Семена от Айован
На какво имат вкус?
Основния аромат и вкус на семената от айован идват от тимола, който се съдържа в тях. Това е основната съставка и в мащерката, ето защо те си приличат много и могат да бъдат взаимно замествани. Но докато мащерката има повече вкус на цветя и се асоцира с поляна свежест, природа и т.н., семената от айован имат по-остър вкус и имат по-силен аромат. Пуска аромат на мащерка в ястията, но също така силно контрастира в ястия като зеленчукови яхнии, варени бобови култури и леща и често се ползва за подправка и поръсване на традиционни хлябове. Уникалният му вкус може да се използва за добавяне на интересен и непознат вкус на най-различни ястия или като завършваща Тарка, което е сос приготвен чрез пържене на подправки и семена в олио и Гий, което се ползва за заливане на ястия точно преди сервирането им. Не е задължително да се пържи преди консумация, но е желателно да се изпече(без мазнина на незалепващ тига), за да се освободи и подсили ароматът му.
Как да купуваме семената от Айован?
Семената от Айован в повечето случаи се продават под формата на семена, защото много рядко, ако изобщо, се използва на прах в индийската кухня. Дори и да Ви потрябва на прах, е препоръчително да си купите семена и да ги смелите вкъщи.
Как да ги ползваме?
Както вече споменахме, семената от Айован се ползват за Тадка. Споменахме и как се приготвя тя. Също така се използва за зеленчукови ястия и туршии( поради консервиращите си свойства). Айован се ползва и срещу газове. Също така, спомага храносмилането.
Как да си направим чай от семената от Айован?
Има няколко варианта да си направите билков чай от Айован. Един от основните начини е да загреете билки във вода.
A. Добавете семена от айован, босилек, малко куркума на прах, семена от разене и кардамом във вода. Варете чая, докато водата намалее на половина. Отзедете сместа, за да отстраните билките. Пийте чая топъл.
Б. Ако сте фен на чая, просто добавете кардамом и семена от айован, когато приготвяте чай. Кардамомът придава горчив и лют вкус на чая, което е добре срещу настинки и кашлица.
Малко интересни факти
A. Добавете семена от айован, босилек, малко куркума на прах, семена от разене и кардамом във вода. Варете чая, докато водата намалее на половина. Отзедете сместа, за да отстраните билките. Пийте чая топъл.
Б. Ако сте фен на чая, просто добавете кардамом и семена от айован, когато приготвяте чай. Кардамомът придава горчив и лют вкус на чая, което е добре срещу настинки и кашлица.
Малко интересни факти
Айованът, кориандърът, кимионът и резенето приндалежат към едно и също семейство. От айована се получава тимол, който векове наред се е използвал като медицинска съставка в Аюрведа.
Как се използва като билка и как ни помага?
При стомашни проблеми:
Айованът е много ефикасен за облекчаване на спазматични болки в стомаха и червата при възрастни, както и деца. Колитна болка в резултат на газове (газове), лошо храносмилане и инфекции в червата, могат лесно да бъдат излекувани. Достатъчно е да направите следната смес: една чаена лъжичка семена от Айован и 2-3 щипки готварска сол в топла вода. При храносмилателни проблеми може да добавите семената към айрян или друга млечна напитка. Добре се справя и с киселини.Проблеми с респираторния апарат:
-
При настинка:
При остра форма на настинка и мигрена, поставете смлени семена от айован в тънка кърпичка и я миришете периодично. Много аюрведични експерти смятат, че това много помага и бързо облекчава симпомите.
-
При бронхит:
Ако страдате от хроничен бронхит или астма, смесете айован и Джагари( нерафинирана палмова захар), загрейте го за да стане на паста и приемайте по 2 чаени лъжички два пъти дневно. Ако страдате от диабет обаче, не е препоръчителна тази смес, заради съдържанието на захар. Сместа спомага лесното освобождаване на жилавия секрет и до голяма степен много бързо облекчава симптомите на астма и и бронхит.
-
За кашлица:
Семената от Айован много ефективно лекуват и кашлица. Сдъвчете чнколко семена, след което изпийте един топъл чай или просто много топла вода.
-
При запушен нос:
Супена лъжица смачкани семена от Айован завързани в малка кърпичка или парче плат се ползват за инхалация при запушен нос. През нощта го оставете близо до възглавницата, за да помогне за възстановяването от хремата.
-
При грип:
При грипни състояния сварете чай с 3гр айован и 1 клечка канела. Пийте такъв чай 3 пъти дневно за 3 дни. Това много помага за бързото лечение на грип.
-
За алкохолици:
-
За сърцето:
-
При болка в ухото:
-
Лечение на артрит:
-
Зъбобол:
- По време на бременност
-
Отровно ухапване от насекомо
- В традиционната аюрведична медицина, пастата от Айован се ползва за лек при охапване от отровно насекомо, например скорпион, поради обезболяващите свойства на Айована.
-
При хълцане
- За моментално спиране на хълцането изяжте шепа семена от айован с няколко глътки вода.
-
Камъни в бъбреците
Семената се приемат с оцет или мед. Това премахва камъни в бъбреците като ги прави на прах и те биват извхърлени през уринарния тракт.
-
Киселини
Изпечете в незалепващ тиган семена от кимион и айован. Добавете ги към чаша вода, сварете сместа и я отцедете. Добавете малко захар и пийте по една чаена лъжичка като лек за лошо храносмилане и киселини.
Парати (традиционен хляб) със семена от Айован
Съставки:
- 2 чаши пълнозърнесто брашно
- 1 ч.л. сол
- 3 ч.л. семена от айован
- 1 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. чили на прах
- Топла вода
- 1/2чаша растително слънчогледово олио или масло Гий
Метод на приготвяне:
- Вземете дълбока купа и сложете в нея брашното, солта, семената от айован, куркумата и червеното чили на прах.Смесете добре и направете ямка по средата на все още прахообразната смес.
- Добавяте водата по малко и не спирайте да бъркате.Сместа ще започне да става на бучки. Понеже желаният резултат е тесто - еднородна смес - добавете вода точно колкото трябва. Когато всичкото брашно стане на бучки, започнете да месите тестото. колкото повече го месите, толкова по-меко и по-еднородно ще става. Топлината, която се получава от месенето също така, помага на айована да отдели аромата си в тестото.
- Когато тестото е готово, оставете го настрани за 20 минути, починете малко.
- Разделете тестото на топки с размера на топка за голф и ги оваляйте с ръце, докато станат гладки, правилни и без "пукнатини".
- Поръсете леко повърхността за разточване с брашно и разточете всяка топка на кръг с диаметър 20см (дебелина около 5-6мм). За да не се слепват е желателно да ги разделяте една от друга в чинията с хартия за печене, алуминиево фолио или стреч фолио - по ваша преценка.
- Загрейте тигана и започнете да пържите Паратите както е описано: Сложете Паратата в тигана. Когато видите че се появяват балончета направете първото обръщане и залейте с олио. След 30 секунди обърнете отново и отново залейте с олио. Крайната цел е Паратата да придобие златисто - кафяв цвят.
- Сервирайте с кисело мляко и любимия Пикъл (туршия) или чътни (сладко, желе, мармалад, петмез).
Ajwain seeds
What does it tastes like?
Ajwain's main flavor comes from
thymol, the essential oil that makes thyme taste like thyme. But while thyme is floral and sweet, ajwain is more sharp and
pungent. It lifts flavors like thyme, but also acts as a strong
contrasting element in simmered vegetables, beans, lentils, and breads. Its
unique bite is a great way to add complexity and interest to the aromatic base
of a curry or as a finishing tarka, in which spices are briefly fried in hot oil
or butter before being poured on a finished dish, just before serving. Ajwain
doesn't need to be fried before using—you wouldn't for bread—but it
should at least be dry-roasted to excite its flavors before use.
Buying it:
Ajwain is mostly sold in seed form since it is rarely if
ever, used as a powder in Indian cooking. If you ever require the powdered form,
it is advisable to buy the seeds and grind them at home as
required.
Using it:
Tadka or Tempering is a cooking method in which cooking
oil is heated till very hot and whole spices are added to it and fried. This oil
and spice mix is then added as a final touch or garnish to the dish. In Indian
cooking, Ajwain is often part of the Tadka in a dish. It is used in small
quantities and almost always used cooked. This is because of its strong,
dominant flavor. Ajwain is also used in vegetable dishes (for its distinctive
taste) and pickles (for its preservative qualities). Ajwain has properties that
help it reduce the flatulence causing effect of beans. It also aids in
digestion.
How to make Ajwain Tea?
There are several variants of making Ajwain herbal tea. One basic way is heating great ayurvedic herbs in water.A. Add ajwain seeds, holy basil or tulsi, some turmeric powder, fennel seeds and cardamom to water. Heat the water till the water reduces to half. Strain water to remove herbs. Drink this herbal tea when warm.
B. If you are tea fan, just add some cardamom and ajwain seeds while making tea. Ajwain offers some bitter and hot flavour to tea, but is good on cold and cough.
Interesting facts:
Like coriander, cumin and fennel, Ajwain belongs to the
Apiaceae family of plants. When distilled, Ajwain produces Thymol. It has been
used for ages past as a medicinal ingredient in Ayurveda!
Here are some of the health benefits of Ajwain:
For Stomach Problems:
Ajwain is very useful in alleviating spasmodic pains of the stomach and intestines in adults as well as children. Any colicky pain due to flatulence (gas), indigestion and infections in the intestines can easily be relieved by taking one teaspoonful of Ajwain along with 2-3 pinches of common salt in warm water. Ajwain is a very good digestive. It can be taken with buttermilk to alleviate digestion related problems. It is a good anti-acidic agent.Respiratory Problems:
-
Common Cold:
In an acute attack of common cold or migraine headache, put Ajwain powder in a thin cloth and smell this frequently. It gives tremendous symptomatic relief according to some Ayurvedic experts.
-
For bronchitis:
If you have chronic bronchitis and asthma, take the mixture of Ajwain and jaggery, heat it to make a paste and take 2 teaspoonfuls twice a day. However, diabetics should not take this preparation because of the sugar content. It helps to bring out the mucus easily and alleviates chronic bronchitis and asthma to great extent. It also helps in getting relief from chronic cold.
-
For Cough:
Ajwain is very effective in curing cough. One can drink hot water after chewing little Ajwain to cure cough. You can chew betel leaf with Ajwain at night before sleeping to control and cure dry cough.
-
For nasal congestion:
A tablespoon of crushed Ajwain tied up in a small cloth bundle can be used for inhalation. It also relieves nasal congestion while sleeping when placed near the pillow.
-
For flu:
A person suffering from influenza should drink the boiled water with 3gms of Ajwain and 3gms of Cinnamon bark for 3 days, thrice a day. This helps in curing influenza to a great extent.
For Alcoholics:
For Heart:
- Taking one teaspoon of Ajwain with hot water stimulates the heart and relieves heartache.
For Ear ache:
Arthritis Treatment:
Tooth ache:
Ajwain Herbal Remedies
-
During Pregnancy
- In some regions, ajwain seeds are taken during pregnancy. The seeds are taken with gaud as it is believed that it purifies the blood and reduces lumbago.
-
Venomous insect bite
- In traditional Vedic medicine, paste of ajwain seeds is mentioned as a remedy for venomous insect bite such as scorpion bite, as it has pain killing properties.
-
Hiccups
- To instantly stop hiccups, ajwain seeds are taken with one or two sips water.
-
Kidney stone
Ajwain seeds are taken regularly with vinegar or honey for a week. This remedy removes kidney stone with the urinal flow.
-
Acidity
Dry roast one teaspoon of ajwain seeds and cumin seeds. Add to it one cup of water and bring it to boil and strain it. Add some sugar and take one teaspoon as a remedy for indigestion and acidity.
Ajwain
Parathas recipe
Ingredients:
- 2 cups wholewheat flour
- 1 tsp salt
- 3 tsps ajwain/ carom seeds
- 1 tsp turmeric powder
- 1/2 tsp red chilli powder
- Warm water
- 1/2 cup vegetable/ canola/ sunflower cooking oil or ghee
Preparation:
- Take a deep mixing bowl and put the flour, salt, carom seeds, turmeric and red chilli powders into it. Mix well. Now make a well in the center of the flour.
- Add the water, a little at a time and mix continuously. The mixture will start getting lumpy. We are aiming to make a smooth, medium firm dough so add water only as needed. Once the whole lot of flour is lumpy, start to knead it into the dough as mentioned above. The more you knead, the smoother the dough gets. The heat generated from kneading, also helps the ajwain/ carom seeds release their flavors into the dough!
- Once the dough is prepared, set it aside for 20 minutes.
- After 20 minutes, divide the dough into golf ball-sized portions and roll between your hands till they are smooth and without cracks.
- Very lightly flour a rolling board or clean counter surface and roll each ball into a circle of 7-8" diameter (5-6mm thick). For convenience roll out as many parathas as you like, stacking them, ready to cook with a layer of cling film between each paratha.
- Heat a griddle and fry the parathas one at a time like this: Put a paratha on the griddle. Do the first flip when you see tiny bubbles rise on the surface of the paratha. As soon as the first flip is done, drizzle a bit of the oil/ ghee on the top and spread well over the surface of the paratha. Flip again in 30 seconds and drizzle oil/ ghee on this surface too. The paratha is done when both sides are crispy and golden brown.
- Serve with chilled yogurt and your favorite pickle or chutney.
Няма коментари:
Публикуване на коментар