събота, 8 ноември 2014 г.

Коледен Кейк - CHRISTMAS CAKE

Коледен Кейк

 
christmascake 
 
Традиционният Коледен кейк си заслужава усилията, ако можете да му посветите достатъчно време за да доливате бренди към него до настъпването на Коледа!
 

Съставки:

  • 225 гр обикновен брашно
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • ½ ч.л. смесени подправки
  • ½ чаена лъжичка канела на прах
  • 200 гр масло
  • 200 гр кафява захар
  • 2 супени лъжици черна меласа Lyle's Black Treacle
  • 1 супена лъжица мармалад
  • ¼ ч.л. ванилoва есенция
  • 4 яйца , леко разбити
  • 800гр смесени сушени плодове
  • 100гр  нарязани смесени кори
  • 150гр захаросани череши, наполовина
  • 100гр  бланширани бадеми, нарязани
  • бренди

За украсата:

  • 200 гр марципан
  • 1-2 супени лъжици сладко от кайсия, затоплено

За глазурата:

  • 3  белтъка
  • 600гр / пудра захар, пресята
  • 1½ ч.л. течен глицерин - по избор
  • 1 супена лъжица лимонов сок

Приготвяне:


  1. Загрейте фурната до 150 ° Намажете 20 см кръгла или 18см и покрийте дъното и стените с хартия за печене.
  2. Пресейте брашното, солта, смесените подправки и канелата в купа.
  3. Разбийте маслото и захарта в голяма купа и след това добавете захар, меласа, мармалад и ванилия и бъркайте докато се получи лека и пухкава смес
  4. Разбъркайте яйцата малко и в даден момент добавете супена лъжица брашно към последното останало количество яйца.
  5. Сипете останалото брашно в сместа и смесете добре след което добавете сушените плодове, смесените кори, захаросаните череши и бадемите.

  6. изсипете сместа в подготвената тава като леко натиснете тестото в средата така че да се вдлъбне малко.
  7. Пече се във фурната в продължение на 3 часа и след това се тества с шиш. Ако не е готово печете до още един час, като пробвате на всеки 20 минути, докато шиша излезе чист.
  8. Извадете от фурната и оставете да изстине в тавата за 15 минути.
  9. Обърнете кейка върху решетка/скара и се оставете да се охлади.
  10. След като изстине, направете няколко дупки в кейка с шиш и залейте 3-4 супени лъжици бренди. Оставете да попие добре.
  11. Съхранявайте кейка увит във фолио и в херметически затворен съд или пластмасов контейнер, с дупките нагоре.
  12. ПО ИЗБОР: За богата и сочна торта, поливайте в продължение на няколкоседмици с супени лъжици ракия всяка седмица, докато сметнете за добре да сложите финалната украса.
  13. За украсата на кейка: поставете тортата на фолио или плоска чиния за торта.
  14. Поръсете ръцете аи и работната повърхност с малко пудра захар и омесете марципана, докато омекне.
  15. Разточете половината от марципана за да оформите горната част на кейка , останалата част разточете на ленти и използвайте за да покриете страните на кейка
  16. Намажете целия кейк със затоплено сладко от кайсии и след това поставете марципана отгоре и около тортата.
  17. Покрийте кейка с чиста кърпа и оставете на хладно място в продължение на най-малко един ден.
  18. За глазурата, леко разбийте белтъците като добавяте захар на интервали. Разбийте добре, докато глазурата стане пухкава. Добавете глицерина, ако използвате, добавете и лимонов сок.
  19. Разнесете глазурата по целия кейк с помощта на чиста линия за образуване на остри ръбове или без нея като получите заоблени такива. Украсете с коледни орнаменти.




CHRISTMAS CAKE
 
 
christmascake 

 
This traditional Christmas cake pulls out all the stops - if you have the time, feed it with brandy in the run up to Christmas.

Ingredients:


  • 225g/8oz plain flour
  • ¼ tsp salt
  • ½ tsp mixed spice
  • ½ tsp ground cinnamon
  • 200g/7oz butter
  • 200g/7oz dark brown sugar
  • 2 tbsp black treacle
  • 1 tbsp marmalade
  • ¼ tsp vanilla essence
  • 4 free-range eggs, lightly beaten
  • 800g/1¾lb mixed dried fruits
  • 100g/3½oz chopped mixed peel
  • 150g/5oz glacé cherries, halved
  • 100g/3½oz blanched almonds, chopped
  • brandy
To decorate
  • 200g/7oz marzipan
  • 1-2 tbsp apricot jam, warmed
For the royal icing
  • 3 free-range egg whites
  • 600g/1lb 5oz icing sugar, sieved
  • 1½ tsp liquid glycerine - optional
  • 1 tbsp lemon juice

Preparation method

  1. Heat the oven to 150C/300F/Gas2. Grease a 20cm/8inch round or an 18cm/7inch square cake tin and line the bottom and sides with baking parchment.
  2. Sieve the flour, salt, mixed spice and cinnamon into a bowl.
  3. Cream the butter and the sugar in a large mixing bowl and then mix in the sugar, treacle, marmalade and vanilla essence until light and fluffy.
  4. Mix the eggs a little at a time into the mixture adding a tablespoon of flour mixture with the last amount.
  5. Fold in the remaining flour mixture until well mixed and then mix in the dried fruit, mixed peel, glace cherries and the almonds.
  6. Turn the mixture into the prepared tin and make a slight hollow in the centre.
  7. Bake in the oven for 3 hours and then test with a skewer. If not ready bake for up to another hour testing every 20 minutes until the skewer comes out clean.
  8. Remove from the oven and leave to cool in the tin for 15 minutes.
  9. Turn out on to a wire rack and leave to cool.
  10. Once cool, make a few holes in the cake with a skewer and pour over 3-4 tbsp of brandy. Let the brandy soak into the cake.
  11. Store the cake wrapped in foil and in an airtight tin or plastic container, holes side up.
  12. OPTIONAL: For a rich and moist cake, spoon over a few tablespoons of brandy every week until you are ready to ice and decorate your cake.
  13. To decorate the cake, place the cake on a foil board or cake plate.
  14. Dust your hands and the work surface with a little icing sugar and knead the marzipan until soft.
  15. Roll out half the marzipan to fit the top of the cake and roll out the rest in strips to fit around the sides of the cake.
  16. Brush the cake all over with the warmed apricot jam and then place the marzipan on top and around the cake.
  17. Cover the cake with a clean tea towel and then leave in a cool place for at least one day.
  18. To make the icing, lightly whisk the egg whites adding the sugar at intervals. Beat well until the icing reaches soft peaks. Add the glycerine if using and the lemon juice.
  19. Spread icing all over cake either flat iced using a clean ruler or by forming soft peaks. Decorate with Christmas ornaments.

Няма коментари:

Публикуване на коментар