Скариди Масала
Нужни продукти
- 1/2 килограм скариди
- 2 гл. лук - нарязани
- Джинджифил - 1 парче пресен или сушен
- 5 скелидки чесън - нарязани на ситно ( пресовани)
- Домат - 1 голям или 2 малки, нарязани
- 2 листа от къри
- 1/2 ч.л. сипапено семе
- 1/4 ч.л. куркума
- 1 или 2 ч.л.чили на прах (според вкуса ви)
- 2 ч.л. кориандър на прах
- 1/2ч.л. Гарам Масала
- 1/4 ч.л.червен пипер (по избор)
- Лимонов сок - няколко капки
- 1 с.л. олио или зехтин
- Сол на вкус
- Листа от кориандър и лимонови резенчета - за украса
Метод на приготвяне
1. Почистете скаридите и махнете гръбнака им. Добавете малко сол, червен пипер и лимонов сок. Оставете скаридите да се мариноват, докато приготвите всичко останало.
2. Загрейте мазнина в тиган за пържене. Добавете синапеното семе и листата от къри.
3. Прибавете лука и сотирайте до златист кафеникав цвят. Добавете ситно нарязаният джинджифил и чесъна.
4. Добавете нарязаните или пасирани домати. Продължете готвенето, докато се сготвят доматите.
5. Добавете предварително смесените сухите подправки - куркумата, чилито на прах, кориандъра и Гарам Масалата.
6. Оставете ястието да се готви, докато мазнината се отдели от подправките.
7. Добавете скаридите и разбърквайте внимателно 2 минути така, че да се овкусят всички скариди, но внимавайте да не нарушите целостта им.
8. Добавете много малко вода и задължително сол. Може да приготвите и "сухи" скариди масала ако готвите на тих огън без да добавяте никаква вода. Добавете вода по ваша преценка.
9. Покрийте с капак и оставете да се готви поне 10 минути. Скаридите трябва да придобият "о"-образна (или с) форма. Това е индикация, че са готови.
10. Гарнирайте с листа от кориандър и резени лимон и изключете котлона.
Предложение за сервирането- Може да сервирате ястието с пържен ориз басмати, , традицинния индийски хляб Наан, Чапати, Papads, Нудълс( Нудли) и всякакви видове паста.
Хляб Наан - Naan bread |
Пападс - Lijjat Papads |
Синапено семе - Mustard seeds |
Листа от къри - Curry leaves |
Куркума - Turmeric |
Garam Masala - Гарам Масала |
Prawn Masala
Ingredients
- Prawns (or Shrimp) - 1/2 kg
- Onion - 2 (chopped)
- Ginger - 1" piece (minced)
- Garlic - 5 cloves (minced)
- Tomato - 1 big (or 2 small chopped)
- Curry Leaves - 2 sprigs
- Mustard Seeds - 1/2 tsp
- Turmeric Powder - 1/4 tsp
- Red Chilly Powder - 1 or 2 tsp (adjust according to your taste)
- Corriander Powder - 2 tsp
- Garam Masala - 1/2 tsp
- Pepper Powder - 1/4 tsp (optional)
- Lemon Juice - few drops
- Oil - 1 tblsp
- Salt - to taste
- Corriander Leaves (Cilantro) and Lemon wedge - for garnish
Preparation method
1. Clean the shrimp (or prawns) and devein them. Add little salt, pepper powder and lemon juice. Let this rest and marinate till you prepare the other stuff.
2. Take a frying pan and add oil to it. Splutter the mustard seeds and curry leaves.
3. Add the onions and saute till it turns golden brown. Add the finely chopped ginger and garlic.
4. Add the chopped (or pureed) tomato. Cook till the tomatoes are cooked.
5. Mix the dry spice powder - turmeric powder, red chilly powder, corriander powder and garam masala.
6. Let it cook till oil seperates from the masala.
7. Add the prawns and mix for 2 minutes so that all the prawns will coated with the masala.
8. Add very little water and required salt. You can made a dry prawns (or shrimp) masala by cooking on low heat without adding any water. Adjust the water as per your requirement.
9. Cover and let it cook for about 10 minutes till all the prawns curls up into a 'c' or 'O' shape. This is an indication that it is done.
10. Garnish with coriander leaf and a lemon wedge and switch off the heat.
Serving Suggestion- You can serve this with fried rice, biriyani, naan, chappatti, idli, noodles or semiya biriyani.
Няма коментари:
Публикуване на коментар