сряда, 17 декември 2014 г.

Коледен пай - Mince pies

Коледен пай



 
Този хрупкав плодов пай е традиционна част от английската коледна трапеза.
 

Съставки:

  • 350гр пълнеж за сладкиши
  • 200гр бяло брашно, пресято
  • 40гр кафява захар
  • 75гр смлени бадеми
  • 125гр масло нарязано на парченца
  • 1 голямо яйце, разбито
  • мляко за глазурата

Приготвяне:

  1. Намазнете тава за 12 мъфина. Изсипете сместа за пълнежа в купа и добре разбъркайте за да стане еднородна, ако случайно течността се е утаила. 
  2. Смесете брашното, захарта и бадемите в бъркайте докато сместа стане на трохи и постепенно добавяйте яйцето. Можете да смесите съставките с домашен робот или друг уред.
  3. Съберете сместа с ръце и я увийте във фолио и стоавете настрана за един час. Разточете тестото върхо набрашнена повърхност. Изрежете 12 кръгчета с формичка, достатъчно големи за да покрият основата на формата за печене. Притиснете внимателно всяко кръгче тесто във формичката му и допълнете с пълнежа.
  4. Отрежете още 12 по-малки кръгчета за да покриете с тях пълнежа като натискате в краищата им за да прилепнат към тези  на основата. Направете по един малък разрез/дупчица на всяко то капачетата, след това намажете от млякото с четка.  Оставете настрана 30 мин. Междувременно нагорещете фурмата до 200 C 
  5. Печете пайовете 20 мин до златисто. Извадете от формата и сервирайте топли заедно с греяно вино.

 

 Mince pies


 
This crumbly, fruity mince pie recipe is a Christmas classic.
 

Ingredients

  • 350g/12oz high quality mincemeat, preferably homemade
  • 200g/7oz plain flour, sifted
  • 40g/1½oz golden caster sugar
  • 75g/2¾oz ground almonds
  • 125g/4½oz unsalted butter, diced
  • 1 large free-range egg, beaten
    milk, to glaze 


Preparation method

  1. Lightly butter a 12-hole pie or patty tin. Tip the mincemeat into a bowl and stir so that the liquid is evenly distributed.
  2. Place the flour, sugar, almonds and butter in a food processor and process briefly until resembling breadcrumbs, then slowly add the egg through the feeder tube. (Or rub the butter into the dry ingredients by hand and stir in the egg.)
  3. Bring the mixture together with your hands, wrap in clingfilm and chill for an hour or so. Thinly roll out the pastry on a floured surface. Cut out 12 circles with a fluted pastry cutter, large enough to fill the base of the prepared tin. Press gently into each hole, then fill with the mincemeat.
  4. Cut out another 12 slightly smaller discs and use to cover the mincemeat. Press the edges together to seal. Make a small slit in the top of each, then brush lightly with milk. Chill for about 30 minutes. Meanwhile, preheat the oven to 200C/400F/Gas 6.
  5. Bake the pies for 20 minutes until golden brown. Remove to a wire rack and serve warm with mulled wine.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар