четвъртък, 7 февруари 2013 г.

Нахут с Манго на прах (Amchoor Chana)
Просто, но много ароматно нахутено къри

Продукти:

  • 1 1/4 чаша нахут
  • 2 супени лъжици гий
  • 1 ч. лъжичка кимион семена
  •  2-3 черни кардамона, счукани
  •  канелена пръчка счупена на две
  • 1 ч. лъжичка смлян кимион
  • 2 супени лъжици манго на прах
  •  1 супена лъжица смлян кориандър
  •   1/2 ч. лъжичка чили на прах
  •  1/2 ч.лъжичка куркума
  •  2 средни домата ситно нарязани
  •  връзка пресен магданоз
  •  1 1/2 ч. лъжичка морска сол
  • 1 малка глава червен лук ситно нарязан
Указания:
  • Изплакнете нахута и го накиснете за 8 часа или за цяла нощ покрит с няколко сантиметра вода и лимонов сок. Махнете водата и изплакнете и след това го сложете в голям тиган и залейте с малко вода. Кипнете  и след това намелете огъня, покрийте и оставете да къкри 1-2 часа докато омекне нахутът. Изцедете, запазете 1 чаша от течността и я оставете настрана.
  • Нагорещете гий или маслото на среден огън в същия тиган, в който сготвихте нахута. Докато е още горещо добавете кимион, счукания кардамон и канелените пръчки и бъркайте за около минута. Сега добавете смлените подправки, разбъркайте и изсипете доматите. Гответе без да покривате, разбърквайки често поне 5-10 минути или докато доматите омекнат
  • Сега добавете нахута и чашата с течността, която оставихте настрана и половината нарязан магданоз. Покрийте съда и оставете да къкри като бъркате от време на време за около 20 минути или докато се сгъсти соса. Махнете от огъня и посолете.
  • Сервирайте топло, гарнирано с останлия магданоз и нарязания червен лук.
Рецептата е за 6 порции

Няма коментари:

Публикуване на коментар