сряда, 30 юни 2010 г.

Как да приготвим пападъм – вид индийски хрупкави питки

Пападъм са онези големи хрупкави питчици, които може би сте похапвали в индийските ресторанти. Оказва се всъщност, че те могат да бъдат приготвени и в домашни условия, и то не толкова трудно!

Стъпка 1 : Пригответе уредите и продуктите

Нужен ви е пакет с полуготови пападъм, които може да откриете в хранителен магазин с индийски стоки, какъвто е и нашия магазин СОКОНИ. Има най-различни видове пападъм – обикновени, с кимион, с чесън, с черен пипер и тн.


Приготвянето на пападъм може да стане по няколко начина. Те могат да бъдат изпържени, което отнема повече време. Другият начин е да бъдат изпечни в микровълнова фурна. Най-добрия и бърз начин обаче е да се приготвят директно върху пламъка на газовия котлон. Трябват ви и чифт готварски щипки, за да не се опарите при приготвянето.

Стъпка 2 : Отворете пакета и разделете отделните пападъм

Суровите пападъм са тънки листи от тесто, което лесно се огъва. Най- често се приготват от брашно от черна леща (вид леща широко разпространена в Индия).
Повечето се продават в опаковка по 12 пападъм, като е възможно да са леко слепнати в пакета, тъй като все пак са вид тесто. Разделете ги внимателно, за да не се скъсат и може да преминете към самото приготвяне.



Стъпка 3 : Изпичане на пападъм

Най-лесно и бързо приготвянето на пападъм става на газов котлон, директно върху огъня. Ако използвате по-силен огън с висок пламък, трябва да сте много внимателни, защото само 10 секунди повече могат да превърнат вкусните пападъм в изгорял лист тесто.


За по-сигурно, започнете изпичането на средно висок пламък.
Поставете първия пападъм на котлона и го наблюдавайте за промени. В зависимост от това колко е висок пламъка, първите малки балончета по питката могат да се забележат след 5 до 30 секунди.


Когато малките балончета по пападъма станат кафеникави на цвят, тази страна е изпечена. Обърнете го и изпечете от другата страна по същия начин. Използвайте щипките за обръщане.
Когато се чувствате по-сигурни, може да увеличите височината на пламъка. Печенето е за около 30 секунди на страна.

Стъпка 4 : Сервирайте готовите питки пападъм

Когато пападъмите са току що изпечени, те са все още меки. За да станат хрупкавите питки, които очаквате и които сервират в индийските ресторанти, им е нужно да престоят поне 1 минута. Могат да бъдат сервирани с различни сосове и пресни зеленчуци, с индийски кърита и като цяло със всичко, което би ги направило още по-вкусни за вас.


Ако искате да разнообразите обикновената кръгла форма на питките, преди изпичането им просто изрежете някаква форма от тях с ножица и я изпечете по същия гореописан начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар