Карамфилът представлява неотворените розови цветни пъпки на вечнозеленото карамфилово дърво. Пъпките се бере на ръка, когато те са розови и се изсушава, докато те стават кафяви на цвят. Карамфил са около 1/2-inch дълго и 1/4-inch в диаметър и със заострени си стъбло, те приличат на малки нокти. В действителност, тяхната English име всъщност произлиза от латинската дума Clavus, което означава, ноктите. Въпреки че имат много твърда обвивка, вътрешността им се отличава с голяма концетрация на масло, което е от съществено значение за вкуса и аромата им.
История
Карамфилът произлиза от Молукските острови, познати като островите на Подправките в Индонезия. Карамфилът, по същия начин както индийското орехче, произхожда от Островите на подправките. Карамфилът като подправка се консумира в Азия от повече от 2000 години. Поради неговия сладък и приятен вкус, още 200 години пр.хр., селяните в Китай са ги държали в устата си, когато са посещавали императора, за да не го "притесняват" с лошия си дъх. Търговци от арабските страни са занесли карамфила в Европа около IV век сл.н.е., но въпреки това карамфилът се ползва масово чак през Средновековието. Първоначално карамфилът е ползван, поради пикантния си вкус, за да скрие вкуса на лошо консервирани храни. Първоначално е култивиран само в Индонезия, днес обаче основните производители на карамфил са Занзибар и Източните части на континента Африка. Освен в тези два региона, карамфилът е култивиран с търговска цел в Западна Индия, Шри Ланка, Мадагаскар, Индия, Пемба и Бразилия.Как да избираме и съхраняваме подправката карамфил
Когато е възможно, стремете се да купувате цял карамфил, вместо на прах, защото на прах много по-бързо губи аромата и вкусовите си качества. Когато го стиснете с нокти, висококачественият карамфил ще пусне част от сока, съдържащ се в него. Другият вариант да пробвате дали един карамфил е качествен е да го потопите в чаша вода. Висококачественият карамфил ще плува вертикално, а този с по-ниско качество или ще потъне, или ще плува хоризонтално.Въпреки че подправките и билките могат да бъдат намерени вече във всички супермаркети и вериги магазини, намерете местният магазин за подправки. Често пъти, в тези магазини предлагат подправки и билки на малко по-висока цена, за сметка на в пъти по-високото качество, в сравнение с нормалните супермаркети и вериги.
Карамфилът трябва да се държи в добре затворен буркан на сухо и хладно място защитено от слънчева светлина. Смляната подправка няма да издържи повече от 6 месеца, ако карамфилчетата са цели обаче, могат да издържат до 1 година съхранявани по горепосочения начин. Може също така, да одължите срока им на годност в хладилника.
Приложение в медицина и ползи за здравето
- Активните съставки в карамфила имат антиоксидантни, противовъзпалителни, антисептични, загряващи и газонни свойства.
- Подправката съдържа изключително полезният за здравето егенол. Именно благодарение на него се дължи сладкият и пикантен вкус на карамфилма. Известно е, че етеричното масло егенол има противовъзпалителни, локално облкоуспокояващи свойства, както и е една от най-важните съставки в грижата за стомаха
-
Други полезни съставки
етерични масла: ацетил евгенол, бета-кариофилен и ванилин, кратеголова киселина;
танини: етил салицилат (болкоуспокояващо средство);
флавоноиди: егенин, кемпферол, егенитин;
тритерпеноиди: олеанова киселина, стигмастерол и кампестеролът
и няколко сескитерпени.
- Активните съставки в карамфила подобряват работата на стомашно-чревния тракт чрез ускоряване работата на червата и олесняване храносмилането чрез стимулация на произвеждането на храносмилателни ензими
- В подправка се съдържат много добри количества минерали като калий, манган, желязо, селен и магнезий. Калият е важен електролит за клетките и телесните течности, който помага за контрола на скоростта на сърцето и на кръвното налягане.
- В допълнение, тази подправка е добър източник на витамин К, витамин В6 (пиридоксин), тиамин (витамин В-1), витамин С и рибофлавин. Консумацията на храни, богати на витамин С помага на тялото да развие устойчивост срещу инфекции и го прочиства от вредните свободни радикали.
- Освен това, в пъпки на карамфила се съдържат големи количества от витамин А и бета-каротин. За тези съединения е известно, че имат антиоксидантни свойства. Витамин А е нужен на тялото, за да поддържа лигавицата и кожата здрави; в допълнение към съществено значение е за зрението. Консумацията на природни храни, богати на флавоноиди, помага за предпазване на тялото от рак на устната кухина и белия дроб.
- Етеричното масло от карамфил се използва за ароматерапия.
В кухнята
Поръчай от тук |
Това е подправка, която се радва на голяма популярност в Азиатската и китайската кухня от Древни времена, заедно с други подправки като куркумата, джинджифила, пипера и т.н.. Ползва се за мариноване на пиле, риба и месо.
- Някои ястия с ориз, пиле и много вегетариански ястия съдържат карамфил.
- Подправката също се ползва и за приготвяне на супи, сосове за барбекю, туршии и като една от съставките на подправката къпи.
- Чудесно се вписва в почти всеки сладкиш, кекс и изобщо е подходяща за всякакви десерти
Противопоказания
Консумацията на ястия, приготвени с голямо количество карамфил може да причини стомашно-чревно възпаление, дори разстройства на централната нервна система. Рецепти, приготвени с тази подправка трябва да се избягват от хора страдащи от язва на стомаха, улцерозен колит, дивертикулит и др. Избягвайте по време на бременност.
Вкусни пикантни бисквитки
Какво ще ни трябва?
- 2 чаши обикнопвено брашно
- 2 ч.л. Джинджифил на прах
- 1 1/2 ч.л. сода
- 1/2 ч.л. канела на прах
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 смляно индийско орехче
- 1/4 ч.л. смлян черен пипер
- 1/8 ч.л. смлени карамфилчета
- 3/4 чаша раст. мазнина
- 2/3 чаша кафява захар
- 1 голямо яйце
- 1/2 чаша меласа или палмова захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1/4 чаша захар
Как да ги приготвим?
- Загрейте фурната до 180 ° C. В средно голяма купа, разбивате заедно брашното, джинджифила, содата, канелата, солта, индийското орехче, черния пипер и карамфила.
- Ползвайки електрически миксер, разбийте мазнината и захарта на средна скорост, докато сместа стане пухкава - 2-3 минути.Намалете на най-ниската скорост миксера и добавете(като не спирате да разбивате с миксера) яйцата, меласата и ванилията. Добавете и брашняната смес и продължете да разбивате, докато се смеси. (Не се увличайте с разбиването).
- сипете обикновената захар в чиния. Направете парченца (с големина на супена лъжица) от тестото на топки. Натъркаляйте ги в захарта, за да се покрият добре. Слагайте ги на хартия за печене на разстояние една от друга(за да не залепнат). Като използвате дъното на чаша сплескайте топките до дебелина 1 см и поръсете с още малко захар.
- Печете в загрятата фурна, като ги обърнете от другата страна, докато краищата станат твърди, около 10-12 минути. Оставете ги да изстинат на хартията за печене. Може да ги съхранявате в затворен съд (даже не и в хладилника) до 5 дни.
Information
Cloves are the unopened pink flower buds of the
evergreen clove tree. The buds are picked by hand when they are pink and dried
until they turn brown in color. Cloves are about 1/2-inch long and 1/4-inch in
diameter and with their tapered stem, they resemble tiny nails. In fact, their
English name is actually derived from the Latin word clavus, which means nail.
Although cloves have a very hard exterior, their flesh features an oily compound
that is essential to their nutritional and flavor profile.
History
Cloves are native to the Moluccas, formerly known as the Spice Islands of Indonesia. They have been consumed in Asia for more than 2,000 years. Owing to their sweet and fragrant taste, Chinese courtiers dating back to 200 BC would keep them in their mouths in order to freshen their breath when addressing the emperor so as to not offend him. Arab traders brought cloves to Europe around the 4th century, although they did not come into widespread use until the Middle Ages when they became prized for their pungent flavor that served to mask the taste of poorly preserved foods. While for a long time, they were cultivated almost exclusively in Indonesia, today the leading clove-producing region is Zanzibar in Eastern Africa. In addition to these two regions, cloves are also grown commercially in the West Indies, Sri Lanka, Madagascar, India, Pemba and Brazil.How to Select and Store
Whenever possible, buy whole cloves instead of clove powder since the latter loses its flavor more quickly. When squeezed with a fingernail, good quality cloves will release some of their oil. Alternatively, you can place a clove in a cup of water. Those of good quality will float vertically while those that are stale will either sink or float horizontally.Even through dried herbs and spices are widely available in supermarkets, explore the local spice stores or ethnic markets in your area. Oftentimes, these stores feature an expansive selection of dried herbs and spices that are of superior quality and freshness compared to those offered in regular markets. Just like with other dried spices, try to select organically grown cloves since this will give you more assurance that the herb has not been irradiated.
Cloves should be kept in a tightly sealed glass container in a cool, dark and dry place. Ground cloves will keep for about six months, while whole cloves will stay fresh for about one year stored this way. Alternatively, you can extend their shelf life by storing them in the refrigerator.
Medicinal uses
- The essential oil, eugenol in this spice has been in therapeutic use in dentistry as a local-anesthetic and antiseptic for teeth and gum.
- Eugenol also has been found to reduce blood sugar levels in diabetics, but further detailed studies required to establish its benefits.
- The decoction is sometimes used in treating flatulence and indigestion in traditional medicine preparations.
- It is also thought to have natural anti-parasite (kills intestinal worms) function.
- Clove oil is also used in aromatherapy.
Culinary uses
In order to keep the fragrance and flavor intact, clove is generally grounded just before preparing dishes and added at the last moment in the cooking recipes. This is because prolonged cooking results in evaporation of its essential oils.-
This popular spice has been used in preparation of
many regular dishes in Asian and Chinese cuisine since ancient times. Along with
other spices like pepper, turmeric,
ginger etc. is
being used in marinating chicken, fish, and meat.
-
Some of Indian vegetarian, chicken and rice dishes
(biriyani) contain cloves and in the Middle East, it is used in meat and rice
dishes.
- The spice also features in the preparation of soups, barbecue sauces, pickling and as one of the ingredients in curry powders.
Safety profile
Consumption of dishes prepared with large quantity of clove can cause gastrointestinal irritation, central nervous system disorders. Recipes prepared with this spice should be avoided in individuals with stomach ulcers, ulcerative colitis, and diverticulitis conditions. Eating cloves is also avoided during pregnancy.- 2 cups all-purpose flour, spooned and leveled
- 2 teaspoon ground ginger
- 1 1/2 teaspoons baking soda
- 1/2 teaspoon ground cinnamon
- 1/2 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon ground nutmeg
- 1/4 teaspoon ground black pepper
- 1/8 teaspoon ground cloves
- 3/4 cup vegetable shortening (preferably trans-fat-free)
- 2/3 cup packed light brown sugar
- 1 large egg
- 1/2 cup molasses / jaggery
- 1 teaspoon pure vanilla extract
- 1/4 cup granulated sugar
Directions
- Heat oven to 350° F. In a medium bowl, whisk together the flour, ginger, baking soda, cinnamon, salt, nutmeg, pepper, and cloves.
- Using an electric mixer, beat the shortening and sugar on medium-high speed until fluffy, 2 to 3 minutes. Reduce speed to low and beat in the egg, molasses, and vanilla. Add the flour mixture, mixing just until combined (do not overmix).
- Place the granulated sugar on a plate. Roll heaping tablespoonfuls of the dough into balls; roll in the sugar to coat. Place on parchment-lined baking sheets, spacing them 2 inches apart. Using a glass, press the balls to a ⅜-inch thickness and sprinkle with more granulated sugar.
- Bake, rotating the sheets halfway through, until the edges are firm, 10 to 12 minutes. Cool slightly on the baking sheets, then transfer to racks to cool completely. Store the cookies in an airtight container at room temperature for up to 5 days.
Няма коментари:
Публикуване на коментар