Западноафриканска пилешка яхния с фъстъчено масло,чили, джинджифил и пресен лук
За около 4 порцииСъставки:
- 1-2 с.л. зехтин или рапично масло 1/4 чаша ситно нарязани на кубчета червен лук
- 1 с.л. ситно смлян корен от джинджифил (не се препоръчва консервиран джинджифил за това ястие )
- 2 ч.л. . ситно смляно Халапеньо /люти чушки
- сол на вкус (около 1/2 ч.л. . морска сол )
- 1 чаена лъжица. чили на прах
- 1 чаша пилешки бульон
- 1/2 чаша едросмляно фъстъчено масло
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. ябълков оцет
- 3 чаши нарязани на кубчета , сготвено пилешко ( бяло месо или използвайте друго пилешко месо като внимателно премахвнете мазнините за по-диетично)
- прясно смлян черен пипер на вкус
- 4 -3 листа пресен лук тънко нарязан
Инструкции:Ситно накълцайте червения лук , джинджифила и чилитата и по наедро пилето . Загрейте олиото в голям тиган с дебело дъно , добавете ситно нарязаните на кубчета лук , джинджифил и чушки , подправете със сол и запържете леко около 2 минути . Добавете чили на прах , разбъркайте вътре и другите съставки и задушете за още 1 минута.Добавете пилешкия бульон , фъстъченото масло, доматеното пюре и ябълковия оцет , разбъркайте и оставете да заври леко . Веднага след като започне да ври , намалете котлона на среден огън да покъкри , добавете нарязанто пиле, внимателно се разбърква да се смесят и оставете да къкри 10-15 минути . ( Не се поддавайте на изкушението да бъркате много, пилето ще се раздроби по този начин.)Докато яденето къкри , измийте и нарежете пресния лук. След 10-15 минути , внимателно разбъркайте отново, ако мазнината от фъстъчено масло е полепнала по стените на тигана. Поднася се горещо , с щедра шепа пресен лук върху всяка порция .
West African Chicken and Peanut Stew with Chiles, Ginger, and Green Onions
Makes about 4 servingsIngredients:
- 1-2 T olive or canola oil (the recipe called for 2 T, but I think you could use less)
- 1/4 cup finely diced red onion (could also use regular onion)
- 1 T finely minced ginger root (I wouldn't use ginger from a jar for this dish)
- 2 tsp. finely minced jalapeno (I used pickled jalapenos which worked fine. Increase if you want it spicy.)
- salt to taste (I used about 1/2 tsp. sea salt)
- 1 tsp. chile powder
- 1 cup chicken stock (chicken broth from a can is fine)
- 1/2 cup chunky peanut butter (use natural peanut butter without added sugar for South Beach Diet)
- 2 T tomato paste
- 1 T cider vinegar
- 3 cups diced, cooked chicken (use white meat or carefully remove fat from dark meat for South Beach Diet)
- fresh ground black pepper to taste
- 3-4 green onions (scallions) thinly sliced
Instructions:
Finely chop the red onion, ginger, and jalapeno, and roughly chop the chicken. Heat oil in a heavy pan, add finely diced onion, ginger, and jalapenos, season with salt, and saute about 2 minutes. Add the chile powder, stir into other ingredients, and saute about 1 minute more.
Add chicken stock, peanut butter, tomato paste, and apple cider vinegar, stir, and bring to a slight boil. As soon as it starts to boil, lower heat to a very gentle simmer, add roughly chopped chicken, gently stir to combine, and let simmer 10-15 minutes. (Resist the urge to stir it very much, or the chicken will shred apart, which you don't want here.)
While mixture simmers, wash, dry, and slice green onions. After 10-15 minutes, gently stir again if the oil from the peanut butter has separated. Serve hot, with a generous handful of green onion slices on each serving.
Няма коментари:
Публикуване на коментар