сряда, 3 юли 2013 г.

Onion Bhaji

Лучено Баджи

 

За феновете на лука днес сме приготвили идеята за Лучено Баджи. Лученото Бадджи е традиционно индийско ястие,много леко приятно и бързо за приготвяне,  което в повечето случаи се сервира със сладко или по-точно Chutney, както го наричат в Англия. Ще представим рецепта за традиционно Тамаринд чътни (след като вече въведохме понятието) в следващата публикация, но можете да си закупите прекрасно Mango Chutney на прилична цена в магазина ни (снимка по-долу). Ами, хайде да готвим!

Нужни продукти:


  •  200г нахутено брашно 
  • 2 с.л. обикновено брашно
  • 1 ч.л. чили на прах
  • ½ ч.л. куркума на прах
  • 50г нарязан спанак
  • сол на вкус
  •  шипка сода бикарбонат
  • 1 лук: нарязан на тънки филийки
  • 750мл мазнина, за пърженето
  • Чътни (сладко) за сервиране


Метод на приготвяне


 1.      В голяма купа смесете нахутеното брашно, чилито на прах, куркумата, нарязания спанак и сол на вкус и бъркайте до еднородна смес. Добавяйте вода, ако е необходимо, но сместа трябва да е стегната.
 2.      Прибавете содата бикарбонат  и лука. Разбъркайте добре, докато лука се поккрие с останалата смес. Махнете го от котлона за 10 - 12 минути..
 3.      Загрейте мазнината в дълбок и дебел тиган за пържене толкова, че като пуснете троха хляб в тигана да покафенее веднага. (Вниманвайте с горещата мазнина! Не я оставяйте без надзор!)
 4.      Прибавяйте със супена лъжица (пълнете я)  от сместа в мазнината на дози. Пържете по 3-4 минути дозите или докато придобият кафяво-златист цвят. Преди това пригответе чиния с домакинска хартия, в която да се отцеждат готовите Баджис. 
 5.      Сервирайте готовите Баджис с чътни.

Добър апетит!

Нахутено брашно - Gram Flour
Куркума - Turmeric

 

 

 

 

 

Чили на прах -Chilli powder
Сладко - чътни от Манго - Mango chutney

 

 

 

 

 

 

 

 

Ментов сос (Ментово чътни)

Продукти:

  • 2см парченце пресен джинджифил, обелено
  • ½ едроскълцана глава лук
  • 1 супена лъжица зехтин Extra Virgin
  • ½ ч.л. захар
  • ½ прясно нарязана люта чушка. Махнете семките.
  • сока от ½ лимон
  • 2 с.л. прясна мента нарязана на ситно (намира се във почти всеки магазин. Дори може и да си наберете.)
  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус



    Метод на приготвяне

     Пасирате заедно всички подправки,  докато се получи еднородна смес.Подправяте със сол и черен пипер на вкус. 






Сос от Тамаринд (Тамаринд чътни)

 

  • ¾ ч.л. семена от кимион
  • 2 ч.л. Тамариндова паста (на снимката долу)
  • 3-4 с.л. джагари (палмова захар),накълцана
  • ½ ч.л. прясно смлян черен пипер
  • щипка сол
  • 70мл вода
  • 6 листенца от мента, много на ситно (по желание)




Как да го приготвим?


  1. Загрейте семената от кимион в тиган за пържене без мазнина за около 1-2 минути или докато пуснат аромат и станат златисто-кафяви. Пресипете ги в хаванче и ги направете на прах.
  2. Сложете вички съставки в малък тиган или тенджера и пасирайте до еднородна смес. Загрейте сместа, докато заври, след което намалете огъня до къкрене и оставете сместа да къкри 3 до 5 минути или докато се сгъсти. Оставете настрана да се охлади.
  3. Сервирайте като сос към предястие. (Без проблем тамариндовото чътни може да седи в хладилника 4-5 седмици.).

Джагари - палмова захар - Jaggery - palms sugar

 

 

Семена от кимион - cumin seeds

 

 

 

 

 

Onion Bhaji


The Onion Bhaji is a tradiotional Indian dish which is served with chutney. You can prepare the chutney yourself or or buy some from our store (on the image above).  We will present a recipe for traditional Tamarind chutney as well as for mint chutney. So, let's cook! 

Ingredients


  • 200g gram
  • 2 tbsp plain flour
  • 1 tsp chilli powder
  • ½ tsp ground turmeric
  • 50g spinach, chopped
  • salt, to taste 
  •  pinch bicarbonate of soda
  • 1 onion, finely slices
  • 750ml pints vegetable oil, for frying
  • chutney, to serve 



Preparation method

 

1.      In a large bowl, mix together the chickpea flour, plain flour, chilli powder, ground turmeric, chopped spinach and salt until well combined. Gradually add water as necessary to bind the mixture.


2.      Add the bicarbonate of soda and the onion. Stir well to coat the onion in the mixture. Set aside for 10-12 minutes.


3.      Heat the oil in a karahi (a flat-based Indian cooking vessel that resembles a wok) or a deep heavy-based frying pan until a breadcrumb sizzles and turns brown when dropped into it. (CAUTION: hot oil can be dangerous. Do not leave unattended.)


4.      Add spoonfuls of the batter mixture to the hot oil in batches. Fry for 3-4 minutes, or until golden-brown, then remove from the pan with a slotted spoon and set aside to drain on kitchen paper. Repeat the process with the remaining batter mixture.
To serve, serve the onion bhajis with chutney in a dipping bowl. 

Mint chutney

 Ingredients:

  • 2cm piece fresh ginger, grated
  • ½ onion, chopped
  • 1 tbsp extra virgin olive oil
  • ½ tsp sugar
  • ½ chilli, seeds removed, flesh chopped
  • ½ lemon, juice only
  • 2 tbsp chopped fresh mint
  • salt and freshly ground black pepper

    Preparation method


     Mix together all of the mint chutney ingredients until well combined. Season, to taste, with salt and freshly ground black pepper. 




    Tamarind chutney

    Ingredients



    • ¾ tsp cumin seeds
    • 2 tsp tamarind paste (available from Asian supermarkets)
    • 3-4 tbsp jaggery (palm sugar), chopped
    • ½ tsp freshly ground black pepper
    • pinch salt
    • 70ml water
    • 6 mint leaves, shredded (optional)

    Preparation method


    1. Heat the cumin seeds in a frying pan and dry fry for 1-2 minutes, or until fragrant and golden-brown. Transfer to a pestle and mortar and grind to a powder.
    2. Put all of the ingredients into a small pan and mix until well combined. Bring the mixture to the boil, then reduce the heat to a simmer and simmer for 3-5 minutes, or until the mixture has thickened. Set aside to cool.
    3. Serve as a dip with samosas, chaat or dhokla. (This chutney will keep in the fridge for 4-5 weeks.)
      

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар