петък, 26 юли 2013 г.

Егуси - Egusi




Егуси



            Егуси всъщност са семки от пъпещ. Често се среща наименованието Чармагаз. Те са чудесен източник на мазнини, протеини, витамини, омега-3 мастни киселини, и други мастни киселини. Семките Егуси, които се продават са белени преди опаковане, защото обвивката им е много твърда, за да предпази добре меката бяла семка, която се намира в сърцевината.
            Егуси се ползва много в Западноафриканската кухня и се радва на голяма почит по-специално в Нигерия, където най-често срещаното и популярно ястие е Егуси супа. Супата се приготвя с вода, палмово масло, Егуси и различни меса или риба, раци, както и голямо разнообразие от подправки според вкуса Ви. Изобщо, има свобода на действие. Трябва да  счукате Егусито на прах: всъщност идеята му е да сгъсти супата.
Освен това, Егуси може да се използва за приготвяне на рализни снаксове кексове, фъдж, и дори понякога се слага в ралични зърнени закуски: като мюслите например.  Използва се също и за приготвяне на екзотични хлябове и тестени изделия за да прибави неповторим вкус, аромат и текстура на тестото и дори, комбинирано с други семена и подправки се ползва за освжител за уст след хранене. 
Остановено е, че семките от пъпеш са чудесен източник на хранителни вещества, които са източник на важни мастни киселини, които се грижат за правилното и безпроблемно действие на най-ваният мускул в организма: именно сърцето.
Много подпомагат както имунната, така и сърдечно-съдовата системи. Спомага регулацията на здравословни нива на съдържанието на мазнини в кръвта, и набавят жизеноважни хранителни вещества, помагащи на организма при възстановяване на кожни нарянявания и рани.    
Съдържат вещества, които подържат перфектното състояние на кожата, ноктите и нервната система. 
Източник са на калций, магнезий, цинк и протеини.  
Други важни и полезни съставки:  Витамин C, Витамин E, Желязо, Omega- 3 . Поради съдържащия се в тях Калций, са добро средство подържане на костната система и зъбите, както и средство за борба с Остеопороза.


Супа с егуси

 

Нужни продукти

  • 600г егуси
  • 2 супени лъжици червено палмово олио
  • телешко месо - може да добавите и телешко шкембе по желание
  •  Сушена риба
  • Крейфиш (англ. Crayfish) или сушен речен рак (на снимката по-долу)
  •  Пипер и сол на вкус(и цвят)
  • Зеленчуци
  • За подправка ползвайте 3 кубчета бульон Maggi или Knorr

Подготовка

 

Преди да приготвите супата, накиснете сушената риба за около половин час. Варете рибата около 20 минути и я оставете в съда с топлата вода за 1 час.
Смелете егуси в мелничка добавете смления сушен рак и смления черен пипер и оставете настрана. Измийте зеленчуците и ги нарежете на малки парченца.
Сварете шкембето и сушената риба в 1 литър вода
Измийте телешкото за супата и го задушете го на среден огън. Няма нужда да добавяте вода на този етап. Когато месото е готово добавете 3 кубчета Маги/Кнор. Този метод позволява на месото да се сготви по-бързо за да запази всички  вкусове. Месото съдържа много вода и ще забележите, че количеството вода се увеличава в процеса на варене.


 Приготвяне

  1. При този метод шкембето, рибата и месото се вадят от водата и се слагат в друга чиния или тенджера.
  2. Добавете смляното егуси към бульона и разбъркайте, ако водата се е изпарила повече, добавете още за да покрие егуси. 
  3. Покрийте и гответе докатo егуси се запече. Разбъркайте и добавете още малко вода и внимавайте да не загори.
  4. Повторете стъпка 3 добавяйки по малко вода. След 25 минути ще забележите мазнината, която е пуснало егуси.
  5. Добавете 2 супени лъжици червено палмово олио, сол и пипер на вкус и гответе за около 7 минути.
  6. Добавете месото и рибата. Сложете зеленчуците разбъркайте супата и я оставете да къкри за около 2 минути .
  7. Оставете да престои 2 минути преди да сервирате. 
 





Egusi



            Egusi (also known as Melon seeds and Charmagaz) are the seeds of cucurbitaceous plants (squash, melon, and gourd) which are a good source of fat, protein, vitamins, omega-3, and fatty-acids. Egusi seeds are peeled before being packaged for commercial sale, due to the fact that the shell is hard, covering the soft, white seed inside.
            Egusi is generally used in West African cuisine, being especially popular in Nigeria, where a common recipe is Egusi Soup. The soup is made with water, palm oil, Egusi, and a variety of meat and spices depending on your taste. The seeds are crushed and powdered, and they are used to thicken the soup.
Additionally, Egusi can be used in the preparation of snacks, cakes, fruit fudge, and can even be found in some types of cereal and muesli. The seeds are also used when baking exotic breads to add flavor and texture to the crust, and when combined with other nuts and spices, Egusi seeds are even used for a mouth freshener.
Melon Seeds are viewed as being a perfect source of various nutrients, containing essential fatty acids that are important for maintaining a healthy heart. 
· These seeds help in supporting both the immune and cardiovascular systems. They are believed to help in regulating healthy blood- fat levels and provide vital nutrients that are essential for accelerating the body’s ability to recover from wounds. 
· The properties found in melon seeds help to sustain healthy skin, nails and strengthen the nervous system. 
· Melon Seeds contain high amounts of antioxidants and are an excellent source of Folic acid, calcium, magnesium, zinc and protein. 
· They also contain Vitamin C, Vitamin E, Iron, Omega- 3, fatty acids and unsaturated oils. Due to the fact that they contain calcium, the consummation of melon seeds is beneficial for maintaining strong healthy bones and teeth, and also helps in combating osteoporosis.
  


Egusi Soup

 

Ingredients
  • Egusi (Melon) seeds - 3 cigar cups | 600g 
  • Red Palm Oil – 2 cooking spoons
  • Beef – Best cut and Shaki (cow tripe)
  •  Fish – Dry Fish and Stock Fish
  • Crayfish
  •  Pepper and Salt to taste
  • Vegetable – Pumpkin leaves or Bitter leaf
  • Seasoning – 3 Maggi or Knorr cubes

Before Cooking the Soup

Before preparing the soup, soak the dry fish for about half an hour. Boil the stockfish for 20 minutes and leave in the pot with the hot water to soak for about an hour.

Much closer to your cooking time, grind the Egusi with a dry mill. Grind the crayfish and the dry pepper separately and set aside. Wash the vegetable to be used. Cut into tiny pieces.

Boil the shaki, stock fish and dry fish in 1 litre of water till they are well done. First sign of a done shaki is that the cuts will start curling on itself.

Wash the beef to be used for the soup and place in a pot and start steaming at medium heat. There is no need to add water at this stage. When the meat is done, add 3 cubes of Maggi/Knorr. This method makes the meat cook faster while retaining all the taste. Also meat contains lots of water and you will notice that the water content increases as the meat starts to boil.

 

Preperation method

1.              In this method, as soon as the shaki, fish and meat are done, remove them from the stock (water used in cooking the meat and fish) and place in a different pot or plate.
2.              Add the ground egusi to the stock and stir. If the stock from cooking your meat and fish is small, add some water to the same level as the egusi.
3.              Cover and cook till the egusi cakes. Stir and add a little bit more water. watch it closely so that it does not burn.
4.              Repeat step 3, adding only a small quantity of water at a time. After about 25 minutes, you will notice the clear egusi oil coming to the surface of the soup.
5.              Add 2 cooking spoons of red palm oil and bitter leaves (if it is your choice of vegetable), pepper and salt to taste and cook for about 7 minutes.
6.              Add the the meat and fish. If using pumpkin leaves or any other soft vegetable, add it at this time, stir the soup and leave to simmer for 2 minutes maximum.
7.              Turn off the heat. Leave to stand for 2 minutes before serving. 
ENJOY!

Няма коментари:

Публикуване на коментар