Мусахан
|
Дафинов лист |
Продукти:
- 1 пиле
- Сокът от един лимон
- 1/2 чаена лъжичка Масала
- 1 глава едро скълцан лук
- Дафинов лист
- Зехтин
|
Масала |
За сумако-ченовата смес
- 700 гр лук
- 3-4 супени лъжици олио и зехтин смесени + 1 за приготвянето на кедровите ядки
- 2-3с.л. сомак
- 475 - 700 мл. пилешки бульон
|
Чапати |
За серирането
- 2 големи шепи кедрови ядки
- Чапати или арабски питки
|
Сомак |
Как да го сготвим?
Загрейте фурната на 220°C
1.Разрежете пилето на две части. Намажете
кожата на пилето с лимоновия сок и сложете пилето в тенджера с около 2-3см вода на дъното, масала,
едро скълцания лук и дафиновия лист. Затворете тенджерата плътно, сложете я на
котлона и я оставете да къкри на средно загрят котлон за около 45 минути .(Може да се наложи да добавите вода, за да не
загори).
2.
Отцедете пилето и запазете бульона, преместете го в тава и печете в загрятата
фурна до кафява коричка (това ще отнеме около 20 минути).
3.Докато
пилето се пече нарежете на ситно 700гр. лук. Загрейте смесените олио и зехтин в
голям тиган, добавете лука и го запържете леко за 15 минути, до омекване и златист
цжят. Прибавете сомака и бульона с късчетата месо, като бъркате постоянно, за три четири минути, добавете още мазнина ако
ястието изглежда сухо. Добавете бульона и оставете да къкри много бавно за
около 20 минути.
4. Междувременно изпържете кедровите
ядки в малко мазнина.
5.
Когато пилето покафенее го извадете от тавата.. Намажете тавата с олио и покрийте дъното с един слой арабски питки и прехвърлете с лъжица голяма
часто от „сумако-лучената смес ,като запазите малко, за да залеете пилето
отгоре. Върнете пилето в тавата (върху арабските питки) и печете във фурната за
още 10-15 минути.
6. Да не забравим кедровите ядки! Сервирайте пилето поръсено с тях. Добър
апетит!
Заповядайте в нашите магазини в София и Варна
София
|
Варна
|
София 1700 Студентски град,
ул. „Никола Габровски” 108
тел: +359 2 443 65 92 |
Варна 9000
бул. „Княгиня Мария Луиза” 20
тел: +359 52 699 229 |
Mussakhan
Ingredients:
1 Small Chicken
1 Lemon (only the juice)
Scant 1/2 tsp. ground allspice - Masala
1 Medium sized onion, roughly chopped
1 Bay leaf
Olive oil for brushing
For the Sumac and Onion mixture:
700g onions
3-4 tbsp olive and sunflower oil (mixed) and a little extra for frying the pine nuts.
2-3 tbsp Sumac
475-700ml Chicken Stock
Finishing Touch:
2 large handfuls of pine nuts
Chapattis
Preperation:
1.Cut
the chicken in half. Rub the skin with the lemon juice and place chicken in a
casserole with about 2-3cms water, the masala, the
roughly chopped onion and the bay leaf. Cover the casserole with a
tight-fitting lid, place on the hob and simmer the chicken on a medium heat for
about 45 minutes, until just cooked. (You may need to add more water to stop
the casserole from drying out.)
2.Drain
the chicken and reserve the stock. Brush the chicken pieces with olive oil,
place in a roasting tin and place in the preheated oven until the skin is
lightly browned (this should take about 20 minutes).
3.While
chicken is roasting, finely chop the 700g onions. Heat the olive oil and
sunflower oil in a large pan, add onions and fry gently for about 10-15 minutes
until soft and golden. Add the sumac and sauté, stirring constantly, for three
or four minutes, adding more olive oil if the mixture seems dry. Add the chicken
stock, cover and simmer very slowly, uncovered for 20 minutes.
4.Meanwhile,
fry the pine nuts in a little oil.
5.At
the end of cooking time, remove the browned chicken from the roasting tin.
Brush the tin with olive oil and cover the bottom of the roasting tin with a
layer of the flatbread and spoon over most of the onion/sumac mixture,
reserving some to go on top of the chicken. Replace the chicken on top of the
bread, spoon over reserved onion/sumac mixture and return to the oven for a
further 10-15 minutes.
6.Serve
the chicken, sprinkled with the pine nuts, on top of the bread.
Bon apetit!
Няма коментари:
Публикуване на коментар