сряда, 6 август 2014 г.

Алу Гоби - Aloo Gobhi

Алу Гоби

Продукти: 

  • 2 с.л. джинджифилово-чеснова паста или 2 ч.л. настърган джинджифил
  • 1 с.л. смлян кориандър
  • 1/4 ч.л. куркума
  • 1 ч.ч. вода, разделена на две 
  • 2 с.л. фъстъчно олио
  • 1 голяма Серано люта чушка, срязана по дължина без да се разделя на две части
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 1 глава карфиол, разделена на малки парчета
  • 1картоф, обелен и нарязан на средно големи кубчета(колкото са големи карфиолите)
  • сол
  • 2  с.л. пресни листа кориандър
 Джинджифилово-чеснова паста:
  • 1/2 ч. скилидки чесън
  • 1/2 ч. джинджифил обелен
  • 1/4 ч. канола олио
 
Приготвяне: 


Смесете джинджифилово-чеснова паста, кориандър, куркума и 1.2 чаша вода в малка купа. Това е вид течна масала. Оставете настрана.

В голям съд, затоплете маслото на средно висока температура, докато заблести, но без да запуши. Добавете Серано чилито, изчакайте 30 секунди, а след това добавете семената кимион и изчакайте, докато престанат да скачат.

Добавете от масалата . Гответе докато пастата се сгъсти и цветът леко се промени,а  олиото започне да се отделя около края на масалата, приблизително 2 минути.

Добавете карфиола и картофите, като  разбърквате, за да обгърнете зеленчуците с масала. Подправете със сол и добавете 1/2 чаша вода. Покрийте и варете на умерен огън 10 до 15 минути. След това махнете капака, разбъркайте и варете, докато карфиолът и картофите са сварени, на около 5 минути. Гарнирайте с магданоз и сервирайте.
 

Джинджифилово-чеснова паста:
 
Сложете  чесън, джинджифил, и рапично олио в пасатор и смилайте, докато не образува полу-гладка паста. Все още ще има мънички парчета в сместа, но като цяло трябва да добие вид на паста.

Запазете остатъка от нея, който не се използва в малък стъклен буркан.Може да остане така 2-3 седмици в хладилник. Това е вкусно допълнение към маринати, сосове за паста, сосове, сос и т.н. 


Може да ползвате линковете, за да разгледате продуктите или да ги поръчате!

Aloo Gobhi 

Ingredients: 

  • 2 tablespoons Ginger-Garlic Paste, recipe follows, or 2 teaspoons grated ginger
  • 1 tablespoon ground coriander
  • 1/4 teaspoon turmeric
  • 1 cup water, divided
  • 2 tablespoons peanut oil
  • 1 large serrano pepper, split down the middle leaving halves attached
  • 1 teaspoon cumin seeds
  • 1 small head cauliflower, cut into small florets
  • 1 russet potato, peeled and cut into 1/2-inch cubes (similar size to cauliflower)
  • Kosher salt
  • 2 tablespoons freshly minced cilantro leaves, to garnish
Ginger-Garlic Paste:
  • 1/2 cup cloves garlic, whole
  • 1/2 cup fresh ginger, peeled, cut into 1/2-inch slices
  • 1/4 cup canola oil

Directions:


Mix the Ginger-Garlic Paste, coriander, turmeric, and 1/2 cup water in a small bowl. This is a simple wet masala (spice mix). Set aside.

In a large pot, warm the oil over medium-high heat until shimmering but not smoking. Add the serrano pepper, wait 30 seconds, and then add the cumin seeds and wait until they're done spluttering.

Add the wet masala (careful, it will also splutter). Cook until the paste thickens, deepens in color slightly, and oil oozes out of the perimeter of the masala, about 2 minutes.

Add the cauliflower and potatoes, stirring to coat the vegetables with the masala. Season with salt and add 1/2 cup water. Cover and cook over medium heat 10 to 15 minutes. Then, remove the lid, stir, and cook until the cauliflower and potatoes are cooked through, about 5 minutes. Garnish with cilantro and serve. 


Ginger-Garlic Paste:

Throw the garlic, ginger, and canola oil in a mini-food processor and let it go until it forms a semi-smooth paste. There will still be tiny little pieces in there, but overall, it should resemble a paste.

Save what you don't use in a small glass jar. It should last in the fridge for 2 to 3 weeks. It's a delicious addition to marinades, pasta sauces, stir fry sauces, slow-cooker recipes, gravy etc.


Няма коментари:

Публикуване на коментар