Батата поха
Време за приготвяне: под 15 минути
Време на готвене: под 15 минути
За 2 порции
Нужни продукти
- 2 ч.ч. оризови люспи, дебели (Poha)
- 1 средно голям картоф, обелен и нарязан на кубчета
- 1/4 ч.ч фъстъци, белени
- 1 ч.л. синапено семе
- 1 ч.л. кимион
- 1 люта чушка халапеньо(или ползвайте 2-3 зелени люти чушки според вкуса Ви)
- 1 средна глава лук, нарязан
- 1/4 ч.л. куркума
- 1 ч.л. захар (по желание)
- Сол на вкус
- За гарниране: Листа от кориандър, 5 листа от къри и лимонов сок на вкус
Метод на приготвяне
1. Измийте оризовите люспи добре със студена вода.
2. Оставете го в гевгира, за да се отцеди добре.
3. Докато се отцежда, изпечете фъстъците на тиган, без олио до златисто кафяво и ги отстранете от тигана
4. В същия тиган добавете 1-2 супени лъжици олио( би било чудесно ако е масло Гий) . Пуснете синапеното семе в тигана и, когато започне да пука, добавете кимиона. Когато стане ароматно, добавете лука и лютите чушки заедно с малко сол и половината листа от къри( начупете ги за по - добър аромат).
6. Разбъркайте бързо и добавете куркумата. Добавете лука и го запържете за 2 минути, докато омекне.
7 . Добавете нарязаните нарязаните картофи и разбъркайте. Добавете вода и захлупете съда.
9. Гответе докато картофите са сварени и омекнали - около 6-8 минути.
10. Добавете захар, ориза заедно с фъстъците и разбъркайте добре за да се смесят съставките. Оставете да се готви за около 5-10 минути на много слаб огън. По този начин се постига плътен вкус чрез смесването на ароматите и оризовите люспи. Печените фъстъци омекват, затова ако искате да са хрупкави ги добавете след това.Th
11. Няколко минути преди сервирането, добавете нарязаните листа от кориандър , останалите къри листа и лимоновия сок. Разбъркайте и сервирайте топло.
Batata
Poha
Basic
Information
Prep
Time: Under 15 min
Cook
Time: Under 15 min
Serves: 2 people
Ingredients
- 2 cups Beaten/Flattened Rice Flakes, thick variety (Poha)
- 1 med-large Potato, peeled and cubed
- 1/4 cup Peanuts, peeled
- 1 tsp Mustar seeds
- 1 tsp Cumin
- 1 Jalapeno sliced(or use 2-3 thin green chillies, as per taste)
- 1 medium Onion, chopped
- 1/4 tsp Turmeric
- 1 tsp Sugar (optional)
- Salt to taste
- Garnish: Cilantro leaves, 5 Curry leaves and Lemon Juice to taste
Preparation method
1. Wash the poha well with cold water.
2. Let it sit in a colander and drain the excess
water.
3. While that's draining, dry toast the peanuts
on a skillet until golden brown. Set aside.
4. In the same skillet add around 1-2 tsp oil (
my mom at times used to add Ghee and it just made this taste all the more
better!). Drop the mustard in it and when it starts popping, add in the cumin.
When it gets aromatic, add the onion, chillies along with salt and half of
curry leaves (tear it to release more flavor). You can otherwise add the curry
leaves towards the end or add all the curry leaves at this point. It doesnt
really matter, but I usually love to saute half the curry leaves right in the
beginning to imbibe its flavor and add the remaining towards the end for its
freshness and color.
5. Give it a quick stir and add the turmeric.
Cook for 1-2 minutes until the onion gets soft.
6 . Add the chopped potatoes and mix until
combined. Sprinkle some water
7. and close it with a lid. The sprinkling of
water is done to help the potatoes cook by way of steaming in a closed pan.
8. Cook until the potatoes are done (they will be
soft when pressed) - takes around 6-8 min.
9. Now add sugar , Poha along with roasted
peanuts and toss until well combined. At times I like to keep the flame low,
close the lid and let this sit for 5-10 minutes. This Slow steaming helps to
give it more moistness along with flavors to mingle very well with Rice flakes.
This makes the roasted peanuts soft, so if you like to retain the crunch, add it
after this.
10. Just few minutes before serving, add chopped
cilantro, remaining curry leaves and lemon juice. Stir and serve
hot.
Tips: If its on the dry side, you can warm it
further by sprinkling water or milk to the Poha.
Enojy!
Няма коментари:
Публикуване на коментар