Лучено Баджи
За феновете на лука днес сме приготвили идеята за Лучено Баджи. Лученото Бадджи е традиционно индийско ястие,много леко приятно и бързо за приготвяне, което в повечето случаи се сервира със сладко или по-точно Chutney, както го наричат в Англия. Ще представим рецепта за традиционно Тамаринд чътни (след като вече въведохме понятието) в следващата публикация, но можете да си закупите прекрасно Mango Chutney на прилична цена в магазина ни (снимка по-долу). Ами, хайде да готвим!
Нужни продукти:
- 200г нахутено брашно
- 2 с.л. обикновено брашно
- 1 ч.л. чили на прах
- ½ ч.л. куркума на прах
- 50г нарязан спанак
- сол на вкус
- шипка сода бикарбонат
- 1 лук: нарязан на тънки филийки
- 750мл мазнина, за пърженето
- Чътни (сладко) за сервиране
Метод на приготвяне
1. В голяма купа смесете нахутеното брашно, чилито на прах, куркумата, нарязания спанак и сол на вкус и бъркайте до еднородна смес. Добавяйте вода, ако е необходимо, но сместа трябва да е стегната.
2. Прибавете содата бикарбонат и лука. Разбъркайте добре, докато лука се поккрие с останалата смес. Махнете го от котлона за 10 - 12 минути..
3. Загрейте мазнината в дълбок и дебел тиган за пържене толкова, че като пуснете троха хляб в тигана да покафенее веднага. (Вниманвайте с горещата мазнина! Не я оставяйте без надзор!)
4. Прибавяйте със супена лъжица (пълнете я) от сместа в мазнината на дози. Пържете по 3-4 минути дозите или докато придобият кафяво-златист цвят. Преди това пригответе чиния с домакинска хартия, в която да се отцеждат готовите Баджис.
5. Сервирайте готовите Баджис с чътни.
Добър апетит!
Нахутено брашно - Gram Flour |
Куркума - Turmeric |
Чили на прах -Chilli powder |
Сладко - чътни от Манго - Mango chutney |
Ментов сос (Ментово чътни)
Продукти:
- 2см парченце пресен джинджифил, обелено
- ½ едроскълцана глава лук
- ½ ч.л. захар
- ½ прясно нарязана люта чушка. Махнете семките.
- сока от ½ лимон
- 2 с.л. прясна мента нарязана на ситно (намира се във почти всеки магазин. Дори може и да си наберете.)
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Метод на приготвяне
Пасирате заедно всички подправки, докато се получи еднородна смес.Подправяте със сол и черен пипер на вкус.
Сос от Тамаринд (Тамаринд чътни)
- ¾ ч.л. семена от кимион
- 2 ч.л. Тамариндова паста (на снимката долу)
- 3-4 с.л. джагари (палмова захар),накълцана
- ½ ч.л. прясно смлян черен пипер
- щипка сол
- 70мл вода
- 6 листенца от мента, много на ситно (по желание)
Как да го приготвим?
-
Загрейте семената от кимион в тиган за пържене без мазнина за около 1-2 минути или докато пуснат аромат и станат златисто-кафяви. Пресипете ги в хаванче и ги направете на прах.
- Сложете вички съставки в малък тиган или тенджера и пасирайте до еднородна смес. Загрейте сместа, докато заври, след което намалете огъня до къкрене и оставете сместа да къкри 3 до 5 минути или докато се сгъсти. Оставете настрана да се охлади.
- Сервирайте като сос към предястие. (Без проблем тамариндовото чътни може да седи в хладилника 4-5 седмици.).
Джагари - палмова захар - Jaggery - palms sugar |
Семена от кимион - cumin seeds |
Onion Bhaji
The Onion Bhaji is a tradiotional Indian dish which is served with chutney. You can prepare the chutney yourself or or buy some from our store (on the image above). We will present a recipe for traditional Tamarind chutney as well as for mint chutney. So, let's cook!
Ingredients
- 200g gram
- 2 tbsp plain flour
- 1 tsp chilli powder
- ½ tsp ground turmeric
- 50g spinach, chopped
- salt, to taste
- pinch bicarbonate of soda
- 1 onion, finely slices
- 750ml pints vegetable oil, for frying
- chutney, to serve
Preparation method
1. In
a large bowl, mix together the chickpea flour, plain flour, chilli powder,
ground turmeric, chopped spinach and salt until well combined. Gradually add
water as necessary to bind the mixture.
2. Add
the bicarbonate of soda and the onion. Stir well to coat the onion in the
mixture. Set aside for 10-12 minutes.
3. Heat
the oil in a karahi (a flat-based Indian cooking vessel that resembles a wok)
or a deep heavy-based frying pan until a breadcrumb sizzles and turns brown
when dropped into it. (CAUTION: hot oil can be dangerous. Do not leave
unattended.)
4. Add
spoonfuls of the batter mixture to the hot oil in batches. Fry for 3-4 minutes,
or until golden-brown, then remove from the pan with a slotted spoon and set
aside to drain on kitchen paper. Repeat the process with the remaining batter
mixture.
To serve, serve the onion bhajis with chutney in a dipping bowl. Mint chutney
Ingredients:
- 2cm piece fresh ginger, grated
- ½ onion, chopped
- ½ tsp sugar
- ½ chilli, seeds removed, flesh chopped
- ½ lemon, juice only
- 2 tbsp chopped fresh mint
- salt and freshly ground black pepper
Preparation method
Tamarind chutney
Ingredients
- ¾ tsp cumin seeds
- 2 tsp tamarind paste (available from Asian supermarkets)
- 3-4 tbsp jaggery (palm sugar), chopped
- ½ tsp freshly ground black pepper
- pinch salt
- 70ml water
- 6 mint leaves, shredded (optional)
Preparation method
-
Heat the cumin seeds in a frying pan and dry fry
for 1-2 minutes, or until fragrant and golden-brown. Transfer to a
pestle and mortar and grind to a powder.
- Put all of the ingredients into a small pan and mix
until well combined. Bring the mixture to the boil, then reduce the
heat to a simmer and simmer for 3-5 minutes, or until the mixture has
thickened. Set aside to cool.
- Serve as a dip with samosas, chaat or dhokla. (This chutney will keep in the fridge for 4-5 weeks.)
Няма коментари:
Публикуване на коментар