сряда, 30 юли 2014 г.

Самбар - Sambar




Самбар

Продукти: 

  • 1 ч.ч. тур дал
  • 1 до1.5 ч.ч почистени и нарязани зеленчуци: бамя, зелен боб, картофи, лук, патладжан, домат...
  • 1 с.л. почистен тамаринд накиснат в  ½ ч. вода
  • 1 до1.5 с.л Самбар масала
  • ½ ч.л. червено чили на прах
  • ½ ч.л. куркума
  • щипка асафетида
  • 2.5 до 3 ч. вода за сваряване на дала
  • 2 ч вода за добавяне по-късно
  • сол на вкус
за подправяне на самбара
  • 2 до 3 сушени люти чушки
  • 1 ч.л. синапено семе
  • ¼ ч.л. семена сминдух
  • 1-2 щипки асафетида
  • 2 до 3 парчета чесън - смлян/нарязан
  • 12 до 15 листа къри

Instructions

  1. Накиснете тамаринда в топла вода за 30 мин. Измийте и отцедете дала.
  2. Сварете тур дала ж 2.5-3 ч вода в тенджера под налягане до 8-9 изсвирвания на тенджерата на среден огън. Далът трябва да стане мек и кашкав.
  3. Махнете тенджерата от огъня,оставете настрана и махнете капака.
  4. Добавете нарязаните зеленчуци, куркумата, червеното чили,асафетида и сол и прибавете 2 ч вода и разбъркайте добре.n
  5. Задушете отново в тенджерата за едно изсвирване на среден огън. Щом изстине малко махнете капака
  6. Добавете Самбар масалата и тамариндовото пюре. Ако конситенцията на самбара е гъста, добавете още вода.
  7. Оставете тенджерата на печката и нека къкри 10-12 мин на слаб огън
  8. Разбърквайте от време на време за да не залепне дала за дъното. Изключете котлона и покрийте тенджерата.
  9. В малък тиган нагрейте мазнина. Запържете първо синапа.
  10. След това добавете сминдуха на семена, чесъна, червените чилита, асафетидата и листата къри.
  11. Пържете докато чесънът стане златист и червеното чили промени цвета си. Изсипете подправките в самбара и затворете тендьерата за да могат да се смесят ароматите за 5-6 мин.
  12. По-късно разбъркайте и сервирайте самбар заедно с ориз, идли, доса или меду вада.
Съвети

  1. За по-бързо сваряване на  лещата накиснете вув вода предварително за 30-40мин. 
  2. Oбкновено зеленчуците не се сготвят в тенджера под налягане ами в друг съд/тиган. Сготвянето им в тенджерата под налягане запазва техните  хранителни вещества
  3.  Можете да подправите с  ¼ или ½ ч.л. гарам масала в самбара в момента, в който  добавяте зеленчуците. Гарам масалата добавя пикантен и ароматен вкус към самбар. 

Vegetable Sambar


Ingredients (american measuring cup used, 1 cup = 250 ml) 


Ingredients for the Sambar Recipe: 


  • 1 cup tuvar or arhar dal/pigeon pea lentils
  • 1 to 1.5 cups, cleaned and chopped vegetables -                                                                      okra, french beans, potatoes, shallots or onions, small round brinjals, tomatoes
  • 1 tbsp seedless tamarind/imli soaked in ½ cup water
  • 1 to 1.5 tbsp sambar powder
  • ½ tsp red chilli powder
  • ½ tsp turmeric/haldi powder
  • a pinch of asafoetida/hing
  • 2.5 to 3 cups water for pressure cooking the dal
  • 2 cups water to be added later
  • salt as required
  • for the tempering (tadka/chaunk) of sambar
  • 2 to 3 dry red chillies
  • 1 tsp mustard seeds/rai
  • ¼ tsp fenugreek seeds/methi seeds (optional)
  • a pinch or two of asfoetida/hing
  • 2 to 3 cloves garlic - crushed lightly with the peels (optional)
  • 12 to 15 curry leaves

Instructions

  1. first soak the tamarind in warm water for 30 mins. pick and rinse the dal in water well.
  2. boil dal in 2.5 to 3 cups water in the pressure cooker for 8-9 whistles on medium to high flame. the dal should become soft and mushy.
  3. once the pressure settles down on its own, remove the lid.
  4. now add the chopped veggies, turmeric powder, red chili powder, asafoetida and salt. add 2 cup water and stir well.
  5. pressure cook again for 1 whistle on medium to high flame. once the pressure settles down on its own, remove the lid.
  6. add the sambar powder and tamarind pulp. if the consistency of sambar is thick, then add some water.
  7. keep the cooker on the stove and and then simmer the sambar for 10-12 minutes on a low flame.
  8. keep on stirring at intervals so that the dal does not stick to the bottom. switch off and keep the sambar covered.
  9. in a small pan, heat oil. crackle the mustard seeds first.
  10. then add the fenugreek seeds, garlic, red chilies, asafoetida and curry leaves.
  11. fry till the garlic turns a light brown and the red chilies change color. pour the whole tempering in the steaming hot sambar. close with a lid so that the flavors infuse for about 5-6 minutes.
  12. later stir and then serve the vegetable sambar with steamed rice or idli or dosa or medu vada. 

  13.  
Notes 1. For faster cooking you can soak the lentils in water for 30-45 mins before cooking them.
2. Usually the vegetables are not cooked in a pressure cooker but in another pan. But cooking the vegetables in the pressure cooker saves a lot of time and also preserves the nutrients of the vegetables.
3: You can also add about ¼ or ½ tsp garam masala powder to the sambar when you add the veggies. The use of garam masala powder gives a spicy flavour and taste to sambar.

Няма коментари:

Публикуване на коментар