събота, 3 ноември 2012 г.

Митха Самоса

        Пирожки с плодова плънка

 Оформянето на самосите изисква известен опит, но дори ако се получат неравни краища, те пак ще са вкусни. Може да правите плънка не само от ябълки, но и от почти всияки други плодове: ягоди, праскови, ананас,манго, смокини, и т.н. За да ста не плънката още по-вкусна, добавете извара или меяно бърфи.

 

1/2 чаша /100гр/ разтопено краве масло               

1 ч. л. канела на прах

3 чаши /300гр/ бяло брашно                                

1/2 ч. л. джинджифил на прах

1/4 ч.л. сол                                                               

1/2 ч. л. смлян кардамон

2/3 чаша /150 мл/ студена вода                             

6 с. л. захар 

5-6 средни ябълки, обелени и нарязани  

на парчета.          

гий или олио за пържене 

2 с. л. пудра захар

 

 Сложете брашното в голяма купа и с пръсти втрийте в него половината от разтопеното масло. Добавете солта. Постепенно прибавяйте студената вода. (Вместо вода, някои готвачи правят тестото с кисело мляко или със смес от вода и кисело мляко в ражни количества.) Замесете тестото. Ако е прекалено лепкаво, поръсете си ръцете с брашно, докато стане гладко и тжърдо. Направете топка, покрийте го с влажна кърпа и го оставете да престои половин час.

  През това време на среден огън запържете ябълките в останалото масло. След 5 минути добавете подправките и захарта. Намалете огъня и продължете да бъркате, докато течността се изпари и сместта се сгъсти. Изсипете готовата смес в широк съд да изстине.

Размесете отново тестото и го направете на 10 еднакви топки. Намажете с масло пожърхността , бърху която ще точите и разточете топките на кръгове с диаметър 13-15 см. Сложете по една супена лъжица от плънката в средата на всеки кръг и го сгънете на две, така че да се покрие сместа. Притиснете краищата, за да се залепят добре и изрежете излишното тесто. Вземете самосата в лявата си ръка и с дясната прищипвайте и извивайте заоблената и страна, за да се получи красив шев във формата на усукано въже. Всяка самоса трябва да има 10-12 гънки. Оформете така всички самоси като се стараете да не прокъсате тестото.

Загорещете гийто или олиото и пържете по няколко самоси едновременно по 10-12 минути като ги обръщате за да не изгорят. Готови са като станат златистокафяви. Извадете ги и ги отцедете от мазнината в гевгир.

Накрая поръсете с пудра захар или ги потопете в захарен сироп. Насладете се на приготвеното.


Няма коментари:

Публикуване на коментар