вторник, 3 юли 2012 г.

Рецепта за Панджаби Чана Дал (нахутена леща)



Необходими продукти: 
1ч.ч.(250гр) нахутена леща                 
1 малка глава лук, нарязан на ситно  
1с.л. смлян джинджифил                    
1ч.л. смлян чесън                                  
½ ч.л. кимион на прах                           
2/3ч.л. кориандър на прах                    
1/2ч.л. гарам масала                              
2с.л. олио                                                 
1 парченце канела (на пръчки)
2/3ч.л. куркума на прах
Дафинов лист
2-3 зърна карамфил
2ч.ч. вода         
¼ ч.л. асефетида
1ч.л. кимион (цял)
1/2ч.л. синапено семе
1с.л. листа от кориандър, ситно нарязани (за украса)
Сол на вкус  


Начин на приготвяне:
  • Измийте добре нахутената леща 3-4 пъти и след това я накиснете в купа. Водата трябва да прикрива лещата. Ако я приготвяте в тенджера под налягане, трябва да я накиснете един час по-рано. Ако използвате обикновена тенджера, я накиснете от предната вечер.
  • Вземете голям тиган, сложете олиото и го загрейте на средно-висока температура. След минута добавете кимиона, синапеното семе, канелата, карамфила и дафиновия лист. Разбъркайте за 15-30сек. Добавете лука, чесъна и джинджифила и оставете на огъня за 4-5мин, като постоянно разбърквате. След това добавете 1/4с.л. асефетида.
  • Когато лукът започне да почервенява, прибавете 5 големи лъжици доматено пюре. Добавете сол, гарам масала, куркума, кимион на прах и кориандър на прах. Разбъркайте добре и оставете на огъня докато не видите олиото да се отделя от доматеното пюре.
  • След това добавете сварената нахутена леща и разбъркайте много добре. Оставете я на огъня за още 5 мин.
  • Сервирайте нахутената леща от Панджаби с ориз и рагнирайте с нарязани на ситно листа от кориандър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар