids, and 10 percent
polyunsaturated fatty acids. The high saturated and monounsaturated fatty acid
content makes palm oil a very heat resistant and stable oil. It has a high smoke
point of 437 degrees F. The high saturated fat and antioxidant content makes it
extremely resistant to oxidation and free-radical formation.
Over the past two decades researchers have painstakingly studied palm
oil’s effect on cardiovascular health. The results have been surprising to
researchers. Although high in saturated fat, it protects against heart
disease.
Studies show that adding palm oil into the diet can remove plaque
build up in arteries and therefore, reverse the process of atherosclerosis. This
has been demonstrated in both animal and human studies. In one study, for instance, 50 subjects were divided into
two equal groups. All the participants had been diagnosed with atherosclerosis
and had suffered at least one stroke. At the beginning of the study the degree
of blockage of their carotid arteries ranged from 15 to 79 percent. Without any
other changes to their diets or medications, half of the subjects began taking a
daily palm oil supplement. The other half received placebos and served as the
control. The degree of atherosclerosis was monitored using ultrasound scans over
an 18 month period. In the group receiving palm oil, atherosclerosis was halted
in 23 of the 25 subjects. In seven of these subjects atherosclerosis was not
only stopped but regressed. In comparison, none of those in the control group
showed any improvement, in fact, the condition in 10 of them worsened (Tomeo,
1995). This study demonstrated that palm oil
can not only stop, but even reverse atherosclerosis.
Removing plaque is not the only way palm oil protects against strokes
and heart attacks. Palm oil can also improve cholesterol values. In a study at
the University of Illinois College of Medicine researchers demonstrated a 10
percent decrease in total cholesterol in 36 hypercholesterolemic (high
cholesterol) subjects given palm oil capsules for four weeks. A follow-up study
of 16 subjects resulted in a 13 percent lowering of total cholesterol (Qureshi,
1995).
In another study 31 subjects took a palm
oil supplement every day for 30 days. No other changes were made to their diets.
They continued to eat whatever they desired. The results showed that palm oil
supplementation lowered both total cholesterol and LDL (bad) cholesterol in all
the volunteers. The magnitude of reduction of total cholesterol ranged from 5 to
35.9 percent and the reduction of LDL cholesterol ranged from 0.9 to 37 percent.
What was even more important was the effect the palm oil had on the cholesterol
ratio. The cholesterol ratio was reduced in 78 percent of the subjects,
demonstrating a highly significant and favorable response to supplementation
(Tan, 1991).
Palm oil helps maintain proper blood pressure. The high antioxidant
content of the oil quenches free radicals and keeps inflammation under control.
In one study researchers induced inflammation in the arteries of test animals.
Inflammation causes swelling which narrows artery passageways, restricting blood
flow to vital organs such as the heart. Half of the animals received palm oil in
their diet while the other half served as the control. In the control group
artery passageways were severely constricted and 42 percent of the animals died.
However, those that received the palm oil showed far less inflammation and
constriction resulting in a 100 percent survival rate.
Tocotrienols also strengthen the heart so that it can better
withstand stress. Researchers can purposely induce heart attacks in lab animals
by cutting off blood flow to the heart. This causes severe injury and death.
However, if the animals are fed palm oil the survival rate is greatly increased,
injury is minimized, and recovery quicker (Esterhuyse, 2005).
After looking at studies like this it becomes obvious that palm oil
protects against heart disease. This is confirmed in populations where palm oil
consumption is particularly high. Heart disease in Malaysia,
Indonesia, Papua New Guinea, and Nigeria—where palm oil is a major if not the
sole source of visible fat in the daily diet—are among the lowest in the world
(Sron, 2005).
The high antioxidant content of palm oil makes it a
potent anticancer food. Palm tocotrienols are especially benefical in this
respect. Antioxidants have long been known to offer protection against
various forms of cancer. Tocotrienols being highly potent antioxidants have
demonstrated remarkable anticancer properties far superior to most other
antioxidants.
Studies show palm tocotrienols inhibit the
growth of skin, stomach, pancreas, liver, lung, colon, prostate, breast and
other cancers. Most of the research to date has been done with breast cancer
where tocotrienols show great promise. They not only prevent cancer from taking
hold but actively block its growth and initiate apoptosis—a process where
diseased cells commit suicide. This is a normal process that is programmed into
all of our cells in order to remove old and diseased cells. However, in cancer
cells this process is blocked and affected cells continue to multiply and grow
without restraint. Ordinary vitamin E, does not induce programmed cell death in
cancer cells. Only tocotrienols have this effect.
Initial research has been so impressive
that cancer researchers have called tocotrienols the most powerful natural
anticancer substances known to science (Yano, 2005). That’s quit a bold
statement, but illustrates the potential tocotrienols have in cancer prevention
and treatment.
The antioxidant power of palm oil has also
shown to be of benefit in protecting against neurological degeneration. Two of
the most significant factors that affect brain function are oxidative stress and
poor circulation. Oxidative stress generates free radicals that damage brain and
nerve tissue. Poor circulation affects the brain by restricting oxygen and
glucose which are vital for proper brain function. Researchers have found
correlations between oxidative stress and reduced blood flow to the brain to
senile dementia, Alzheimer’s disease, Parkinson’s disease, Huntington’s disease,
and even schizophrenia. All of these conditions involve brain cell death.
Tocotrienols aid the brain by reducing oxidative stress and improving blood
flow.
Researchers can mimic much of the
destruction seen in the above neurological disorders by feeding test animals
glutamate—an amino acid that kills brain cells. The primary action of cell death
is caused by free radicals. Ordinary vitamin E is not strong enough to prevent
glutamate-induced cell death. But palm tocotrienols can quench the destructive
action of glutamate. In laboratory studies tocotrienol-treated neurons
maintain healthy growth and motility even in the presences of excess glutamate
(Khanna, 2003).
Research is showing that the antioxidant power of red palm oil can be
of help in protecting against a variety of health problems including
osteoporosis, asthma, cataract, macular degeneration, arthritis, and liver
disease. It can even stunt the processes that promote premature aging. It’s no
wonder it was regarded as a sacred food by the ancient Egyptians. Red palm oil
is not just for pharaohs, it’s available to everyone. It is sold as a cooking
oil and as a dietary supplement at most good health food stores and
online.
Няма коментари:
Публикуване на коментар