Вкусни рецепти от СОКОНИ
Пуран Поли
Необходими продукти:
300 гр. Жълта леща
300 гр. Меласа
1 чаена лъжица кардамон на прах (Top-op)
150 гр. Брашно за чапати (Top-op)
1 чаена лъжица ги (краве масло)
Начин на приготвяне:
Варете лещата докато омекне. Излейте водата и оставете лещата да се изцеди за 10-15 минути. Смелете я на дребно. Натрошете меласата на дребно и я смесете с лещата. Изсипете сместа в тиган и я оставете да се задуши докато стане равномерна. Разбърквайте често, за да не загори. Оставете сместа да изстине. През това време замесете тесто с брашното за чапати, маслото и вода. Вземете една готова топка тесто и го разточете до кръг с диаметър 6см. Вземете също толкова количество от готовата смес и я сложете в центъра на кръга тесто. Завийте плънката с тестото и разточете отново, за да се смеси тестото с плънката. След като новото тесто е готово, разточете го до кръг с диаметър 8 см и го запечете в тиган до достигане на златист цвят. Сервирайте готовите пуран поли намазани леко с масло.
Водата, в която е вряла лещата може да бъде използвана за заливка на ориз или за направата на къри.
Няма коментари:
Публикуване на коментар