събота, 2 август 2014 г.

Пиле Сикх Кабаб Chicken Seekh Kabab

Пиле Сикх Кабаб  

 

Продукти:

  • смляно пиле - 500гр
  • нахутено брашно 1/4 ч.ч
  • счукан чесън 6 скилидки
  • смлян джинджифил 4см корен
  • шепа ментови листа смлени
  • шепа кориандрови листа смлени
  • Червено чили на прах 2ч.л.
  • Куркума 1/4 ч.л.
  • Гарам масла 1 ч.л.
  • 1 разбито яйце
  • сол на вкус
  • гий или масло за посипване
  • дървени или метални шишове
Приготвяне:
 
1. Запечете нахутено брашно в незалепващ тиган на слаб огън докато леко промени цвета си и започнете да усещате аромата му. Оставете настрана да изстине.

 2. Натопете дървените шишове във вода за 10 мин за да предотвратите изгарянето им в последствие.
3. Смесете пилето, чесъна, джинджифила, ментата, кориандъра, чилито, куркумата, гарам масалата, разбитото яйце, солта и нахутеното брашно в купа. Разбъркайте добре докато се получи  еднородна смес.
4. Капнете малко мазнина на дясната си ръка, а с лявата хванете долния край на шиша, вземете една шепа от сместа в дясната си ръка и оформете топче. Сложете началото на шиша в топката и зпочнете да разнасяте сместа с ръка по дължината на шиша, като се стремите да притскате сместа към него за да стане по-стегнато( не допускайте да стане прекалено дебел пласта месо, защото при печене може да се отчупи). Направете същото и останалата смес.

Печене
1. Нагрейте тава или плосък тиган, когато се нагорещи наредете шишовете един до друг на разстояние.
2. Печете ги на слаб огън за 10-12 мин, полейте с малко гий или масло отгоре и от време на време обръщайте шишовете за да се изпечат равномерно от всички страни до златисто кафяво.

Chicken Seekh Kabab

 


Ingredients
  • Minced chicken - 500 gms
  • Besan flour - 1/4 cup
  • Garlic cloves minced - 6 nos
  • Ginger minced - 2" piece
  • Pudina / Mint leaves minced - handful
  • Coriander leaves minced - handful
  • Red chilly powder - 2 heaped tsp
  • Turmeric powder - 1/4 tsp
  • Garam masala powder - 1 heaped tsp
  • Egg( beaten) - 1 no
  • Salt to taste
  • Ghee or butter for basting
  • Wooden or Metal skewers - required

Method
1. Roast besan flour in a non stick pan on low heat until slightly turns pale in color and aroma rises, set aside and allow to cool.
2. Soak wooden skewers in water for 10 mins to prevent skewers catching fire.
3. Mix minced chicken, garlic, ginger, herbs, red chilly powder, turmeric powder, garam masala powder, beaten egg, required salt and roasted besan flour to a bowl. Mix well until soft dough is formed.
4. Grease your right palm with oil, hold bottom tip of the skewer in your left hand, take a handful of chicken mixture in your right hand and shape it into ball. Place skewer in the chicken ball and start spreading the chicken mixture along skewer evenly and thinly( if you spread it thick and heavily the chicken mixture will drop from skewer). Continue same with rest of mixture.

Method to cook on tawa or pan
1. Heat tawa or flat pan, when hot place the prepared chicken skewer on the pan in a row leaving some space in between.
2. Cook them on low heat for about 10 to 12 mins, smear ghee or butter on the chicken skewer and keep turning the skewers so it evenly cooks on all sides until golden brown.

Няма коментари:

Публикуване на коментар