понеделник, 23 февруари 2015 г.

Пиле Биряни - Chicken Biryani Recipe




 Пиле Биряни


Съставки

  • 250 гр ориз басмати
  • 4с.л. мазнина
  • 300 гр нарязан лук на луни
  • 150 гр нарязан лук на едро
  • 3 с.л. Patak's Biryani/Madras Paste
  • 4 пилешки гърди (без кожата) или 8 бутчета без кожа
  • 1 2.5 см пръчка канела
  • 3 дафинови листа
  • 5 зърна зелен кардамом
  • 1 щипка шафран
  • 3 с.л пресен кориандър/магданоз
  • 1 щипка сол
За украса
  • 1 шепа пържен хрупкав лук
Приготвяне
  1. Измиийте ориза няколко пъти с топла вода преди да го оставите да се накъсне 20-25мин 
  2. Загрейте фурната до 180 градуса. Загорещете 4те супени лъжици мазнина в тиган и запържете лука на лунички до златисто кафяво. Отцедете в подходяща хартия. .
  3. В същата мазнина сотирайте нарязания на едро лук за 5 мин. Щом леко покафенее добавете 3те супени лъжици от пастата  Patak's Biryani/Madras Paste. Добавете малко вода за да не загорят подправките и разбърквайте добре няколко минути или докато забележите, че започва да се отделя мазнина по стените на съда. 
  4. Добавете пилето и долейте около 100мл вода. Оставете да се готви окло 15 мин ли докато месото се сготви.
  5. Междувременно пригответе ориза. Отцедете накиснатия ориз и кипнете около 1л вода в съд. 
  6. Добавете канелената пръчка, дафиновите листа, зеления кардамом и шафрана. Сипете ориза в съда и разбъркайте добре с подправките и добавете останалата мазнина. 
  7. Гответе 5 мин преди да разделите ориза на 3 равни порции. Проверете дали пилето е готово и соса се е сгъстил преди да разделите на две порции. 
  8. Намазнете подходящ огнеопорен съд и сложете на дъното първата порция ориз. Поръсете с кориандровите листа  и след това положете слой пиле и още един слой ориз. Поръсете отново с кориандър.
  9. Повторете същото докато използвате всиякия ориз и пилето. Покрийте съда с фолио или капак и печете 10 мин. 
  10. Гарнирайте с пържения лук.



 Chicken Biryani Recipe


Ingredients 

  • 250 g (8.8oz) basmati rice
  • 4 tbsp vegetable oil
  • 300 g (10.6oz) onions, sliced
  • 150 g (5.3oz) onion, chopped
  • 3 tbsp Patak's Biryani/Madras Paste
  • 4 chicken breast (skin removed) or 
  • 8 chicken joints (skin removed), cut into large pieces
  • 1 2.5 cm piece of cinnamon stick
  • 3 bay leaves
  • 5 green cardamom pods
  • 1 pinch saffron strands (optional)
  • 3 tbsp fresh coriander, chopped
  • 1 pinch salt to taste 
To serve
  • 1 handful fried onions
Method
  1. Wash the rice in several changes of warm water before leaving to soak in cold water for 20-25 minutes (if you have time).
  2. Preheat the oven to 180C/gas 4. Gently heat the 4 tablespoons of oil in a frying pan and fry the sliced onions until golden brown. Drain on absorbent paper.
  3. In the same oil, sauté the diced onion for 5 minutes. Once they are light golden brown add the Patak's Biryani/Madras Paste. Add a little water to prevent the spices from burning, and stir well for a few minutes, or until you can start to see oil rising to the surface.
  4. Add the chicken and pour in about 100ml of water. Leave the masala to cook for about 15 minutes, or until the meat is cooked through.
  5. In the meantime, make the rice. Drain the soaked rice and bring around 2 pints of water to the boil in a pan.
  6. Add the cinnamon stick, bay leaves, green cardamom pods and saffron (if using). Throw in the rice and stir well before seasoning the water well with salt and then drizzling in the remaining oil.
  7. Allow to cook for 5 minutes before draining and dividing the rice into three equal portions. Check the chicken is cooked and the sauce has thickened before dividing into two equal portions.
  8. Grease an ovenproof dish (such as a casserole dish) and layer the bottom with aromatic rice. Sprinkle with some chopped coriander, and then spread a layer of chicken followed by another sprinkling of chopped coriander.
  9. Repeat the layering until all the rice and chicken has been used. Seal the dish tightly with foil and a tight-fitting lid and pop in the oven for 10 minutes.
  10. Garnish with fried onions and serve.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар