Пикантна индийска супа от карфиол
Съставки:
- 2 ч.л. олио
- 1 глава лук, едро нарязана
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 1 с.л. ситно настърган джинджифил
- 1 голямо зелено чили, изчистено от семките и ситно нарязано
- 2 с.л. средно люта къри паста
- 1 голяма глава карфиол разделена розички
- 1 голям картоф, обелен и нарязан
- 1литър (4 ч.ч) зеленчуков бульон
- 250мл лека готварска сметана
- 6 стръка листа къри
- 2 с.л. олио, за пържене
- Пападъми за гарнитура
Приготвяне:
- Сгорещете олиото в голям тиган за пържене на средено силен огън. Добавете лука, чесъна, джинджифила и чилито и пържете 5 мин като разбърквате и лука омекне. Добавете къри пастата и запържете за още 1 минута.
- Добавете карфиола, картофа и бульона и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да къкри като разбърквате от време на време за около 20 мин. или докато картофите и карфиолът омекнат. Дръпнете от огъня и оставете настрана да изстини за около 5 мин.
- Преместете карфиола в блендер и разбийте докато се получи гладка смес.
- Върнете карфиола в тигана. Оставете да слаб огън. Прибавете сметната и разбъркайте. Гответе около 2 мин. Опитайте и добавете сол и пипер на вкус.
- Междувременно загрейте допълнителната мазнина в малък тиган добавете половината листа къри и пържете докато станат чупливи. Преместете ги в чиния. Повторете същото и с останалата част от листата.
- Разсипете супата в купи и поръсете с листата от къри. Сервирайте я топла в компанията на пападъми.
Indian spiced cauliflower soup
Ingredients:
- 2 teaspoons vegetable oil
- 1 brown onion, coarsely chopped
- 2 garlic cloves, crushed
- 1 tablespoon finely grated ginger
- 1 large green chilli, seeded, finely chopped
- 2 tablespoons mild curry paste
- 1 large cauliflower, cut into florets
- 1 large potato, peeled, coarsely chopped
- 1 litre (4 cups) chicken or vegetable stock
- 250ml Light Cream For Cooking, a cream alternative
- 6 sprigs curry leaves
- 2 tablespoons vegetable oil, extra, to shallow fry
- Pappadums, to serve
- Heat the oil in a large frying pan over medium-high heat. Add the onion, garlic, ginger and chilli and cook, stirring, for 5 minutes or until onion softens. Add the curry paste and cook for 1 minute or until aromatic.
-
Add the cauliflower, potato and chicken stock and bring to the boil. Reduce heat to low and simmer, stirring occasionally, for 20 minutes or until potato and cauliflower and tender. Remove from heat. Set aside for 5 minutes to cool slightly.
-
Transfer cauliflower mixture to the jug of a blender and blend until smooth.
-
Return to saucepan. Place over low heat. Add the PHILLY and stir to combine. Cook for 2 minutes or until heated through. Taste and season with salt and pepper.
-
Meanwhile, heat extra oil in a small frying pan over medium heat. Add half the curry leaves and cook for 1 minute or until crisp. Transfer to a plate. Repeat with remaining curry leaves.
-
Ladle soup among serving bowls. Top with curry leaves. Serve immediately with pappadums, if desired.
Няма коментари:
Публикуване на коментар