четвъртък, 15 декември 2011 г.

Куркумата - вкусна и полезна!
Интересни факти за куркумата и нейните полезни свойства

Куркумата е многогодишно тревисто растение със силно разклонено коренище. Корените на растението се използват, както в медецината, така и в кулинарията. Стрити на прах, коренчетата имат ярък оранжев цвят и дори съвсем малко количество оцветява ястията в жълто. В Индия щедро се добавя към ориз, яйца, къри и други гозби. Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително и на страдащите от диабет. Доказано е, че къри, приготвено с куркума, убива ракови клетки.

Куркумата има и други свойства, освен да подобрява вкусовите качества на храната...

Доброто здраве се поддържа с добра диета. Можем да постигнем оптимално здраве като заложим на непреработените био храни. Един от начините, които много хора използват, за да постигнат добро здраве, е чрез използването на натурални билки и подправки. Повечето билки и подправки не съдържат почти никакви калории, но в същото време подобряват състоянието на цялото тяло, а не само на части от него. Те съдържат много витамини и минерали. Естествено ускоряват метаболизма и спомагат за изгарянето на калории. По този начин премахват чувството за тежест и ситост. Проучванията показват, че чрез консумирането на някои билки и подправки преди всяко хранене, може да се намали броят на калориите, които приемаме. Може да се отбележи още, че билките и подправките могат да подобрят значително цялостното Ви благосъстояние, тъй като имат антиоксидантно действие. Така, можем да заключим, че тяхното положително действие е по-силно дори от това на някои плодове и зеленчуци.

Куркумата като лекарство...

Близка по свойства до джинджифила, куркумата се използва за третирането на редица заболявания, сред които: проблеми с храносмилането, проблеми с черния дроб, кожни заболявания и др. Също така е доказано положителното й вличние върху жлъчката. При храносмилането куркумата помага за по-бързото разграждане на мазнините. Доказано е положителното й влияние при стомашни проблеми с различен характер - от гастрит, до порблеми причинени от стрес и алкохол. Куркумата намира приложение и при лечението на възпаления, а също спомага за намаляването на нивото на холестерола. Все още се проучва влиянието на куркумата и нейните положителни свойства при борбара с рака и проблемите с черния дроб.

Силата на куркумата
Куркумата спомага за:
  • Предпазване на имунната система от стрес
  • Поддържане на доброто състояние на храносмилателната система
  • Подобряване на здравината на костите и ставите, както и цялостното състояние на опорно-двигателната система
  • Поддържане на нивото на холестерола в нормални граници
  • Помага на кръвообръщението и действието на черния дроб
Антиоксидантно действие:

Антиоксидантното действие на куркумата идва от съдържащите се в нея активни съединения наречени Куркуминоиди.

Антиоксидантното действие на куркумата може да бъде:
  • От 5 до 8 пъти по-силно от това на витамин Е и витамин C
  • 3 пъти по-силно от това на гроздовите семки или екстракта от борова кора
  • Достатъчно силно за премахването на хидроксилните радикали, които са считани за най-силни оксиданти
Антиоксидантите спомагат за:
  • Подобряване на паметта
  • Подобряване на функцията на сърцето
  • Засилване на имунната система
Заради антиоксидантното си действие, в продължение на много години, куркумата се счита за "храна за кожата" в Индия и много други култури.

Тя помага за:
  • Почистване на кожата и подобряване на нейната еластичност
  • Спомага за поддържането на кожата в добро здраве
  • Балансира омазняването на кожата
Как да изберем куркума с най-добро качество?

Ако искаме при използването на куркумата да се постигнат най-добри резултати за нашето тяло, е необходимо да използваме продукти с високо качество. Най-добрият вариант е да се използват добавки, чиято основа е 100% натурална куркума. Има някои важни неща, за които трябва да внимаваме, когато избираме добавки на основата на куркума:

  • Най-добре е те да бъдат с 100% органично съдържание , т.е. да се използва екстракт от куркума с не по-малко от 95% куркуминоиди.
  • По-добре е да не се разчита на ниско-качествени екстракти, понеже при самата термична обработка при готвене, също се губят доста от качествата на куркумата.
  • Използвайте растителни капсули: избягвайте капсулите на желатинова основа.
Всички полезни свойства на куркумата я правят незаменима не само за подобряване на вкуса на ястията, които приготвяме, но и за поддържането ни в добро здраве.



Няма коментари:

Публикуване на коментар