сряда, 25 септември 2013 г.

Aнглийски чай - English Tea

Английският чай

 
 
Тъй нареченият английски Брекфаст Тий (сутрешен чай) е просто черен чай без добавени билки или други съставки. Според Института Линус Полинг тази напитка приготвена от листата на растението Camellia sinensis е втората най-консумирана и най-търсена напитка в света след водата. Всеизвестен факт е, че черният чай може да запази вкусовите си качества и аромата си с години и затова често е ползван за търговия през вековете, създавайки важни връзки и търговски взаимоотношения между нациите и държавите по целия свят.Хората, които пият английски сутрешен чай всяка сутрин, се радват на полезен за здравето навик: заради съдържанието на флавоноиди и други хранителни вещества. 
 
 
Следобеден чай? Хай тий?
 
Хай тий
Традиционно хай тий (букв. пр. -висок чай) е бил в менюто на работническата класа в Англия, сервиран на висока маса на края на работния ден. малко преди 5 следобед Менюто е включвало тежка храна като месни ястия т.нар Стек енд кидни пай ( пай пълнен с месо и дробчета), рибни ястия ( най-често от консерва), печива и други тежки храни като печен боб и различни разновидности на паста.
Всъщност Хай Тий е  елитно социално събиране, присъщо за работещите хора в Великобритания. Пракитикува се често и в наши дни.
 
Кратка история на следобедния чай
 
Според легендата следобедния чай води началото си от средата на XIX век  благодарение на Дукесата на Бедфорт. По това време в домовете на по заможните семейства се появили керосиновите лампи и станало модерно да се вечеря късно (около 8-9 часа вечер). По това време се е ядяло само по два пъти на ден:  веднуж преди обед, нещо като закуска, и второто ядене се измествало все по късо, нещо като вечеря.


Историята започва от там, че Дукесата почувствала " потъващо чувство" (това е нещо като отпадналост от глад. поради дългото чакане между две хранения) и решила да покани приятели на гости с разнообразни леки ястия и чай (който бил много модерна напитка по това време). Идеята за събиране на следобеден чай бързо се разпространила в обществото на тогавашния елит и станало любим начин за прекарване на времено на незаетите буржоазни дами. С течение на времето събирането за следобеден чай станало модерно във всички обществени прослойки.
Днес чаят почти задължително присъства на маста при всяко ядене.

Видове следобеден чай
 
Въпреки че много хора смятат че следобедният чай е нещо се сервира с твърдо установено меню, всъщност има много вариации, но това, което ги обединява е задължителната "глава роля' на чая.

Най-простият вариант на Следобедния чай е cream tea -- чаят се сервира с кифли и сметана.

Ако добавите пресни ягоди към
cream tea и получавате strawberry tea. А ако добавите сладки неща  се получава light tea.

Ако добавите леки солени неща, като например малки сандвичи към light tea се получава full tea, което всъщност си представят повечето хора, когато чуят "следобеден чай" (afternoon tea).
 
Някои ресторанти също предлагат различни вариации на следобедния чай като champagne tea (следобеден чай сериран с чаша шампанско) и teddy bear tea (следобедно детско чаено парти, което включва игра всичко от full tea и игра с кукли и плюшени играчки).
 
 Ползи за здравето от пиенето на Английски чай (English breakfast tea)
 

 

Здрави зъби

English breakfast tea може да Ви помогне да запазите чудесната си усмивка. Черният чай осигурява превенция срещу кариеси и намалява живота на бактериите виновни за тях, както и производството на киселина ,която е причината за появата на кариеси. English breakfast tea may доказано се бори срещу образуването на плака в устната кухина и непозволява на бактериите  да се залепват една за друга и да формират колонии. Пиенето на много сладки или кисели напитки, като сода(газирана вода) например, може да предизвика появата на кариеси. Ако изберете напитка без захар и с ниска киселинност, каквато е English breakfast tea, определено може да се каже,че се грижите за зъбите си. Добре е да знаете, че черният чай съдържа танини, които може да предизвикат оцветяване на зъбите. Плакнене с вода или миене на зъбите ще предотврати този нежелан ефект.

Здраво сърце

Проучване спонсорирано от American Heart Association (Американска асоциация за борба със сърдечните проблеми) показва, че пиенето на черен чай може да помогне за  спре развитието и дори излекува ендотелна дисфукция: състояние при което тъкнанта, която покрива вътрешната част на кръвоносните съдове, която спира да регулира разширяването им, както и появата на кръвни съсиреци и възпаления. Това вероятно се дължи на флаваноидите, които се съдържат в черния чай.  Флаваноидите са антиоксиданти, които спират окислението на  LDL холестерола (лошия холестерол, който предизвиква образуването на отлагания в артериите).

Здрави кости

Всекидневното пиене на English breakfast tea може да Ви помогне да подържате костите си здрави и да предотратите появата на остеопороза.Изледвания публикувани в американски и канадски научни списания сочат, че при жените,които пият чай редовно, имат по-висока концентрация на важни минерали в костите, отколкото при жените, които не пият чай. 

Превенция на рак

Флавоноидите и кофеина, които се съдържат в English breakfast tea могат да помогнат за превенцията на няколко вида рак, като например рака на простата, стомаха и устната кухина. Освен антиоксидантна защита на клетките в човешкото тяло, е остановено, че флаваноидите могат да попречат на процеса на превръщането на нормалните клетки в ракови, а кофеина може да попречи на развитието на рак на кожата, рак на белият дроб и дебелото черво. Научно изследване  публикувано в периодично издание за патология, токсикология и онкология, показва, че хора диагностицирани с перорална лефкоплакия (рисков фактор за развитието на рак на устата), които пият по средно 3 чаши и половина чай на ден в продължение на една година, показват изключително редуциране на нарушението на клетките в сравнение с тези, които страдат от същото заболяване, но не коснумират черен чай.  Трябва да се проведат по-задълбочени изследвания на черния чай, за да се останови потенциала му за превенция на всякакви ракови заболявания.


English tea

 
 
English breakfast tea is simply black tea without added herbs or other ingredients. According to the Linus Pauling Institute, this beverage, made from the leaves of the Camellia sinensis plant, is the second most widely consumed drink in the world, after water. Because black tea can retain its flavor for years, it has been a popular article of trade for centuries, creating important relations between nations throughout the planet. People who drink English breakfast tea each morning can enjoy a variety of health benefits from its flavonoid content and from other nutrients it contains.
 
 
Afternoon tea? High tea?
 
High Tea Basics

Traditionally, high tea was a working class meal served on a high table at the end of the workday, shortly after five PM. It was a heavy meal of meat dishes (such as steak and kidney pie), fish dishes (such as pickled salmon), baked goods (such as crumpets or, in Ireland, barm brack), vegetables (such as potatoes or onion cakes), and other heavy foods (such as baked beans and cheesy casseroles).

High tea was much more of a working class family meal than it was an elite social gathering.

A Brief History of Afternoon Tea

Legend has it that afternoon tea was started in the mid-1800s by the Duchess of Bedford. Around this time, kerosene lamps were introduced in wealthier homes, and eating a late dinner (around eight or nine PM) became fashionable. At the time, there were only two meals each day -- a mid-morning, breakfast-like meal and the other was an increasingly late dinner-like meal.

The story goes that the Duchess found herself with a "sinking feeling" (likely fatigue from hunger during the long wait between meals) and decided to have some friends over for assorted snacks and tea (a very fashionable drink at the time). The idea of an afternoon tea gathering spread across high society and became a favorite pastime of ladies of leisure. Later, it spread beyond the highest echelons of society and became more accessible for some other socioeconomic groups.

Today, tea is a major component of many British meals, including breakfast, 'elevenses,' afternoon tea and 'tea' (which is more like traditional high tea than afternoon tea).

Types of Afternoon Tea

Although many Americans think of afternoon tea as having a set menu, there are many variations on this tea-centric meal.

The simplest form of afternoon tea is cream tea -- a meal of tea, scones and cream.

Add fresh strawberries to cream tea and you have strawberry tea. Alternately, if you add more sweets to cream tea, you get light tea.

Add savory foods, like finger sandwiches to light tea and you get full tea, which is the elaborate meal most of the people think of when they hear the phrase 'afternoon tea.'

Some hotels and tea rooms also offer other variations on afternoon tea, such as champagne tea (afternoon tea served with a glass of champagne) and teddy bear tea (a children's afternoon tea party featuring dolls and teddy bears
 
 
 Health benefits of english breakfast tea
 

 

Dental Health

English breakfast tea can help you keep your beautiful smile. Black tea may help you prevent cavities by inhibiting the growth of bacteria and slowing their production of cavity-causing acid. English breakfast tea may be able to fight against plaque formation and prevent bacteria from sticking to each other. Tea also contains fluoride, which can fight against cavities. Drinking a lot of sugary, acidic beverages, such as sodas, can lead to cavities; choosing beverages that are sugar-free and low in acid, such as English breakfast tea, can help protect your teeth. You should be aware that black tea contains tannins, which may stain your teeth. Brushing your teeth or rinsing your mouth with water after drinking tea can help prevent staining.

Heart Health

A study sponsored by the American Heart Association found that drinking black tea may help to undo the progression of endothelial dysfunction, a condition in which the endothelium that lines your blood vessels fails to regulate the dilation of blood vessels and prevent blood clots and inflammation. This could be due to flavonoids that are found in black tea. Flavonoids are antioxidants that can stop the oxidation of LDL cholesterol, which causes plaque formation in your arteries.

Bone Health

Drinking English breakfast tea every day may help you keep your bones strong and prevent osteoporosis. Studies published in the "American Journal of Clinical Nutrition" and "Canadian Journal of Physiology and Pharmacology" found that women who drank tea regularly had higher bone mineral densities than non-tea drinkers.

Cancer Prevention

The flavonoids and caffeine found in English breakfast tea may help you prevent various cancers, such as prostate, mouth and stomach cancer. As well as providing antioxidant protection, flavonoids may interfere with pathways that turn healthy cells into cancer cells, and caffeine may fight against skin, lung and colon cancer. A study published in the "Journal of Pathology, Toxicology, and Oncology" found that people diagnosed with oral leukoplakia -- a risk factor for the development of oral cancer -- who drank three cups of tea for one year experienced significant reductions in cellular damage compared to people who didn't drink black tea. Black tea must be researched in greater detail to determine if it does have an effect on cancer prevention.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар