петък, 7 юни 2013 г.

 Роти с нахутено брашно и подправки



Тази рецепта е много лесна, но затова пък и резултатът е хубав.
Питките роти можете да приготвите от пшенично брашно или от нахутено и пшенично. Препоръчвам ви втория вариант, тъй като вкусът на нахутеното брашно е незаменим и придава богат вкус на роти.

Продукти:

  •  1 ч. нахутено брашно
  • 1/2 ч. пшенично брашно
  • 2 зелени люти чушки
  • 1/4 ч.л. червено чили
  • 1 с.л. гий
  • 2 с.л. пресни листа от кориандър
  • 2 с.л. ситно нарязан лук
  • 1/2 ч топла вода
Хлебчетата могат да бъдат и чисти, без подправките.

 

Приготвяне:

Смесете всички съставки без водата в купа и ги разбъркайте за да се смесят. След което започнете да добавяте вода докато се получи меко тесто. Омесето тестото и го оставете за десетина минути настрана, после го разделете на 10 топчета. Разточете всяко топче, след което отново го съберете на топка и пак го разточете.
Печете питките в тиган на среден огън без мазнина или с много малко. Щом се образуват мехурчета обърнете питката да се пече от другата страна. Ако правилно сте пекли, питката ще се издуе малко след като сте я обърнали и ще е готова за сервиране. Направете така и с останлите питки. Сервирайте топли. Ако не сте слагали подправки в тестото освен например сол, може да намажете питката с масло и чесън, по вкус.

1 коментар:

  1. Тъкмо пробвах рецептата, наточих ги тънички като палачинки. Ами.... много е вкусно,бре - лекичко и хрупкаво! Направо супер. Моето семейство минава на такъв хляб вече! Благодаря, отлична рецепта!

    ОтговорИзтриване