Митха Самоса
Пирожки с плодова плънка
Оформянето на самосите изисква известен опит, но дори ако се получат неравни краища, те пак ще са вкусни. Може да правите плънка не само от ябълки, но и от почти всияки други плодове: ягоди, праскови, ананас,манго, смокини, и т.н. За да ста не плънката още по-вкусна, добавете извара или меяно бърфи.
1/2 чаша /100гр/ разтопено краве масло
1 ч. л. канела на прах
3 чаши /300гр/ бяло брашно
1/2 ч. л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. сол
1/2 ч. л. смлян кардамон
2/3 чаша /150 мл/ студена вода
6 с. л. захар
5-6 средни ябълки, обелени и нарязани
на парчета.
гий или олио за пържене
2 с. л. пудра захар
Сложете брашното в голяма купа и с пръсти втрийте в него половината от разтопеното масло. Добавете солта. Постепенно прибавяйте студената вода. (Вместо вода, някои готвачи правят тестото с кисело мляко или със смес от вода и кисело мляко в ражни количества.) Замесете тестото. Ако е прекалено лепкаво, поръсете си ръцете с брашно, докато стане гладко и тжърдо. Направете топка, покрийте го с влажна кърпа и го оставете да престои половин час.
През това време на среден огън запържете ябълките в останалото масло. След 5 минути добавете подправките и захарта. Намалете огъня и продължете да бъркате, докато течността се изпари и сместта се сгъсти. Изсипете готовата смес в широк съд да изстине.
Размесете отново тестото и го направете на 10 еднакви топки. Намажете с масло пожърхността , бърху която ще точите и разточете топките на кръгове с диаметър 13-15 см. Сложете по една супена лъжица от плънката в средата на всеки кръг и го сгънете на две, така че да се покрие сместа. Притиснете краищата, за да се залепят добре и изрежете излишното тесто. Вземете самосата в лявата си ръка и с дясната прищипвайте и извивайте заоблената и страна, за да се получи красив шев във формата на усукано въже. Всяка самоса трябва да има 10-12 гънки. Оформете така всички самоси като се стараете да не прокъсате тестото.
Загорещете гийто или олиото и пържете по няколко самоси едновременно по 10-12 минути като ги обръщате за да не изгорят. Готови са като станат златистокафяви. Извадете ги и ги отцедете от мазнината в гевгир.
Накрая поръсете с пудра захар или ги потопете в захарен сироп. Насладете се на приготвеното.
Няма коментари:
Публикуване на коментар