ЛЮТО ПИЛЕ МАСАЛА С КЪРИ
Има някои рецепти, които винаги ще останат наши любими и никога няма да спрем да ги
готвим отново и отново. Една от тези рецепти на която Вие и семейството ви
можете да се наслаждавате е подлютеното пиле масала с къри. Много по добро от в
който и да е ресторант. Тази рецепта на е скъпа а по скоро проста и много лесна за правене но
същевременно по нищо не отстъпва на други по скъпо излизащи такива.
Има хиляди начини за приготвянето на пилето с къри и тази
рецепта съдържа всички нормални подправки които се използват но с един главен
уникален акцент а именно паста от кашу ядки. Нивото на лютивина на кърито е
доста високо поради наличието на черен
пипер и чили на прах. Но смесването на кашу пастата с подправките нормализира
лютивият вкус на кърито и придава на ястието непогрешим богато сладникаво лют
вкус.
Продукти:
Марината:
½ kg пилешко, измито и нарязано на средни големи парчета.3 с.л извара
Чили на прах(сложете на според вашият вкус)
¼ ч.л куркума на прах
Сол на вкус
Пастата:
6-7 ядки кашу
4-5 с.л мляко
Канела
10-12 листа от къри
3 каранфилови семки
Останалите подправки:
3-4 с.л. олио
2 глави лук нарязани на ситно
1 голям домат нарязан на ситно
1 ч.л. чесново джинджифилова паста
1 ч.л. кориандър на прах
3/4 ч.л черен пипер (на според вкуса ви)
¼ ч.л кимион на прах
Листа от кориандър за гарнитура
1.Мариновайте парчетата пилешко в чилито, куркумата,
изварата и солта за 20 мин.
2.Докато пилешкото се маринова направете пастата от кашуто и млякото и я
заделете настрани.
3.Изсушете канелата, каранфила и листата от къри в фурната и след това ги стриите на прах.
4. Нагорещете 1 ½ с.л олио в тигана. Добавете лука и го изпържете до розово. Добавете джонджифилово чеснова паста и пържете около 3-4 мин на средно нагорещен тиган.
5.Добавете кориандър на прах, кимион на прах и пържете още около минута.
3.Изсушете канелата, каранфила и листата от къри в фурната и след това ги стриите на прах.
4. Нагорещете 1 ½ с.л олио в тигана. Добавете лука и го изпържете до розово. Добавете джонджифилово чеснова паста и пържете около 3-4 мин на средно нагорещен тиган.
5.Добавете кориандър на прах, кимион на прах и пържете още около минута.
6.Добавете доматите и оставете всичко да ври около 3-4 мин. Нека ври докато
олиото се отдели и изплува на повръхността. Когато е готово охладете готовата
масала и я отделете настрани.
7.Нагорещете 1 ½ с.л олио в тиган и сложете маринованото пилешко и пържете около 3-4 мин на силен огън.
8.Добавете масалата и гответе докато месото стане крехко.( можете да добавите вода за получаване на по рядка консистенция на пастата)
9 Гарнирайте с пресни листя от кориандър.
7.Нагорещете 1 ½ с.л олио в тиган и сложете маринованото пилешко и пържете около 3-4 мин на силен огън.
8.Добавете масалата и гответе докато месото стане крехко.( можете да добавите вода за получаване на по рядка консистенция на пастата)
9 Гарнирайте с пресни листя от кориандър.
Забележка:
Сложете подправки на според вашият вкус. Не препържвайте
масалата, защото може да загори а именно тя придава уникалният вкус на
пилешкото. Ако нямате листа от къри не се притеснявайте. Във плюс може да
добавите 1 ч.л кокосова паста и лимонов сок за допълнително овкусяване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар