Просто, но много ароматно нахутено къри
Продукти:
- 1 1/4 чаша нахут
- 2 супени лъжици гий
- 1 ч. лъжичка кимион семена
- 2-3 черни кардамона, счукани
- канелена пръчка счупена на две
- 1 ч. лъжичка смлян кимион
- 2 супени лъжици манго на прах
- 1 супена лъжица смлян кориандър
- 1/2 ч. лъжичка чили на прах
- 1/2 ч.лъжичка куркума
- 2 средни домата ситно нарязани
- връзка пресен магданоз
- 1 1/2 ч. лъжичка морска сол
- 1 малка глава червен лук ситно нарязан
- Изплакнете нахута и го накиснете за 8 часа или за цяла нощ покрит с няколко сантиметра вода и лимонов сок. Махнете водата и изплакнете и след това го сложете в голям тиган и залейте с малко вода. Кипнете и след това намелете огъня, покрийте и оставете да къкри 1-2 часа докато омекне нахутът. Изцедете, запазете 1 чаша от течността и я оставете настрана.
- Нагорещете гий или маслото на среден огън в същия тиган, в който сготвихте нахута. Докато е още горещо добавете кимион, счукания кардамон и канелените пръчки и бъркайте за около минута. Сега добавете смлените подправки, разбъркайте и изсипете доматите. Гответе без да покривате, разбърквайки често поне 5-10 минути или докато доматите омекнат
- Сега добавете нахута и чашата с течността, която оставихте настрана и половината нарязан магданоз. Покрийте съда и оставете да къкри като бъркате от време на време за около 20 минути или докато се сгъсти соса. Махнете от огъня и посолете.
- Сервирайте топло, гарнирано с останлия магданоз и нарязания червен лук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар