вторник, 30 юли 2013 г.


Батата поха


 

Време за приготвяне: под 15 минути
Време на готвене: под 15 минути

За 2 порции

Нужни продукти
  • 2 ч.ч. оризови люспи, дебели (Poha)
  • 1 средно голям картоф, обелен и нарязан на кубчета
  • 1/4 ч.ч фъстъци, белени
  • 1 ч.л. синапено семе
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 люта чушка халапеньо(или ползвайте 2-3 зелени люти чушки според вкуса Ви)
  • 1 средна глава лук, нарязан
  • 1/4 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. захар (по желание)
  • Сол на вкус
  • За гарниране: Листа от кориандър, 5 листа от къри и лимонов сок на вкус

Метод на приготвяне
1. Измийте оризовите люспи добре със студена вода.

2Оставете го в гевгира, за да се отцеди добре.

3Докато се отцежда, изпечете фъстъците на тиган, без олио до златисто кафяво и ги отстранете от тигана
 
4.  В същия тиган добавете 1-2 супени лъжици олио( би било чудесно ако е масло Гий) . Пуснете синапеното семе в тигана и, когато започне да пука, добавете кимиона. Когато стане ароматно, добавете лука и лютите чушки заедно с малко сол и половината листа от къри( начупете ги за по - добър аромат). 

6Разбъркайте бързо и добавете куркумата.  Добавете лука и го запържете за 2 минути, докато омекне.
7 . Добавете нарязаните нарязаните картофи и разбъркайте. Добавете вода и захлупете съда.
 
9Гответе докато картофите са сварени и  омекнали - около 6-8 минути.

10.  Добавете захар, ориза заедно с фъстъците и разбъркайте добре за да се смесят съставките. Оставете да се готви за около 5-10 минути на много слаб огън. По този начин се постига плътен вкус чрез смесването на ароматите и оризовите люспи. Печените фъстъци омекват, затова ако искате да са хрупкави ги добавете след това.Th

11.   Няколко минути преди сервирането, добавете нарязаните листа от кориандър , останалите къри листа и лимоновия сок. Разбъркайте и сервирайте топло. 
















Batata Poha



Basic Information

Prep Time: Under 15 min
Cook Time: Under 15 min

Serves: 2 people

Ingredients
  • 2 cups Beaten/Flattened Rice Flakes, thick variety (Poha)
  • 1 med-large Potato, peeled and cubed
  • 1/4 cup Peanuts, peeled
  • 1 tsp Mustar seeds
  • 1 tsp Cumin
  • 1 Jalapeno sliced(or use 2-3 thin green chillies, as per taste)
  • 1 medium Onion, chopped
  • 1/4 tsp Turmeric
  • 1 tsp Sugar (optional)
  • Salt to taste
  • Garnish: Cilantro leaves, 5 Curry leaves and Lemon Juice to taste

Preparation method
1. Wash the poha well with cold water.

2Let it sit in a colander and drain the excess water.

3While that's draining, dry toast the peanuts on a skillet until golden brown. Set aside.

4In the same skillet add around 1-2 tsp oil ( my mom at times used to add Ghee and it just made this taste all the more better!). Drop the mustard in it and when it starts popping, add in the cumin. When it gets aromatic, add the onion,  chillies along with salt and half of curry leaves (tear it to release more flavor). You can otherwise add the curry leaves towards the end or add all the curry leaves at this point. It doesnt really matter, but I usually love to saute half the curry leaves right in the beginning to imbibe its flavor and add the remaining towards the end for its freshness and color.

5Give it a quick stir and add the turmeric. Cook for 1-2 minutes until the onion gets soft.

6 . Add the chopped potatoes and mix until combined. Sprinkle some water

7and close it with a lid. The sprinkling of water is done to help the potatoes cook by way of steaming in a closed pan.

8Cook until the potatoes are done (they will be soft when pressed) - takes around 6-8 min.

9Now add sugar ,  Poha along with roasted peanuts and toss until well combined. At times I like to keep the flame low, close the lid and let this sit for 5-10 minutes. This Slow steaming helps to give it more moistness along with flavors to mingle very well with Rice flakes. This makes the roasted peanuts soft, so if you like to retain the crunch, add it after this.

10.   Just few minutes before serving, add chopped cilantro, remaining curry leaves and lemon juice. Stir and serve hot.
Tips: If its on the dry side, you can warm it further by sprinkling water or milk to the Poha.

Enojy!

Няма коментари:

Публикуване на коментар