Индийският чай
Не само че в Индия е голям част от световното производство на чай, но в повечето случаи продуктът е с много високо качество. Почти всеки регион от страната има район, който се отглежда чай. Близо 4% от държавните приходи на Индия са от износа на чай. Има повече от 14000 чаени плантации.
Географското разположение на Индия позволява разнообразието на климатичните условия, което довежда до големи различия на чайовете един спрямо друг. Съществуват 3 основни вида чай прозвеждани в Индия.
Асам
Чаят Асам идва от североизточната част на страната. Този силно зелесен регион е обитаван от много диви животни, включително и носоризи. Чаят тук е има богат и плътен вкус. В Асам е основана първата чаена плантация през 1837 година.
Даржийлинг
Даржийлингският регион е предимно хладен и влажен и се намира в полите на Хималаите. Чаят има изискан и деликатен вкус и се счита за един от най-качествените в света. Дарийлингските плантации имат 3 различни реколти и чаят получен от тях има различен вкус. Чаят от първата реколта е лек и ароматен, докато този от втората е малко по-остър. Третата реколта /есенната/ дава чай с по-ниско качество.
Нилгири
Този чай идва от още по-висока част на Индия от Даржийлинг. В този южен район височините варират между 1000 и 2500 м. Вкусът на Нилгирийския чай е по-скоро фин и нежен. Обиконвено се смесва с други по-силни чайове.
Освен различните видове индийски чай, има и уникални начини на преиготвянето му. Има много различни рецепти за чай, но основните съставки са: черен чай, мляко, захар и подправки. Именно комбинацията от подправки придава необикновения вкус на чая. Най-често се използва кардамом, джинджифил, карамфил, канела и дори пипер. Големи фирмени вериги за кафе и чай започват да предлагат чай в Северна Америка. Ако ви е писнало от обикновения чай, опитайте този с подправките.
Ако решите да посетите Индия, няма да ви стигне времето да обиколите забележителностите, но ще намерите малко за да посетите някоя чаена плантация.
Домашен чай Масала
Чаят Масала е комбинация от подправки, които могат да бъдат
смлени, смесени и съхранявани занапред. Когато приготвяме масалата вкъщи
сме сигурни, че е качествена, а освен това спестяваме и пари. Смесете чая с
топло мляко и го давайте на децата при настинка.
Време за приготвяне: 15 минути
За 3-4 чаши
Съставки:
Кардамом семена
- 2 1/2 с.л.Elaichi (Cardamom) Seeds- 2.5 tbsp
Джинджифил на
прах - 5 с.л.
Черен пипер на
зърна 4 с.л.
Карамфил на прах
1/2 ч.л.
Канела на прах 1
ч.л.
Индийско орехче
3/4 ч.л.
Рецепта за насипно състояние:
Кардамом 100г
или 1/2 ч. + 1.5 с.л.
Джинджфил 100г
или 1.25 ч.
Черен пипар 150г
или 1 ч. + 1 с.л.
Карамфил 10г или
2 ч.л.
Канела 15г или
4,5 ч.л.
Индийско орехче
1.5 орехче или 1 с.л. на прах
Приготвяне:
Смелете всички
съставки на фин прах и съхранявайте в стъклен буркан.
Indian tea
Not only does India produce the most tea in the world, it
grows some of the very best. Nearly every part of the country has a tea-growing
region. Approximately 4% of the national income of India comes from its tea,
there are over 14,000 tea estates.
The geography of India allows for many different climatic
conditions, and the resulting teas can be dramatically different from each
other. There are 3 main kinds of tea produced in India:
Assam
Assam tea comes from the North Eastern
section of the country. This heavily forested region is home to much wildlife,
including the rhinoceros. Tea from here is rich and full-bodied. It was in Assam
that the first tea estate was established, in 1837.
Darjeeling
The Darjeeling region is cool and wet, and tucked in the foothills of the Himalayans. The tea is exquisite and delicately flavored, and considered to be one of the finest teas in the world. The Darjeeling plantations have 3 distinct harvests, and the tea produced from each 'flush' has a unique flavor. First flush teas are light and aromatic, while the second flush produces tea with a bit more bite. The third, or autumn flush gives a tea that is lesser in quality.
Nilgiri
This tea comes from an even higher part of
India than Darjeeling. This southern Indian region has elevations between 1,000
and 2,5000 metres. The flavors of Nilgiri teas are subtle and rather gentle.
They are frequently blended with other, more robust teas. Besides the different kinds of tea that come from India, there is also a very unique style of making tea. It's called chai. There are lots of various recipes to make chai, but the basic ingredients are: black tea, milk, sugar, and spices. It's the combination of spices that make chai so wonderful. The most common are cardamom, ginger, cloves, cinnamon and even pepper. Even major coffee and tea chains are starting to serve chai in North America. If you're tired of plain tea, give chai a try.
If you were to visit India, there would be no end to the sights you could see. Of course, I'm sure you'd take a tour of a tea plantation or two.
Homemade Chai (Tea) Masala Recipe
Prep Time: 15 min
Yields: 3/4th Cup
Ingredients:
Elaichi (Cardamom) Seeds- 2.5 tbsp
Dry Ginger Powder – 5 tbsp
Whole Black Pepper – 4 tbsp
Cloves Powder – 1/2 tsp
Cinnamon Powder- 1 tsp
Nutmeg – 3/4 tsp
Aunty’s Recipe to make in Bulk:
Elaichi – 100g or 1/2 cup+1.5tbsp
Ginger – 100g or 1.25cup
Black Pepper – 150g 1cup+1tbsp
Cloves – 10g or 2tsp
Cinnamon – 15g or 4.5tsp
Nutmeg – 1.5 pieces or 1tbsp (ground)
Method:
1. Blend all of
the above into a fine powder and store in a clean glass jar.
Няма коментари:
Публикуване на коментар