сряда, 3 септември 2014 г.

Мот къри - Moth bean recipe

Мот къри

 
Време за подготовка: 4 часа
Време за готвене: 20мин
Общо: 4ч  20 мин
 
 
Количество: 2 порции
 
Продукти:
  • ½ ч. боб мот
  • 1с.л. олио
  • 1ч.л. кимион на семена
  • ⅓ ч. нарязан ситно лук
  • 1 ситно нарязано зелено чили
  • ½ нарязан ситно домат
  • ½ ч.л. кориандър на прах
  • 1ч.л. кимион прах
  • ¼ч.л. куркума
  • 1 ч.л. червено чили на прах
  • 1 ¼ч. вода
  •  1 ½ с.л. лимонов сок
  • магданоз или кориандър за гарниране
Приготвяне:
  1. измийте боба под течаща вода докато водата се избистри и ги оставете да се накисне за 4часа. Отцедете водата и оставете настрана.
  2. Загрейте олиото в тенджера под налягане на среден огън. Щом се нагорещи сложете кимионовите семенеа и ги запържете за 10-15 секунди.H
  3. След това добавете лука и зеленото чили с малко сол. Пържете докато лукът стане прозрачен.
  4. Добавете доматите.
  5. Сложете всички сухи подправки и останалата сол. Сотирайте една минута.
  6. Добавете боба заедно с водата. Затворете тенджерата и гответе на среден огън докато изсвири  5-6 пъти.
  7. Изключете котлона и оставете настрана, не отваряйте докато налягането е високо.
  8. Отворете капака и добавете лимоновия сок и магданоза.
  9. Разбъркайте добре и сервирайте.

Moth Beans Recipe

 
Prep time: 4 hours
Cook time: 20 mins
Total time: 4 hours 20 mins
 
Moth beans recipe is simple and quick to make. It is very healthy and home style recipe.
 
Yield: 2 Servings
 
Ingredients
  • Moth beans (matki)- ½ cup
  • Oil - 1 tablespoon
  • Cumin seeds - 1 teaspoon
  • Onion - ⅓ cup, chopped
  • Green chilies - 1, finely chopped
  • Tomato - ½ cup, chopped
  • Coriander powder - ½ teaspoon
  • Cumin powder - 1 teaspoon
  • Turmeric powder - ¼ teaspoon
  • Red chili powder - 1 teaspoon
  • Water - 1 ¼ cups
  • Lemon juice - 1 ½ teaspoons
  • Cilantro or coriander leaves - few, finely chopped
Instructions
  1. Wash the beans under running cold water till water runs clear and soak them in enough water for 4 hours. Discard the water and keep the drained beans aside.
  2. Heat the oil in a pressure cooker on medium heat. Once hot add cumin seeds and let them sizzle.
  3. Then saute onion and green chili with little salt. Let the onions get translucent.
  4. Then min in tomatoes.
  5. add all dry spices with remaining salt. Saute for a minute.
  6. Add drained beans with water. Cover the pressure cooker and let it whistle for 5-6 times on medium heat.
  7. Turn off the stove and let the pressure go down by itself.
  8. Open the lid, add lemon juice and cilantro.
  9. Mix well and serve.

Няма коментари:

Публикуване на коментар