сряда, 6 август 2014 г.

Пиле Тандури - Chicken Tandoori

Пиле Тандури

 

 
Продукти:

За маринатата: 

  • пилешки гърди (бутчета
  • 3-4 с.л. кисело мляко 
  • 1.5 с.л. Раджа Тандъри микс (можете да използвате МДХ или ТРС масала вместо Раджа)
    ½ ч.л. смлян кориандър 
  • 1 ч.л. чеснова паста
За грейви соса:
  • 3 с.л. растително олио или гий
  • ½ канелена пръчка
  • 4 кардaмом шушулки
  • 4-5 карамфила
  • пресни листа къри на вкус
  • 3 големи глави лук, ситно нарязани
  • 1 ч.л. счукан чесън
  • 1 ч.л. счукан/настърган пресен джинджифил
  •  1 ч.л. доматено пюре tomato puree150г домати от консерва
  • 100мл пилешки бульон/вода
  • пресен кориандър
  • 1 ч.л. манго чътни
  • ½ ч.л. тамариндова паста
  • 1 tс.л. кафява захар

Подправки:

  • 1 ч.л. кориандър на прах
  • 1 ч.л. гарам масалаtsp garam masala
  • 1 ч.л. паприка(червен пипер)
  • ½ ч.л.къри curry powder
  • ½ ч.л. червено чили на прах 
  • ½ ч.л. куркума
  • 2 ч.л. танури масала

Приготвяне: 

Нарежете пилето на ражни парчета. Сложете подправките за маринатата в купа и ги разбъркайте добре. Добавете пилете в маринатата, затжорете купата и оставете в хладилника за 3ч. или за цяла нощ. Нанижете късчетата на шишове и печете на силен огън докато се изпечат и  станат златисти. 

За грейви соса:

Сипете олиото или гий в тиган (уок) и загрейте на слаб огън с канелата, кардамома и карамфила докато усетите аромата.

След 2 мин махнете карамфилите, усилете огъня и хвърлете листата къри вътре за 20 сек.
Добавете нарязания лук и пържете на среден огън за 10-20 мин до златисто ( добавете 1/2 ч.л. кафява захар за да се карамелизира лука)
Добавете джинджифилово-чесновата паста и пуржете осще 2 мин.

Намалете огъня на най-слабата степен и добавете сухите подправки и доматеното пюре. Постепенно увеличавайте температурата до умерен огън и пържете около 2мин ( ако ви изглежда сухо, добавете още малко мазнина) 
Добавете доматеното пюре заедно с чътнито, тамаринда и кафявата захар.
Пържете около 2 минути за да могат подправките да пуснат аромата си.
Добавете малко от пилешкия бульон за повече течен характер на соса и намелете огъня и оставете да къкри още 10-15мин. Ако му липсва течност, добажете от бульона, като не прекалявате за да не стане много рядко.

Опитайте на вкус и ако консистенцията на соса е добра, добавете пилето, разбъркайте и оставете да се готви още 5 мин. 

Chicken Tandoori

 

Ingredients

For the Chicken Marinade

  • Chicken Breasts (or thighs)
  • 3-4 tbsp Greek style yoghurt
  • 1.5 tbsp Rajah Tandoori spice mix ( you can use either MDH or TRS)
  • ½ tsp coriander powder
  • 1 tsp Garlic Puree

For the Gravy

  • 3 tbsp vegetable oil or ghee
  • ½ Cinnamon Stick
  • 4 cardamon pods
  • 4-5 cloves
  • Fresh Curry leafs (5+ depending on your taste)
  • 3 large onions, finely chopped
  • 1 tsp garlic puree
  • 1 tsp fresh ginger puree
  • 1 tsp tomato puree
  • 150g Creamed tomatoes (or tinned tomatoes)
  • 100ml chicken stock (or water)
  • Fresh Coriander
  • 1 tsp mango chutney
  • ½ tsp tamarind paste
  • 1 tbsp brown sugar

Spice Mix

  • 1 tsp coriander powder
  • 1 tsp garam masala
  • 1 tsp paprika
  • ½ tsp curry powder
  • ½ tsp red chilli powder (more if you like it hotter)
  • ½ tsp turmeric powder
  • 2 tsp tandoori spice mix

Instructions


Marinade & cook the chicken.
Cut your chicken breasts into equal pieces
Place the marinade ingredients in a bowl and mix well.
Place the chicken in the marinade, cover with cling film and refridgerate for 3 hours (or overnight)
When ready to cook skewer the chicken and grill on a high heat until cooked and golden

For the Gravy:


Place the oil or ghee in your pan (or wok as we’ve used) and gently heat on a low heat with the cinnamon, cardamon pods and cloves to gently infuse and flavour the oil.
After 2 minutes remove the cloves, turn up the heat to high and throw in the fresh curry leaves, fry for 20 seconds.
Add the chopped onions and fry on a medium heat for 10-20 minutes until golden (add a ½ tsp of the brown sugar with the onions to help caramelise them).
Add the ginger and garlic puree and fry for a further 2 minutes.
Turn the heat to the lowest, create a well in the onions and add the dry spices and tomato puree.
Slowly increase the heat to medium and fry for around 2 minutes (if its looking dry..add a touch of oil).
Add the tomatoe puree along with the mango chutney, tamarind paste and brown sugar
Fry for around 2 minutes to release the flavours and aromatic oils from the spices (you will see the oils released through the sauce).
Add a little chicken stock to add some liquid into the gravy and turn the heat to a medium low to simmer for a further 10-15 minutes.
If the sauce runs dry add extra stock or water, making sure not to make the sauce too runny.
Check the seasoning and if the consistency of the sauce is right, add the chicken pieces, stir in and allow to simmer for a further 5 minutes.
Season with fresh coriander, stir and serve.



Няма коментари:

Публикуване на коментар