вторник, 4 юни 2013 г.

 

Рецепта за сладки Нанкатай

Нанкатай обикновено се приготвя във фурна, но също може да се приготви на газ в тиган с дебело дъно или тенджера под налягане. Нанкатай приготвен по този начин също има превъзходен вкус

Продукти:

1. Нахутено брашно - 1 чаша / 125г/
2. Пудра захар - 1/2 чаша /125г/
3. Гий или олио - 1/2 чаша  /125г/
4. Бакпулвер - 1/2 ч.л.
5. 4-5 Зелени кардамома
6. 4-5 Шамфъстъка

Приготвяне:

Обелете и смелете зеления кардамом и настържете шамфъстъците на люспи. Разтопете гиийто.
Смесете нахутеното брашно и захарта. Сега добавете бакпулвера и смления кардамом и разбъркайте добре съставките. Добавете разтопеното гий /разтопено на стайна температура/ в сместа и с ръце разбъквайте докато получите меко тесто. Запазете 2-3 лъжици гий.
Вземете прибор с тежко и гладко дъно, сложете 300-400г сол. Разпръснете я и сложете метална мрежа/поставка в съда. Покрийте тенджерата и оставете да се нагорещи на слаб  огън. Междувременно пригтовете нанкатай и ги наредете в чиния.
Намазнете тава с гий. Вземете парче от тестото иоформете топче. След това натиснете леко топчето с длани за да се сплеска. Сложете го в тавата и така направете и с останалото тесто.
Сложете тавата върху поставката в тенджерата и покрийте съда. Печете нанкатай за около 25 минути на слаб огън. Проверете след 15 минути, ако са се надигнали и са леко покафенели това означава,  че са готови. Ако още са сурови оставете ги за още 3-4 минути. на слаб огън. Когато нанкатай изстинат ги преместете от тавата и ги сложете в друга купа или съд.
Когато изстинат напълно можете да ги сложите в кутия и да им се насладите в продължение на 2 месеца.


Няма коментари:

Публикуване на коментар