Необходими продукти
- 2 ч.ч. брашно (бяло или пълнозърнесто)
- щипка сол
- брашно за разточването
- гий или масло за намазване
Начин на приготвяне
Брашното се разбърква с щипка
сол. Добавя се 1 ч.ч. топла вода и се омесва меко тесто. При месенето може да се
капне няколко капки олио в купата и по ръцете, за да не залепва тестото, а ако
тестото е твърде меко, може да се сложи още малко брашно.
Готовото тесто се оставя да
почине за 10-15 минути.
След това се разделя на 5-6
парчета, които се оформят с ръце на топчета.
Топчетата се разточват на плоски
кръгове, с диаметър около 15 см и малко по-дебели от палачинка. За по-лесно
разточване се използва брашно.
Така разточените хлебчета, се опичат и от
двете страни в загрят на умерен огън тиган, без мазнина. Пекат се първоначално
от едната страна, когато започнат да се появяват мехурчета по повърхността, се
обръщат.
Когато започне да се надува
хлебчето се обръща отново и с леко притискане и завъртане с шпатула трябва да се
разпредели равномерно въздуха - хлебчето се надува цялото. Готовите хлебчета се
свалят от огъня, намазват се с малко гий или масло и се сервират топли.
Няма коментари:
Публикуване на коментар