сряда, 13 август 2014 г.

Летни напитки - Indian Summer Drinks

Джалджийра


Джалджийра е много приятна разхладителна напитка. Най-просто може да се опише като индийска лимонада с подправки. Напитката е много популярна в Индия.

Рецепта за 4 ч

Съставки:

  • ¼ ч.ч. нарязани пресни ментови листа
  • ¼  ч.ч.нарязани кориандрови листа
  • 1 с.л. настърган джинджифил
  • 1 с.л. смлени печени кимионови семена
  • щипка асафетида
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черна сол
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. почистен тамаринд/имли
  • 2 с.л. захар или на вкус
  • 4 ч вода
  • 1 чаша разбит лед
Приготвяне:

  1.  Пасирайте всички подправки  до получаването на еднородна смес заедно с достатъчно вода за да се смелят добре.
  2. Прецедете водата от подправките и отстранете изцедената смес.
  3. Добавете водата, миксирайте и сервирайте с лед.



Разхладителна напитка с краставица


Тази напитка заедно с ментата се превръща в много приятно освежаващо питие за летните горещини.Има приятен и лек вкус. Може да се приготвя ден по-рано и е чудесна за събирания на отркито и пикник.
 Съставки:

  • 1 краставица обелена и нарязана на малки кубчета или около2 чаши кубчета
  • 8-9 ментови листа
  • 3ч. вода
  • 1 с.л. сок от лайм или колкото прецентите на вкус
  • 3 с.л. захар или колкото прецентите на вкус
  • 1/4 чл. сол или колкото прецентите на вкус
  • 1/4 ч.л. черен пипер или колкото прецентите на вкус
  • лед
Приготвяне:

  1. В блендер пасирайте краставицата на пюре заедно с ментата, солта, пипера и захарта. Прецедете пюрето през цедка в купа. Използвайте лъжица за да натиснете останлите твърди частици за да отцедите максимално течността. Ще останат около  1-1/4 чаши сок от краставицата.
  2. Добавете сока от лайм и разбъркайте добре.
  3. Напълнете чашите с лед и налейте напитката върху ледените кубчета.
  4. Напитката  е готова за сервиране!



Разхладителна напитка с диня


Това е лятна разхладителна напитка приготвена от диня, джинджър ейл, лимонов сок, и няколко подправки, която със сигурност ще ви хареса.

за 2 чаши

Съставки:

  • 2 чаши диня на малки парченца
  • 1-1/2 с.л. лимонов сок
  • 2 ч.л. джиджифилов сок
  • 2 с.л. захар 
  • 1/2ч.л.л черна сол
  • щипка черен пипер
  • около 3/4 чаша джинджър ейл
  • около 1 ч лед
 Приготвяне:

  1. В блендер пасирайте динята, лимона, джинджифилов сок, захар, пипер и сол и пасирайте до еднородна смес. Добавете лед и блендирайте пак докато се смели леда.
  2. Сипете напитките в чаша до 3/4 и добавете джинджър ейл  и сервирайте.

  Разхладителна напитка от ечемик и сливи

 

 

  Съставки:
(за 3-4 чаши)

  • 1/2 чаша cup ечемик/булгур
  • 10 сливи
  • 1/4 ч.л. настърган джинджифил
  • 2 с.л. мед
  • 3 чаши вода
  • 2 лимона
  • лед




Приготвяне:

  1. Измийте ечемика и го накиснете в 3 чаши вода за 3-4 часа. Кипнете го във вода за 10-15 мин на среден огън.
  2. Отцедете сместа в голям буркан и оставете водата от ечемика да изстине.
  3. Измийте сливите и махнете костилките. Смелете ги в блендер докато се получи пюре.
  4. Добавете меда и пюрето от сливи към водата от ечемика. Нарежете лимоните и махнете семките и ги добавете към напитката като леко ги изстискате. Ако пък сливите са кисели не изстисквайте лимоните ами само ги нарежете на кръгчета и ги пуснете в напитката.
  5. Охладете напитката в хладилник
  6. Сервирайте с натрошен лед и няколко листа свежа мента.

Jaljeera drink



Jaljeera is very refreshing drink. Best way to describe Jaljeera, Indian flavored lemonade. Jaljeera is a popular summer drink in India.

Recipe will serve 4.

Ingredients:

  • ¼ cup packed chopped mint leaves (podhina)
  • ¼ cup packed chopped cilantro (hara dhania)
  • 1 tablespoon chopped ginger (adrak)
  • 1 tablespoon cumin seed dry roasted and powdered (bhuna jeera)
  • Pinch of asafetida (hing)
  • 1 teaspoon salt
  • 1 teaspoon black salt (kala Namak) available in Indian stores
  • 3 tablespoons lemon juice
  • 1 tablespoon tamarind seedless (imli)
  • 2 tablespoons sugar adjust to taste
  • 4 cups water
  • 1 cup crushed ice

Method:


  1. Blend all the spices into the paste using enough water needed to blend.
  2. Strain the spice mix and squeeze all the spicy water out. Discard the roughage.
  3. Add the water, mix it and serve over the ice.

Cucumber cooler


Cucumber cooler with mint makes a very refreshing drink. This has a nice and soothing taste. This drink can be prepared up to a day in advance and it is great for outdoor parties and picnics.
 Ingredients:

  • 1 cucumber peeled and cut in small cubes to make about 2 cups (I like to use English cucumber)
  • About 8 mint leaves
  • 3 cups water
  • 1 tablespoon lime juice adjust to taste
  • 3 tablespoons sugar adjust to taste
  • 1/4 teaspoon salt adjust to taste
  • 1/4 teaspoon of black pepper adjust to taste
  • Ice cubes to serve
Method

  1. In a blender, puree the cucumber, mint, salt, pepper and sugar. Pour the puree through a fine mesh strainer into a bowl. Use the spoon to press the solids to take out all the juice. There will be about 1-1/4 cups of cucumber juice.
  2. Add the lime juice mix it well.
  3. Fill the glasses with ice cubes and pour the cucumber drink.
  4. Cucumber cooler is ready to be served. Enjoy!


Watermelon cooler


Watermelon cooler is a refreshing summertime drink. Made with cubed watermelon, ginger ale, lemon juice and a few spices, it is sure to please. 

Serves 2

Ingredients:

  • 2 cups watermelon cut in small pieces
  • 1-1/2 tablespoons lemon juice
  • 2 teaspoons ginger juice
  • 2 tablespoons sugar
  • 1/2 teaspoon black salt
  • Pinch of black pepper powder
  • Approx. 3/4 cup ginger ale
  • About 1 cup ice cubes
 Method

  1. In a blender place watermelon, lemon juice, ginger juice, sugar, pepper and salt together and blend until it is smooth.  Add ice and blend it again until ice is crushed.
  2. Pore the drink in a glass filling the glass up to 3/4 and add ginger ale, serve immediately.

 Barley- plum summer splash

 

 


 Ingredients:
(serve 3-4)

  • 1/2 cup pearl Barley
  • 10 Plums
  • 1/4 tsp. Grated ginger
  • 2 tbsp Honey to sweeten
  • 3 cups Water
  • 2 whole lemons
  • Crushed ice




Method:

  1. Wash and soak barley in 3 cups of water for 3-4 hours. Boil Barley in water for 10-15 minutes on medium heat.
  2. Strain the mixture in a large jar and let the barley water cool.
  3. Wash and remove flesh from Plums. Blend in a blender to make plum puree.
  4. Add honey and plum puree to barley water. Slice the lemons, remove the seeds, add it to the drink and slightly squeeze them with your fingers inside the jar. . I did not squeeze the lemons in my drink as the Plums were too tart.
  5. Refrigerate the drink till use.
  6. Serve Barley- plum summer splash with crushed ice and a few sprigs of fresh mint leaves.
  1.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар