сряда, 7 декември 2011 г.

Как да си приготвим "Пури"

"Пури" е вид индийски безквасен хляб, широко разпространен в Индия, Непал, Бангладеш, Пакистан и други страни от Южна Азия. Яде се за закуска или като лека храна заедно с друго основно ястие. Ето как можете да приготвите "Пури" бързо и лесно, дори и в домашни условия!


Необходими продукти:


  • 1 чаена чаша пшенично брашно
  • 1/4 супена лъжица сол (или може да посолите на вкус)
  • Около 1/2 чаена чаша вода (колкото Ви е необходимо за направата на меко тесто. Количеството може да е различно, в зависимост от качеството и вида на брашното.)
Начин на приготвяне

Стъпка 1: Смесете брашното и солта в купа


Стъпка 2: Прибавете водата, малко по малко, към тестото,

Стъпка 3: Прибавяте водата, докато се получи меко тесто. Обикновено за постигането на тази цел е необходима 1 чаена чаша вода, но понякога е възможно количеството да е и повече, в зависимост от качеството на брашното. Добавяйте водата малко по малко, докато омесвате тестото. Към тестото може да се добави също и една супена лъжица горещо олио. Накрая трябва да получите тесто, което да не е нито прекалено твърдо, нито прекалено меко.

Стъпка 4: Омесете тестото добре, докато стане гладко. То не трябва да бъде лепкаво, нито прекалено сухо.
Стъпка 5: Направете от тестото малки топчета. Големината им зависи от големината на тигана, който имате.

Съвет: Не оставяйте тестото да престои. Ако го оставите за известно време да престои, това ще го направи много меко и при пърженето то ще поема много мазнина, което ще влоши качеството на "пурите". Затова, при приготвянето на "пури" се препоръчва тестото да се използва веднага.


Стъпка 6: Разточете тестото и направете малки кръгчета със средна дебелина. Не ги правете много тънки, за да не станат прекалено хрупкави след това.

Стъпка 7: Разточете по този начин цялото тесто. Междувременно загрейте добре олиото.


Стъпка 8: Проверете дали олиото се е загряло достатъчно. Олиото трябва да е загрято добре, но не прекалено (така че да почне да пуши). Съвет: Пуснете малко парченце от тестото в олиото. Ако олиото е достатъчно загрято, тестото ще започне да се пържи веднага и ще изплува на повърхността. Ще разберете, че олиото не е достатъчно загрято, когато "пурите" не се надуят, станат плоски и поемат много мазнина.


Стъпка 9: Сега сложете "пурите" в загрятото олио.


Стъпка 10: Те трябва бавно да изплуват на повърхността и да се надуят.


Стъпка 11: Така ще получите необходимата форма на "пурите".


Стъпка 12: Обърнете ги, за да придобият златист цвят и от двете страни.


Стъпка 13: След като ги извадите, ги поставете върху салфетка, която да попие излишната мазнина. Ако сте ги изпържили правилно, те няма да са поели много мазнина.

Сервирайте с ястие по Ваш избор. Най-често "Пури" се приготвят заедно с Масала с картофи. Много от индийците в Южна Азия съчетават "Пури" с ястие наречено "Пудина Тогаял" , което представлява Чътни с мента и тамаринд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар