събота, 9 август 2014 г.

Дал Макани - Dal Makhani

Дал Макани


 

Продукти:

Приготвяне:


1. Почистете, измийте и накиснете във вода за една нощ урад и червения боб.

2. Отцедете, добавете 2 ч.ч. вода и сол в тенджера под налягане и гответе до 7 изсвирвания на капака или докато лещата и бобът с амного добре сварени.

3. Оставете парата да излезе преди да отворите капака. 


4. Разбъркайте с телена бъркалка докато далът е почти разбит. Оставете настрана.

5. За приготвяне на подправките, нагорещете маслото в дълбок тиган и сипете кимиона.

6. Щом кимионовите семена запоянат да пукат, добавете лютите чушки, канелата, карамфила, кардамома, лука и сотирайте докато лукът стане златист.

7. Добавете джинджифилово-чесновата паста, лютия червен пипер, куркумата и доматеното пюре и гответе на среден огън докато започне да се отделя мазнина по стените на съда.


8. Добавете боба и лещата , сол и проблизително 2-3 с.л. вода, ако е необходимо и оставете да къкри 10-15 мин.A

9. Добавете сметаната и разбъркайте добре. Оставете да се готви още 2-3 минути.


10. Сервирайте Дал Макани топъл гарниран с пресен кориандър (магданоз) и сметана.


Важно: Следвайте линковете, за да поръчате продуктите или да разгледате снимките

Dal Makhani


 

Ingredients:
  • 3/4 cup whole urad (whole black lentil)
  • 2 tbsp rajma (kidney beans)
  • salt to taste
  • 3 tbsp butter
  • 1 tsp cumin seeds (jeera)
  • 2 green chillies , cut lengthwise
  • 25 mm (1") piece cinnamon (dalchini)
  • 2 cloves (laung / lavang)
  • 3 cardamoms
  • 1/2 cup finely chopped onions
  • 1/2 tsp ginger-garlic (adrak-lehsun) paste
  • 1 tsp chilli powder
  • 1/4 tsp turmeric powder (haldi)
  • 1 1/2 cups fresh tomato puree
  • 1/2 cup fresh cream
  • 2 tbsp chopped coriander (dhania)
  • 1 tbsp fresh cream for the garnish

Method:


1. Clean, wash and soak the whole urad and rajma overnight.

2. Drain, add 2 cups of water and salt and pressure cook for 7 whistles or till the dals are overcooked.

3. Allow the steam to escape before opening the lid.

4. Whisk till the dal is almost mashed. Keep aside.

5. For the tempering, heat the butter in a deep pan and add the cumin seeds.

6. When the cumin seeds crackle, add the green chillies, cinnamon, cloves, cardamoms, and onions and sauté till the onions turn golden brown in colour.

7. Add the ginger-garlic paste,chilli powder, turmeric powder and tomato puree and cook over a medium flame till the mixture leaves oil.

8. Add the dal, salt and approx 2 to 3 tbsp water if required and simmer for 10 to 15 minutes.

9. Add the cream and mix well. Simmer for 2 to 3 more minutes.

10. Serve hot garnished with coriander and fresh cream.




Няма коментари:

Публикуване на коментар